Проф. Александрова: Очакват се 5 нови ваксини срещу коронавируса

Част от тях ще са под формата на хапче и спрей
24 ное 2021 10:44,
95
Проф. Александрова: Очакват се 5 нови ваксини срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

"В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи. Те са на етап предклинични и клинични проучвания", обясни в ефира на  NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя допълни, че се очакват 5 нови нови ваксини.

"Въпрос на много малко време е ваксината на "Новавакс" да получи разрешително. Тя съдържа само S белтък и ще информира организма за вируса, за да бъде подготвен", поясни вирусологът.

Проф. Александрова допълни, препаратът на "Велнева" пък е инактивирана ваксина. "При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този тип. Не допуска тежки случаи на COVID-19. Процесът е инжекционен с 4 седмици между двете дози", обясни тя.

Още по темата
На 3 януари започват клинични проучвания за третата ваксина. "Тя ще постави ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител вече очаква резултати за ваксина за "Денга". Тази ваксина ще бъде налична през 2025 г.", каза проф. Александрова.

Тя сподели, че израелска компания разработва ваксина хапче. "По-лесна е за приложение и съхранение. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще осигури защита", подчерта тя.

Ваксината спрей пък активира местния имунен отговор, информира вирусологът.

По нейното мнение има спад на заболелите, но вирусът не си е отишъл, затова не бива да подценяваме мерките и поставянето на ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
2
 
! Отговори
AAA преди 2 години
При нея целия вирус се въвежда, но е инактивиран, провокира имунната система да изгради имунен отговор. С какво се въвежда точно когато вируса даже не е изолиран че да се въведе където и да било???????
69
0
 
2
 
! Отговори
AAA преди 2 години
Тя съдържа само S белтък, защото вируса никой никъде не го е видял. Нещо като Кунчев знаеш че е там ама не знаеш къде хахаа
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията разбрах, че бизнесът с ваксини процъфтява, на гърба на стадото разбира се, защото все някой трябва да ги ползва тия бъркочи и с любезното съдействие на управляващите, получили щедри бонуси за да принуждават хората
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... и не забравяйте да изпратите баркодовете от ваксините с смс, за да участвате в нашата спациална игра. Очакват ви над 200 плюшени мечета и още много приятни изненади...
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебеланата първо да оправи себе си. После да се меси в чуждото здраве.
65
2
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Ах,че нахалство хората не искат една ама фарма-комунистите вадат и вадат нови отвори. Тролфест такъв. Цирка няма да спре никога. Само две седмици какво толкова?
64
0
 
9
 
! Отговори
Толуп преди 2 години
Може ако иска и да е Академик - Вирусолог, но нищо не разбира от имунология.Проблема в България, че всеки разбира от всичко!
63
2
 
1
 
! Отговори
вируса преди 2 години
е сьздаден от фа6иститеи аз го гледах филма по дискавьри ама сега го няма
62
1
 
1
 
! Отговори
а преди 2 години
от техните тейки радиации колко хора си отидоха дрйавни убиици
61
1
 
0
 
! Отговори
на преди 2 години
тебе никво внимание не ти обрьщам щот си сатанист и на мене ми пропусна един месец след ваксината абе вредни са според мен а и тая само ме чака да ме трови с подкрепата на бан като дисковете на веселин маринов 3 за 2
60
0
 
6
 
! Отговори
пурко преди 2 години
Най-важното в статията е ,,нови играчи,,.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам съпругата на Джаба Хътянина пак се е развихрила из студията .
58
1
 
1
 
! Отговори
БОКО преди 2 години
БЕШЕ ПИЧ ИСКАШ БОЦ НЕ ИСКАШ НЯМА БОЦ А СЕГА НА КЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА НАПРОЛЕТ ПО ПЛОЩАДИТЕ ПАК
57
0
 
16
 
! Отговори
към Професорката преди 2 години
Въпрос към професорката .Аз съм с три дози ,мога ли да си поставя новавакс в началалото и края на всеки месец и и в същото време Велнева посредата на месеца през три дена разлика .Също назалните ваксини сутрин и вечер ли се пръскат в носа или може само сутрин.А забравих обикновена противогрипна кога да я поставям межди трети и четвърти бустер на Пфайзер или може три дена след тази Янсен .Ваксина хапче ще си вземам по едно на ден с витамин Ц.Това достатъчно ли ще ми бъде за защита?
56
0
 
8
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ОСТАНЕМ САМО В РБ ЖИВИ А ДРУГИТЕ НАБОЦКАНИ ЩЕ ДУХНАТ СУПАТА
55
1
 
12
 
! Отговори
Дедо Вият преди 2 години
Ей, какво брифинги имаше едно време! Доцент до професора... Очилата им блестят срещу прожекторите като ясно слънце... Па, посредата седи генерал Якомен Черночувалски и мълчаливо бърше очила с маската. А сега - Джаба Хатянина ти приказва само...
54
2
 
18
 
! Отговори
Евро-Либераст преди 2 години
Радвам се, че има достатъчно мислещи българи, които не се хващат на рекламите и на политическите демагогии. Явно за 30 лъгане на народа години сме изградили правилния инстинкт да мислим и да се съмняваме! За мен това , че сме първи в Европа по нежелаещи да се инжектират ,е повод за гордост! Нядявам се и поредния ваксинатор Киро Канадеца да не успее да ни пречупи!
53
1
 
15
 
! Отговори
Евгения преди 2 години
Ами сложи си ги ***! Не разбрахте ли че не щем да ни "спасявате" ! Забодете си ги на вас и престанете да тормозите народа
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо всяка сутрин преди работа по една ваксинка и тогава излизаш
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината ще излезе 2025г.Абе до кога ще ни тормозите с тези глупости!