Появи се нов вариант на COVID с "ужасяващ брой" мутации

Ще се разпространи ли той?
25 ное 2021 18:15, Нели Христова
287
Появи се нов вариант на COVID с "ужасяващ брой" мутации
Снимка: Pixabay

Появи се нов вариант на COVID-19, който има "невероятно голям" брой мутации, предупреждават учени.

Има опасения, че B.1.1529, или вариантът от Ботсвана – издънка на B.1.1 – може да доведе до по-нататъшно предаване на вируса.

Първите открити случаи са три в Ботсвана, последвани от други шест в Южна Африка и един в Хонконг, включващ пътник, завръщащ се от Южна Африка.

Като цяло, шиповите мутации позволяват на вирусите да се адаптират и да станат по-вирулентни и по-способни да избягват създадения имунитет.

Д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London, каза, че вариантът може е притеснителен, тъй като неговите 32 мутации в шиповия протеин могат да му позволят по-лесно да избегне имунната система на човек и да се разпространи сред повече хора.

В Twitter той написа, че вариантът "трябва да бъде много, много наблюдаван поради този ужасяващ брой мутации", който може да го направи по-заразен от всеки друг вариант досега, цитират го от The Independent.

Износът към Азия предполага, че той може да е по-широко разпространен, отколкото само последователностите предполагат. Вирусолозите често идентифицират нови варианти на COVID, които често не надвишават малък брой случаи.

Но д-р Пийкок допълни в Twitter, че "се надява" вариантът да се окаже един от тези "странни клъстери" и да не е толкова преносим, ​​колкото се страхува.

Франсоа Балу, професор по биология на изчислителните системи и директор на Института по генетика на UCL, казва, че мутациите на варианта са в "необичайно съзвездие", което "очевидно се натрупва в един взрив". Според него вариантът се е развил по време на "хронична инфекция на имунокомпрометиран човек, вероятно при нелекуван пациент с ХИВ/СПИН".

Първият от случаите на новия вариант се появи в Южна Африка на 14 ноември, в същия ден, когато 36-годишен пътник, който е бил в Южна Африка от 23 октомври до 11 ноември, е дал положителна проба три дни след завръщането си в Хонг Конг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам котва от самолетоносач, с веригата, запазена. 0888345876
135
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе много загрижени бе. Какво им има на децата. Маааааа Ви да...... Ама така е като разделиха хората на ваксинирани и неваксинирани. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ
134
3
 
25
 
! Отговори
урок от археолог преди 2 години
Динозаврите не са носели маски и не са били ваксинирани и резултата е трагичен
133
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
OXFAM съобщава, че за периода 2019-2021 броят на гладуващите по света се е увеличил 6 пъти. При това не само Африка, Азия и Южна Америка, но и в някои райони на Европа като Грузия, Украйна и Балканския полуостров.
132
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И японците докладваха голям брой мутации на делтата които в крайна сметка го направли невиролентен и безобиден и в момента там почти не са останали случай, загинал си е вируса от лакомия :))
131
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
опаааа!Спин!в ваксините има и спин вакситата ще им съобщят по късно че е от новия щам а те са им го набили!
130
0
 
16
 
! Отговори
ФАЗЕР преди 2 години
Веднага почваме да правим нова Факсина. Не се притеснявайте. Скоро ще се боцкате и срещу този вариант.
129
0
 
10
 
! Отговори
4 кризи преди 2 години
Пандемийна. Енергийна. Логистична. Продоволствена.
128
0
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ГЕЙТ/С: ПАНДЕМИЯТА СВЪРШВА, ВЕРВАЙТЕ МИ, СЛЕД НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 800 ДНИ :D
127
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Крим родителите не се страхуват, че детето им ще се върне от училище с въпроса: "Мамо, аз момченце или момиченце съм? Учителката ми каза, че трябва да избера!"
126
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари са напечатани в изобилие, пари много! А реални ресурси и стоки - няма. Вече се усеща лека паника в целия западен свят. А какво ще бъде зимата и след това, и ако всичко продължи до 2022, 2025. Как мислите, ще продължи ли, или ще се намерят от някуде ресурси, или ветровете ще задухат по 24 часа и слунцето ще грее 20 пъти по-силно 24 часа за да има енергия от вятърните мелници и соларните панели?
125
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Ангел Кунчев?
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкупувам домашна ракия на едро, добра цена давам. Който желае да ми продаде да изпрати проба един литър. Благодаря
123
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък цяло лято си правя кисело зеле, нарязвам в буркан, наливам солена вода и за по-малко от седмица е готово. Като се изяде - пак слагам. И сока го пием, най-добрия пробиотик. Въобще не чакам зимата.
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКакво лекарство за вечния сезонен грип. Просто си пий Монстера и не се разболявай.
121
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета тук и за пореден път осъзнавам, че България е някаква паралелна вселена и то в най-добрия смисъл. Да сте живи и здрави всички!
120
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без да чета коментарите съм сигурен, че е пълно с пълно с компетентни мнения от ***.
119
0
 
25
 
! Отговори
Нема спирка баце преди 2 години
И на децата стана ясно, че ваксините ще ги хрупкаме като бонбони. Сладките приказки вече отстъпват на силата. За прово на избор вече никой не говори. Управляващите са силно загрижени за нас. Когато те се загрижат за нас все лоши работи ни се случват, пропуск историята не познава.
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре тогава вместо да ни принуждавате да слагаме бустери и какво ли не,която няма да е много ефективна ако новия вариант е толкова страшен ами стегнете се вече и направете лекарство.
117
0
 
13
 
! Отговори
До138 преди 2 години
Викаш които от гостите отвори тема Ковид и му сипваш от Чорбицата с Английска сол!