Европа е в епицентъра на пандемията от коронавируса

СЗО зове страните да засилят темпото на ваксинация
76

Световната здравна организация съобщи тази седмица, че Европа е единственият регион, в който коронавирусът печели територии от средата на октомври насам. Регионът отново е в епицентъра на пандемията, както беше и преди година, с 60 на сто от световните случаи.

Още по темата

В същото време коронавирусът загуби територии в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Възможни последствия

Директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клуге предупреди, че ако не бъдат взети спешни мерки, до пролетта Европа може да регистрира 700 000 нови смъртни случая, с което броят на жертвите на пандемията на континента ще достигне 2,2 милиона. Той призова страните да засилят темпото на ваксинация и да вземат други мерки за контрол на разпространението на епидемията, за да избегнат необходимостта от последното средство - локдауните.

Клуге вече заяви този месец, че причината за новата вълна в Европа е недостатъчната ваксинация и отслабването на ограничителните мерки.

Първоначално ваксинацията в европейския регион започна бързо, но още през лятото се появиха признаци на забавяне.

Австрия, Белгия и Нидерландия въведоха неотдавна извънредни мерки за борба с новата вълна, като Виена планира задължителна ваксинация догодина. В тези страни последваха протести и сблъсъци с полицията. Други държави от региона също планират засилване на ограниченията.

ЕС от своя страна предупреди, че икономическото възстановяване е под заплаха заради разпространението на пандемията.

В същото време все повече азиатски страни отвориха отново границите си и приемат ваксинирани посетители, след като първоначално азиатско-тихоокеанският регион изоставаше в темпото на ваксинация. Много от страните въведоха едни от най-строгите ограничителни мерки в света.

По време на бавното начало на ваксинационната кампания в тези страни обаче, нарастващият брой на смъртните случаи в страни като САЩ, Великобритания и Индия убеди дори скептиците в тези страни, че ваксинацията е необходима и може да спаси живота им.

В момента темпото на ваксинация в азиатските страни нараства, надминавайки равнището на ваксинация в САЩ и повечето европейски страни. Много страни, особено в Азия, се учат да живеят с коронавируса, очаквайки епидемията да стане ендемична.

Някои от тях вече отварят, повече или по-малко постепенно, границите си за ваксинирани посетители или се готвят за такова отваряне.

Страни като Малайзия, Япония, Камбоджа и Куба имат едно от най-високите равнища на ваксинация в световен план, с над 70 на сто от населението. Очаква се, че догодина Австралия, която също започна бавно ваксинационната кампания и отваря границите си от този месец, може да стане страната с най-високо равнище на ваксинация в света.

Причините

Още през 2019 г. Световната здравна организация определи отхвърлянето на ваксините като една от 10-те най-големи заплахи за здравеопазването в глобален план. Според доклад на ОИСР "спечелването и запазването на общественото доверие във ваксините и ваксините срещу КОВИД-19 ще бъде също толкова важно, колкото и ефективността на самите ваксини", припомня в. "Айриш таймс", като отбелязва, че в тази борба комуникационните стратегии на правителството и изграждането на доверие в общностите са също толкова важни, колкото инфраструктурата за поставяне на ваксини.

Съществува тясна връзка между спада в доверието (или запазващото се недоверие) в правителствата и институциите и ниските нива на ваксинация. А по данни на проучване на ОИСР само 51 на сто от гражданите са изразили доверие в правителствата си.

Засега обаче традиционните политически сили не са намерили решение на този проблем./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Май това беше и целта, да биде затрита Европа. В Китай вече няма вирус, инсценираха, че оттам идва и приключиха. Интересно колко са ваксинираните в Африка, Лат. Америка, Азия? Защо за тях не се говори? Те не пътуват ли? Защо се гледа само Европа?
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ви е виновна тази Европа, но вие сами сте си виновни юдеи, че предадохте Исус и до ден днешен не го признавате Божия син. Сами сте си виновни и ще си патите.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сатанинска Злодейска Организация
66
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
По улиците се въргалят трупове,а СЗО не ги вижда?!Айде посмалете малко истерията.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им хареса, че хората се събуждат и стачкуват!
64
0
 
