ЕК предлага ковид сертификатите за пътуване в ЕС да важат 9 месеца

Промените трябва да влязат в сила от 10 януари догодина
25 ное 2021 17:30, Красимир Ангелов
72
ЕК предлага ковид сертификатите за пътуване в ЕС да важат 9 месеца
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи официално днес ковид сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.

Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване, или с изтекъл и неподновен сертификат, се предвижда при необходимост да бъдат изследвани - преди или след пътуването, съобщава БТА.

Още по темата
Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.

Предложението за промени на действащите правила в ЕС предвижда пътниците от "тъмночервени зони", засегнати най-тежко от пандемията, които не са ваксинирани и не са преболедували, да се изследват преди тръгване и да се поставят под карантина след пристигане.

Комисията предвижда промените да влязат в сила от 10 януари догодина.

ЕК уточнява, че при поставянето на допълнителна доза ваксина следва да се издава нов сертификат. Новият документ ще съдържа означенията "2/2" или "3/3", в зависимост от това дали допълнителната доза е втора или трета - според вида на прилаганите препарати.

Има опасност различният подход на отделните държави в ЕС досега по въпроса за правилата при пътуване да затрудни свободата на движение, заяви на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той допълни, че ЕК ще работи за осигуряване на мнозинство в Европейския парламент за въвеждане на представените днес предложения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам да важат по една седмица. На всеки 7 дни ваксоманите да се тряскат с инжекции.
22
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да обясниш на хората, че западната система се провали и вече не може да функционира, ако не беше този грип.
21
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз се чудя коя пък държава иска да пуска ваксинирани без да ги тества, шанса да внесат зараза е по-голям... е, причината е друга и всички я знаем.
20
7
 
26
 
! Отговори
Хе хе хе преди 2 години
Как се чувстват двудозовите антиваксъри?
19
5
 
15
 
! Отговори
последните научни преди 2 години
последните научни открития показват, че ако теглите големи суми от банката в чували, има много голяма вероятност да умрете от ковид. за бога братя ваксинирайте се!
18
2
 
28
 
! Отговори
Не е много преди 2 години
Средно за един човешки живот ще трябват около 100 бустерни дози.
17
2
 
25
 
! Отговори
много е преди 2 години
направете го на 9 дни. бустерът трябва да е всяка седмица!общата смъртност от ковид за година по официалните статистики вече пада под 0,03%.
16
4
 
47
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 2 години
Да изпълним ваксинационната петилетка за три години! Чрез милиардите дози напред към свободата! Издай антиваксъра, той е враг на народа!
15
5
 
49
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Още една конспирация стана реалност!Станете и те ще паднат!
14
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз подкрепям партия Възраждане за излизане от фашисткия ЕС. Който е съгласен с мен палец нагоре.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, ковида се предава от човек на човек .Колкото повече хора се съберат на едно място повече риска от заразяване и създаване на епидемилогична обстановка следователно много умрели .ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТОВА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ НЕ СПИРАГОЛЕМИ МУЛТИМИЛАРДЕРНИ КОМПАНИИ ДА СТРУПВАТ ХОРА ДА ГИ ПРЕВОЗВАТ ОТ ЕДНА СТРАНА В ДРУГА КАТО ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ЗА ДОКАЗВАНЕ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД Е ЧРЕЗ 2- 3 ДОЗИ ВАКСИНАЦИЯ И СЕРТИФИКАТ КОЙТО Е СЪЗДАДЕН ОТ КОМПАНИЯТА НА ЧОВЕКА КОЯТОЕ НАРЕД Е ЧРЕЗ 2- 3 ДОЗИ ВАКСИНАЦИЯ И СЕРТИФИКАТ КОЙТО Е СЪЗДАДЕН ОТ КОМПАНИЯТА НА ЧОВЕКА КОЯТО ДЪРЖИ ПАТЕНТА за SARS COV 2
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК предлага ковид сертификатите за пътуване в ЕС да важат 9 месеца ______________________________________________________________ Хм, ковида се предава от човек на човек .Колкото повече хора се съберат на едно място повече риска от заразяване и създаване на епидемилогична обстановка следователно много умрели .ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТОВА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ НЕ СПИРАГОЛЕМИ МУЛТИМИЛАРДЕРНИ КОМПАНИИ ДА СТРУПВАТ ХОРА ДА ГИ ПРЕВОЗВАТ ОТ ЕДНА СТРАНА В ДРУГА КАТО ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ЗА ДОКАЗВАНЕ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД Е ЧРЕЗ 2- 3 ДОЗИ ВАКСИНАЦИЯ И СЕРТИФИКАТ КОЙТО Е СЪЗДАДЕН ОТ КОМПАНИЯТА НА ЧОВЕКА КОЯТО
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка игла, която поемем ни доближава до светлия комунизъм! Народе, вкарвай си игла след игла до пълната победа на комунизма! Упс... То комунизмът свърши, ама лозунгите същите. И диктатурата същата, че и по-лоша.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е за вярване, но Прочетох я. Наистина е безумно тъъпа пропагандна приказка, а най-интересното е, че отдолу пише "Copyright 2019г"...
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 5-тия месец с две дози нямах защита. Да направят нова ваксина за Делта варянта ,на сегашната трябва бустер за да си сигурен и то не се знае до кога.
8
25
 
1
 
! Отговори
Добро решение преди 2 години
Да ви питам аз сега къде ще ходите неваксинирани! Освен това ваксините трябва да ги направят по 100 лева иглата, за да не изгърми бюджетът.
7
0
 
18
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 2 години
Да важат сега девет месеца щото още не сме измамили тия източните, като ги наръгаме и тях по-масово ще си дойдем на думата че трябва по два-три-четири пъти годишно да се бодат.
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай да се бодем всеки път като искаме да си излезем от домовете...
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо 9, после 8, после 7, после 6 и така всеки месец, след като си съсипеш имунната система.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко ще се боде, ама много яко