МЗ: Какви са разликите между настинка, сезонен грип и COVID-19?

Диагнозата COVID-19 не може да се постави само по симптомите
23 ное 2021 21:03, Елка Василева
71
МЗ: Какви са разликите между настинка, сезонен грип и COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Признаците на COVID-19 могат да имат някои особености, но те обикновено не са лесни за разграничаване от тези на други респираторни инфекции като настинка или сезонен грип (инфлуенца), посочват от Министерството на здравеопазването.

Диагнозата COVID-19 не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 да бъде направено лабораторно изследване, отбелязват от министерството.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са заразни инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси - например риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват инфлуенца, а COVID-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2.

Изглежда, че SARS-CoV-2 се разпространява по-лесно от грипните вируси и при него е налице по-тежко протичане на заболяването. Освен това при заразяване с коронавируса появата на първите симптоми отнема повече време, а заразените хора са заразни по-дълго в сравнение с болните от инфлуенца, обясняват от министерството.

Признаците на настинка ("обикновена настинка") са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появи и лека температура. Обикновено не настъпват усложнения.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, изпотяване, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. Особена характеристика на COVID-19 са нарушенията на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след заразяване с COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса, са възрастните хора и лицата с хронични или придружаващи заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу инфлуенца и COVID-19. Препоръката е двете ваксини да се прилагат с интервал от 14 дни, посочват още от здравното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Разликата е че новата настинка я използват за оправдание да почернят живота на целия свят, като си служат както с лъжи, така и с насилие.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Iordan Ivanov DouserПий си хапчетата. Бързо. Всичките.
49
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 2 години
Experts have possible to see video report with Vladimir Vladimirovich Putin from 22.November 2021. Внимание снимана е атака с дигитално холограмно оръжия срещу ПУТИН на 22 .11.2021. Вижда се по време на разговор прави как го пресканирват обемно прецакващо с КОВИД генератор 4.79 G COVID generators and acitvators../Первой КАНАЛ МОСКВА/ Отлично се вижда реакция на лицето и тялото на известния телеводещ..
48
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 2 години
Experts да огледат внимателно видео репортажи от мач на" МАНчестер Юнитед "в ИСПАНИЯ.НАд 12 000 зрители за следени като НОСИТЕЛИ НА COVID MUTANTS ПО ДРЕХИТЕ ПРЕДИМНО ПАНТАЛОНИ>>НАд 70 % СА СЛЕДЕНИ КАТО ОПАСНИ ЗАРАЗОНОСИТЕЛИ ВКЛ НА ТЛЕЕЩИ <ТИХИ,СКРИТИ ЗАРАЗИ.Включена е система за автоматизирано следене на ОПАСНО ЗАРАЗНИ БОЗАЙНИЦИ >..
47
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 2 години
Warnings about CHORINE TOXIC TERROR !!Въпреки писмени предупреждения за блокиране ОБГАЗЯВАНЕТО С ХЛОРНИ ПРеПАРАТИ ПРОДЪЛЖАВА>В Обемно обгазен трети етаж на поликлиника в Белене преди месеци засякохме сиво черни COVID MUTANTS по границите на обгазения обем. Веднага след това се разболяха доктори .. /мутантите бяха дълго живеещи, опасни при вдишване и попадане на дрехите. ПЕРЕТЕ С ВОДА НАД 60ГРАДУСА дрехите вкл ПАНТАЛОНИ>
46
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 2 години
Warnings about MED MAFIA !!! Традиционно медицинската мафия ползва хлор токсични препарати за ТРАЙНО ТРУДНО ЛЕЧИМО УВРЕЖДАНЕ НА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ. Предизвикват остър обемен срив на вътрешно климатичната биосферна охрана. Жертвите развиват остри респираторни увреждания вкл заради нано мутантите проникващи през устата. СЛед неправилно лечение получават БРОНХИТИ><ПНЕВМОНИИ<АСТМА,ДИАБЕТ<ЛЕВКОЗИ>>Моя син се излекува за три дни в горещи минерални басейни без химия в Чифлик. След спастичен бронхит.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз не можах да объркам ковида с грип - такова чудо досега не бях карал... не слушайте разни шарлатани ами се ваксинирайте.
44
1
 
6
 
! Отговори
общото е преди 2 години
че ВСИЧКИ те водят до по-тежките заболявания.Водещи до летален изход.Които НЕ СЕ ЛЕКУВАТ адекватно.И то УМИШЛЕНО.
43
0
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
Никакви...
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма разлика защото са едно и също нещо
41
2
 
4
 
! Отговори
1958 преди 2 години
До Анонимен 54:Абсолютно сте прав!При мене,точно преди 1 година,от най-обикновенна настинка,която подцених,стигнах до тежка двустранна пневмония!Така се случи,че беше в навечерието на Коледа и Нова година.След това по-спешност бях приет в болница и лекуван 6 дни,колкото е по-клинична пътека.Една година по-късно,до ден днешен се довъзстанявявам.Имах постковид симптом-кашлица,който най-после е излекуван?!Вече съм ваксиниран,сертифициран,но кошмарът беше наистина голям!Не се плашете,само смелост!
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид няма нищо общо с грип, не може да се сбърка и лично аз вече не вярвам, че може да се кара безсимптомно, след като се разболях. Такова чудо не бях преживявал, трета седмица вече и сега съм в болница с пневмония.
39
0
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Абе, като пишете такива неща, мислите ли изобщо, че този човек има деца, внуци, близки, които като ви четат про.стотиите.... Нямам думи за нивото в тая държава. Що за хора сте?
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев е омрел!
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковид 1984 е нов сериал с тенденция да надмине по трагичност Робинята Изаура и по дългосрочност Далас и Дързост и красота. изключете си телевизора. ако внедрят сапунката в живота ви, набийте актьорите и провесете продуцентите по дърветата
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тука Кунчев го няма.....
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешки
34
1
 
21
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
до 42== Че са по заразни от други грипни вируси, имам предвид последния- мога да се съглася. Но че е 5 пъти по 'силен' е глупост. За възрастни хора е по опасен, но за млади хора и деца е почти нула. Има достатъчно официална информация за това. Това че нападнаха с 'ваксините' си и младежи и деца не бива да заблуждава никого. И това че с PCR тестовете всички други грипове изчезнаха е лов за наивници.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма разлика.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Риновируси, грип, коронавируси, които споменаваш са три РАЗЛИЧНИ групи вируси.