7
 
! Отговори
Също така преди 2 години
Европа е епицентър и на-най ваксинираните.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА ХА KОЛКО ПОВЕЧЕ ВАКСАНИ С FACKцИНИТЕ НА ЖИДО-РЕПТИЛИТЕ РОДШИЛД И ГЕЙТС ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ С КОВИД ..КЪДЕ НЯМА МАСОВО БОДЕНЕ С ОТРОВАТА НА ЖИДО-РЕПТИЛИТЕ ТАМ НЯМА И ПАНДЕМИЯ.
62
0
 
11
 
! Отговори
тапия преди 2 години
Учените се оплетоха сериозно, май са с фалшиви дипломи. Да затварят Португалия, най-ваксинираната веднага след Малта?!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62 - голям рай е, няма що!
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великата ясновидка Слава Севрюкова е казала "българите да се прибират от чужбина най-късно до 2022-2023 година, защото след това ще има сериозни катаклизми". Била е права! Както виждате, при нас в Бантустан положението не е толкова трагично както в западна Европа. Наложиха тежки мерки в много европейски държави, набодоха ги без резултат, ограничават ги по всякакъв начин. Отделно, вижте съседната статия за дядо Коледа в Норвегия....западноевропейците се побъркаха. Ценете България, тук е рай!
59
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирана Европа е пламнала ама пак за ваксини говорят, тези или са луд.и или мо.шеници.
58
1
 
3
 
! Отговори
код 666 преди 2 години
На НСР му трябват биороботи.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусчетата мутират, нищо изненадващо. Въпросът е, че някои мутации заобикалят ваксините (тази новата май е от тях). Така че...ако не изкарат по-широкоспектърна ваксина или лекарство, ще си играем на игленици през няколко месеца, което не е решение на проблема.
56
3
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Продавам парламентарна група! Групата е от 67 депутата. Може и замяна с по-малка с доплащане.
55
0
 
5
 
! Отговори
до 52--твое мнение преди 2 години
У вас са парите и полицията и се опитвате да го наложите НО нашето мнение също сме го съставили от лекари и ни се струва по-достоверно + това се вижда как вируса ви прави смешни и всичко което сте казали преди една година се завъртя на 180 градуса ! Лекарите като Мангъров не са казвали НИКОЙ да не се ваксинира а ваксинацията да бъде насочена --вие искате масова докато тръгнете и възрастните измряха докато направите една ваксина дойдат 10 мутации докато направите зелен сертификат и искате локдаун
54
0
 
7
 
! Отговори
Разбрах най-после преди 2 години
"Според доклад на ОИСР "спечелването и запазването на общественото доверие във ваксините и ваксините срещу КОВИД-19 ще бъде също толкова важно, колкото и ефективността на самите ваксини" -------------- С други думи, разчита се на плацебо-ефект - ако вярваш във вълшебната съставка, тя ще те пази от ковид. Ако не вярваш, Господ да ти е на помощ! Ами значи няма да се ваксинирам, защото нямам доверие.
53
0
 
8
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
За да сме по устоичиви на грип милиони ,а може и милиарди са измрели и пак го карахме тежко и имаше какви ли не усложнения -- а за индианците на които са го закарали конквистадаторите грипа е бил най мощното биологично оръжие конквистадаторите са намирали постоянно опразнени големи градове от грипа ! Ако тоталния опит за ваксинация е грешка това може да докара и до някакъв супер вирус и това допускане е ясно, НО като гледам, ако надделее не науката ,а зора за пари лошо ни се пише !
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички вакси пропагандатори сте платени. Видяхме обявите да ви наемат и плащат да пропогандирате. В конфликт на интереси сте. Вашето мнение не струва нищо. Платени хора да пишат срещу ваксините няма. Аз вече знам за поне 10 души познати, починали от ваксините в последните 2 месеца.
51
1
 
17
 
! Отговори
О чуден преди 2 години
А защо епицентърът не е на остров Тамбукту или в Папуа и Нова Гвинея дето няма нито един ваксиниран?
50
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аце стига с тоя мангър! Нищо не знае! Първо вирусът повтаря, това че си го изкарал нищо не значи. Имунитетът е кратък. Някои се разболяват пак след 3 месеца, други след 6 месеца. Второ няма как да оставиш народа да се изпоразболява, това би довело до близо милион жертви само в България. Трето, ваксинацията е спасението. Четвърто вирусът не само че не е изчезнал есента на 2020, ами още по-агресивен стана. И точно неваксинираните бълват мутациите. И пето - не е грип ,.....до утре мога да пиша.