Турската ваксина кандидатства за спешно одобряване

Властите се надяват употребата й да започне до края на годината
Обновена: 25 ное 2021 14:26 | 25 ное 2021 13:33, Веселина Йорданова
62
Турската ваксина кандидатства за спешно одобряване
Снимка: БГНЕС

Разработената от Турция ваксина срещу коронавируса "Турковак" е кандидатствала за спешно одобряване, съобщи днес здравният министър Фахреттин Коджа, като добави, че се надява, че употребата на ваксината ще започне до края на годината, предаде Ройтерс.

Говорейки по време на обсъждане в парламента на бюджета на здравното министерство, Коджа каза, че работата по "Турковак" почти приключва.

"Искам да споделя малко добри новини с нашия народ: нашата турска инактивна ваксина срещу КОВИД-19 "Турковак" кандидатства за спешно одобряване днес", посочи министърът.

Здравното министерство заяви, че е подало документи за одобрение на ваксината в турската Агенция по лекарствата и медицинската апаратура.

Турция започна да разработва ваксината "Турковак" тази година, но пускането й в употреба претърпя редица отлагания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ваксината ще може да се ползва в цял свят.

Турция вече е приложила близо 120 милиона дози ваксини срещу коронавируса, използвайки препаратите на Синовак и Пфайзер. Над 50 милиона души са получили две дози ваксина. Страната започна да прилага и бустерни дози, отбелязва Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
всички разработват ваксини с помощта на една две компании, разбирай го ние ще ви казваме как да ги правите и какво да слагате ама и сложете друго име .... ай стига тез филми сме ги гледали с 1000 други вида стоки, създават ти усещането че имаш свобода за избор а *** е един който ти влиза...
11
2
 
7
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Всички разработват и минават на Инактивни ваксини!Кога ще се спре с ГМО ваксините???
10
1
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
А коя работи?
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече ваксини излизат на пазара. Антиваксърите смятат ли, че всички имат графен? Всички имат чип? Всички променят днк? Всички те стерилизират? И още простотии имаше, ама не ги помня....
8
4
 
11
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Естествено, че ще набедят турчина шахин за изобретател и откривател на отровата, срещу някой лев разбира се, тъй както ще набедят клошаря бай мнгл за собственик на рискова фирма окрала милиони от държавни поръчки.!.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само удължават списъка ми с "ваксини", които няма да взема.
6
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. Те в Анадола ваксина по чужд лиценз не могат да направят, постоянно замърсяват някоя партида с какви ли не вещества от десетилетия... седнали да измислят собствена ваксина. Само да припомним ваксините с живак от 2016-та, дето ги бяхме купили за тука, щото били евтини. В тия какво ще има? Няма да могат да очистят добре прекусорите ли? Или просто няма да са стерилни? Щото даже Зимбабве не иска да купува от турския фаревтичен сектор. Такава им е репутацията. Анадолска.
5
8
 
8
 
! Отговори
я стига преди 2 години
Е ,може да е добра и ако е така да я удобрат!Питам,защо не удобриха векторните руски ваксини?Всичко е политика и пари.Пет пари не се дава за хората.
4
9
 
10
 
! Отговори
Turkiye преди 2 години
А пък и българският здравен министър Главандряков заяви че са подали молба за одобряване на българската ваксина в здравното министерство. Очаква се БулВакс да се появи скоро на пазара. По данни от първо лице щяла да се сервира със салата от домати и краставици, но можела и само скраствици ако домати йок.
3
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите двама, май забравихте, че д-р Шахин е разработчикът на най-масовата вероятно ваксина пфайзер. Д-р Шахин е с турски корени. Но какво да ви обяснявам, толкова си били по главата комуинистите, че по далече от носа си не виждате.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
охлюва ще се оголи ли
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая същата ваксина ли е, която при клиничните изпитвания беше поставена на цели 45 души?