България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса

Около 25% от населението е имунизирано
527
България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. "Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините - 90-95% ефективност", каза Кацаров.

Още по темата

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация - средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден.

"В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас - първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение.

Отделно - много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите - 95% не са имунизирани.

"Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля", каза Кацаров.

"Всички пострадали на АМ "Струма" са в стабилно състояние", каза Стойчо Кацаров.

Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония.

В тази връзка Кацаров коментира, че в следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Планът за възстановяване и развитие.

Стойчо Кацаров коментира, че тестовете са учениците над 5. клас са закупени и се очакват доставките.

По думите му е възможно по-големите деца да се върнат в клас още следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия хептен откачиха. Защо ще ни глобяват? Каква е причината? Нещо не позволяваме на вируса да мутира? Какво като им набодоха г в западна Европа? Нещо паднаха случаите или цъфнаха и вързаха? Каква е тази ваксина, която трябва да си я бия през 6 месеца? Да не съм наркоман? Или може ни трябва всички да станем такива? Много въпроси - отговори няма. Само глоби и тъпотии
324
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не,ще те санкционират че не им купуваш ваксините.И не се бодеш с тях ентусиазирано,както го правят те.А този Кацаров може ли да не ни казва какво да правим,а да си запази мнението за себе си?Голям агитатор на ваксините се извъди,явно е взел някой лев за да го прави.И чак пък със санкции ни плаши,така лекичко.,,То не че нещо,ама чувам тука едни сигнали,от едни наши партньори".Смях.
323
1
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 2 години
Научи се да пишеш правилно!
322
0
 
22
 
! Отговори
sss преди 2 години
Санкции за какво? Тия съвсем откачиха. Ваксините си ги купуваме.. ще ни санционират че не си ползваме купеното?
321
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и вироса ще замине на Бунището при ГЕРБ.
320
0
 
31
 
! Отговори
Цялио свет преди 2 години
Смеят ни се, но който се смее последен, се смее най-добре.
319
0
 
5
 
! Отговори
До 333 преди 2 години
Починали са от пневмония
318
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иво - Аз не вярвам, но се ваксинирах, защото трима познати и двама роднини позинаха вече.
317
1
 
34
 
! Отговори
era преди 2 години
и това ми било свобода. Къде остана правото на избор? Както върви скоро ще ни отнемат и правото на свободно изразяване. След това остава да ни сложат хомота и готово, официално роб.
316
0
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Новите депутати дали всичките са ваксинирани. За не ваксинираните дали ще се изискват тестване два пъти седмично като за учениците.
315
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят се смее на българските антивакси! И аз много съм се смял на техния фолклор, но вече им свикнах и са ми безинтересни!
314
14
 
10
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Всички които вярват в евроатлантическите ценности,климатичните промени и зелената сзделка моля ваксинираите се в името на доброто и бъдещето.
313
0
 
21
 
! Отговори
на какво замириса преди 2 години
Зеленият сертификат за пътуване в Европа да важи след поставена трета бустерна доза ваксина. Това обсъждат европейските власти. Третата доза се предвижда да бъде поставена най-рано шест месеца след приключване на първичната схема. Според обсъжданите нови правила седем месеца след втората доза, ако нямаме бустерна такава зеленият сертификат не е активен. https://standartnews/svyat/es-s-novi-pravila-za-sertifikatite-477600.htmlРодените наскоро няма да имат време да наваксат 50 нужни дози.
312
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако все пак България бъде санкционирана , защо трябва аз да съм от тези солидарно плащащите ?! Да плащат тези , които ще получат кинти от (за) ваксините !
311
3
 
30
 
! Отговори
Истината преди 2 години
ЕС няма да наложи санкции, защото няма законовата обосновка за това. Кацаров просто лъже, за да оправдае целта си, а именно масова ваксинация. В крайна сметка това е човек на Радев, а Радев е масон и пионка на световния елит. ЕС ще ни спрат фондовете, заради евентуалното участие на БСП и останалите червени мозъци в управлението.
310
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да вземат Авантата в Брюксел и да води процеса на ваксинация на целия ЕС
309
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не съм имал предвид ваксинираните, защото точно с тези наложени "ваксини" ще продължават да бъдат нечии *** + още нещо ... а колкото до това дали трябва да ме затворят на специално място, май ще е за предпочитане, отколкото "свободен" според Новата Директива...
308
0
 
41
 
! Отговори
какви санкции бе ? преди 2 години
ЕС не може да санкционира България, за нещо за което България НЯМА договорно задължение. В този смисъл това, което е казал Кацаров е пълна простотия. Да, могат да ги натискат за ваксинация задкулисно и чрез неформален натиск. Но не може да има юридическа и официална санкция от ЕС за такова нещо. Просто нашите нямат топки и имат интереси да си получат ЛИЧНИТЕ финансовите облаги за да изпълняват възлжожения им дневен ред
307
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 320:Зависи какво разбираш като използваш думата демонопоклонниците (дума, която не съществува и е плод на размислите на един закърнял интелект). Дали това са хора, които вярват в дявола и демоните или хора, които са се ваксинирали? При първия случай мисля, че си прав, но при втория грешиш. Такива като тебе трябва да ги затварят на специални места!!!
306
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
320 - естествено, че ние сме по-силни! Просто трябва да го осъзнаем и да не се поддаваме на манипулации.