Появи се нов вариант на COVID с "ужасяващ брой" мутации

Ще се разпространи ли той?
25 ное 2021 18:15, Нели Христова
287
Появи се нов вариант на COVID с "ужасяващ брой" мутации
Снимка: Pixabay

Появи се нов вариант на COVID-19, който има "невероятно голям" брой мутации, предупреждават учени.

Има опасения, че B.1.1529, или вариантът от Ботсвана – издънка на B.1.1 – може да доведе до по-нататъшно предаване на вируса.

Първите открити случаи са три в Ботсвана, последвани от други шест в Южна Африка и един в Хонконг, включващ пътник, завръщащ се от Южна Африка.

Като цяло, шиповите мутации позволяват на вирусите да се адаптират и да станат по-вирулентни и по-способни да избягват създадения имунитет.

Д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London, каза, че вариантът може е притеснителен, тъй като неговите 32 мутации в шиповия протеин могат да му позволят по-лесно да избегне имунната система на човек и да се разпространи сред повече хора.

В Twitter той написа, че вариантът "трябва да бъде много, много наблюдаван поради този ужасяващ брой мутации", който може да го направи по-заразен от всеки друг вариант досега, цитират го от The Independent.

Износът към Азия предполага, че той може да е по-широко разпространен, отколкото само последователностите предполагат. Вирусолозите често идентифицират нови варианти на COVID, които често не надвишават малък брой случаи.

Но д-р Пийкок допълни в Twitter, че "се надява" вариантът да се окаже един от тези "странни клъстери" и да не е толкова преносим, ​​колкото се страхува.

Франсоа Балу, професор по биология на изчислителните системи и директор на Института по генетика на UCL, казва, че мутациите на варианта са в "необичайно съзвездие", което "очевидно се натрупва в един взрив". Според него вариантът се е развил по време на "хронична инфекция на имунокомпрометиран човек, вероятно при нелекуван пациент с ХИВ/СПИН".

Първият от случаите на новия вариант се появи в Южна Африка на 14 ноември, в същия ден, когато 36-годишен пътник, който е бил в Южна Африка от 23 октомври до 11 ноември, е дал положителна проба три дни след завръщането си в Хонг Конг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Случаен Минувач А ти как мислиш? 8 милиарда хора малко ли са? Колко трябва да станат? 30 милиарда ли?
195
1
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Отдавна се чудят как да направят пандемия, така че да намалят световното население. В края на 20 век опитаха със СПИН. Не се получи. От началото на 21 век са много по-активни. През 2006 - луда крава - не стана. През 2010 - свински грип - не се получи. През 2012 - птичи грип - не стана. През 2014 - Ебола. Ахаа да се получи. Пак не стана, ограничи се само в Африка. А и измислиха лекарства за нея. Е най-сетне през 2020 успяха!
194
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой съмнявал ли си е, че ще кажат, че има по-заразен вариант, за да удължат пандемията с още няколко години? Това го предвиждах още като се появи делта. Пък и Бил каза, че ще свърши пандемията през лятото на 2022, но само ако няма по-опасен вариант. Е, искат ли да свърши пандемията през лятото? Не. Значи ще има по-заразен вариант.
193
0
 
11
 
! Отговори
Страх преди 2 години
Се всява непрестанно.Без почивен ден.Страхливците на територията съответно се увеличават със всеки следващ ваксиниран..Но пак са доволно повече от тези в добре дресираната част от Европа
192
0
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Трябва населението на света да се намали, прекалено много е. Така разсъждават "господарите", хората, притежаващи повече от 100 милиарда $ всеки. Човешкото въображение е твърде бедно, за да си представи такава сума. Но ние, простосмъртните, им дишаме въздуха, замърсяваме им водата, произвеждаме много много боклyци... Затова трябва да намалеем... Ако може до 1 милиард. Те могат без нас, имат си технологии за всичко. Искат освободена от "плебса" планета.
191
0
 
16
 
! Отговори
Бил ГЕЙтс преди 2 години
Аз казах ли ви? Ако не се ваксинирате - ще пусна още по-опасна мутация! (между другото наистина го бях написал като коментар преди време... )
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 206 London Callingеее , сга . не сички са умни кат тебе у лондона а тъй я па й да са са умажили за африканец тама
189
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами в аврика да ги затворят вкички ваксинирани и всичко щесе оправи айде стигасте лъгали народа бе просяци всички ваксинирани заразяват вече неможе да лъжете народа за тия ваши убийствени ваксини няма да се ваксинират хората стига
188
9
 
3
 
! Отговори
Ковид кахъри преди 2 години
Ако си антиваксър и те пипне ковида . И ви укаушат семейно .Как по дяволите да отидеш в мазата да претакаш. Отиде ми зелето. Ще трябва на ново да зареждам. Или като шумкарин да се промъквам по по малките часове в стил мисията невъзможна . На всичкото отгоре нямам и хрян. Така че пазете се , щото после става сложно.
187
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И разбира се, първо ще подпишете освобождаването от отговорност на компанията, произвела бустерите, независимо какви странични ефекти се проявят." ----------------- Нищо не се подписва! Четете преди да пишете!
186
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се мре още от ковид
185
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
И ква боза сте наплескотили? Един гаща плява да идЕ нащо магарИ.
184
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Преди малко новият вариант звънна на вратата,не бях на кеф за разговори, и не му отворих.
183
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко проваксърски *** има тука на заплата мале мале
182
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега май доста хора ще се усетят как ги правите на балами. Никой вече не се страхува от статиите и вече няма да са ви хранилка
181
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животните вече имат повече права от човека. Честита ви нова реалност която всички заедно позволихме...ех защо не бяхме като тези в Ротердам а сме толкова заспали
180
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни бодат с мега бустери на всеки 9 месеца доживот...дано се събудите и възстанете за свободата си. Сигурен че това няма да се понрави и на вече ваксинираните. Всички трябва да се обединим и опълчим на поробителя
179
8
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ОТПАДНАЛОСТ-ДЕМЕК ТЕ МРЪЗИ ДА РАБОТИШ-АУУУУУ СУПЕР.А КОЛКО ВРЕМЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА?
178
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВПЕРьОД КОВИДИДИ.ОТИ, СЕГАЕ МОМЕНТА ДА СИ НАБИЕТЕ ТРЕТА И ЧЕТВЪРТА ДОЗА. ДЕ ДА МОЖЕХА И МОЗЪК ДА ВИ ИНЖЕКТИРАт , но науката не тоЛкова напреднала
177
2
 
3
 
! Отговори
Хе хе преди 2 години
До Златена .....надежди ...говежди