Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?

Отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите...
179
Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Министерството на здравеопазването /МЗ/ разясняват каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции.

Още по темата
Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините, посочват от пресслужбата на МЗ. Такива реакции са например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н.

Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт или неразположение.

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/, посочват от МЗ. На сайта на ИАЛ има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1 процента.

Разпределението им по ваксини е съответно - COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) - 359; Comirnaty - 908; Vaxzevria - 2286; Janssen - 143.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
5
 
! Отговори
Въпроси има преди 2 години
"Е има ли още спекулации по темата - къде е Кунчев??????"===Въпросът къде е Кунчев ще виси със страшна сила докато или излезе по телевизията на живо или кажат къде и в какво състояние е. Месец и половина не се боледува от лека форма на ковид. А това, че някой е назначен ИД - ГДЗИ означава Изпълняващ Длъжността, т.е временно назначен на този пост до завръщането на титуляра или назначаване на нов титуляр.Явно досегашния титуляр скоро няма да се върне, ако изобщо се върне.
141
0
 
3
 
! Отговори
Контерган Талидомид преди 2 години
До (-_-)Прочети за това лекарство, което 60-те години на 20 век е причина да се родят стотици деца в САЩ с тежки уродтсва.Чак след това се светнали, че не е изпитано за тератогенен ефект - увреждане на плода.Говорим за лекарство давано на бременни срещу неприятните явления като гадене, повръщане и т.н.Талидомида го спрели и компанията платила милиони долари компенсации,а *** от това на родените без ръце,без крака и т.н. пораснаха ли им крайници.
140
0
 
4
 
! Отговори
Много просто преди 2 години
"Как може да се обясни, че в държави с висок процент на ваксинация продължават да имат проблеми и даже говорят за невиждан скок на заразени?"===Много просто се обяснява и специалистите вече много пъти го казаха - ваксинацията по време на епидемия води до възникване на нови, още по-агресивни щамове.Ваксите произвеждат щамове в телата си и безпрепятствено ги разнасят щото са ваксани и могат да ходят навсякъде.
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възпаление на сърцето е често при младите след ваксината. Всички набодени имат маркери за тромбоза. Проверява се д-димер тест. Риска който поемат младите и децата е многократно по-голям от този при прекарване на заболяването. Освен това си ходят и заразяват, защото вируса си жижее в лигагавицата на ваксинираните но не и на прекаралите.
138
0
 
4
 
! Отговори
Приятно е да чета преди 2 години
как хора вакснати с две дози се осъзнават и казва хайде вече стига повече. Дано на много хора да им светна за какво иде реч когато става въпрос.
137
0
 
3
 
! Отговори
Ха преди 2 години
До :-)"След 3200000 поставени ваксини очевидно знаят повече от експерти никога не виждали етикета на шишенцето."===Ами тичай се набоди още веднъж и после пак и пак за да имат повече материал за обработка и да знаят още и още повече. Ние ще направим като тях - ще чакаме да видим какво ще стане с набодените.Ама не само непосредствено след боцването, но и 2-3 м. по-късно и 5-6 г. по-късно.
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доста интересни реакции се получават от ваксините на гейтс и компании ! Един познат седмица след ваксината ми каза , че нещо го влече към мъже и му се иска да носи женско бельо и докато говорехме ръката му ме хвана за патлака
135
2
 
6
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Не им вярвайте!!! Член съм в групи за жертви на,, ваксината".. Не е за слаби нерви... В 99% лекарите не желаят да съобщят официално, че,, ваксината" е причина(евентуално) за пораженията...! Хора, страшно е...!!! Аз избрах да чакам ВирусО - Всеки сам да избира! Имаме Нов Холокост! Пазете децата и Бог с ВАС
134
1
 
0
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До Ха 151След 3200000 поставени ваксини очевидно знаят повече от експерти никога не виждали етикета на шишенцето.
133
0
 
8
 
! Отговори
Кой да ви каже преди 2 години
Питайте Ангел Кунчев, той най-добре ще ви каже какви са страничните действия. Ама де го?
132
1
 
4
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Че от къде МЗ ще знае какви реакции може да се очакват като това производителите не го знаят защото експерименталните им препарати не са преминали нужните изпитания. В момента ги изпробват на милиони и милиони двукраки лабораторни мишки.При това с тяхно съгласие.
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да ви корегирам заглавието малко - "Какви реакции може да очаквате от различните експериментални препарати?"готово
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
медицината се превърна в бизнес. Онези зад океана губят финансии и икономика, имат врагове, които не се съобразяват с тях, защото са способни да им се противопоставят,. Затова тези зад океана , злите господари изхвърлят срещу другите своята отрова. Правителствата мълчат пред батето щото ще ядад бой, жертвувайки народа си.
129
1
 
4
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
"Какви реакции може да очаквате от различните ваксини?"- Аз пак повърнах от комунизма и фашизма. Мислех си че са минало. И то без по принцип да съм антиваксър, а и имам всички доказани ваксини.
128
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога успяхте да превърнете медицината във филиал на бигфарма? Напълно я подчинихте на химията и политиката. Това няма двърши добре, да си го знаем.
127
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено придобитият имунитет е най-надежден и...не ми казвайте, че на СЗО толкова им пука за здравето ми, защото ако беше така, трябваше да ми осигури първо средства за качествена храна и живот и медицинско обслужване, аз знам как да се пазя, а не да ме боде и трови със съмнителна химия!
126
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз тези симптоми си ги имам редовно при грип, защо ми трябва да ги получавам и чрез ваксина?! ЧЕ и да чакам да отшумят.....а после?! Това изобщо не са безобидни симптоми - главоболие, болки в мускулите, температура...за някои може да са доста тежки.
125
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви реакции да очаквате? Ами веднага ще ви кажа - СМЪРТ! В Англия ваксинираните на възраст между 10 и 60 години умират двойно повече от неваксинираните! И това са официални данни, които всеки може да свали от ons.gov.uk
124
3
 
16
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
ДО 137- "Да две дози кажи речи става айде..ама на всеки 9 месеца малко туу мач ми идва."......Оооо изоставаш с информацията! Вече има официални данни, че действието им след втория месец стръмно почва да изчезва. Тъй че очаквай да е бустер на 3 месеца за да се подържа нивото антитела вкарани с тоя бъркоч. Отделен е въпроса че имунитет не е антитела непрекъснато в организма. Дори е вредно и опасно.
123
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Кунчев още ли е жив? Вдигнахме голям купон на село ,чакахме с нетърпение.....,ама май още мърда тоя....