Ген. Мутафчийски: Хората с бустерна доза са 10 пъти по-защитени

Има спадане на имунитета 6 месеца след ваксинацията
26 ное 2021 15:56, Нели Христова
167
Ген. Мутафчийски: Хората с бустерна доза са 10 пъти по-защитени
Снимка: БГНЕС

Пациенти вече получават най-съвременна диагностика в новоизградения диагностичен блок към двете клиники по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА), който бе официално открит днес, предаде репортер на БГНЕС.

„Още вчера бяха диагностицирани първите пациенти в скенера. Също така и първите трима пациенти в рентгеновия кабинет. Всички пациенти на инфекциозната клиника ще имат възможност да бъдат диагностицирани тук. Тук разполагаме с целия набор от образни изследвания. Това ще ограничи ходенето на болните в централната сграда, не бива да се смесват потоците и това е най-вярната формула. Центърът ще работи 24 часа”, каза началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пред БГНЕС.

Центърът е първият такъв в страната. Изграждането му е струвало около 2 милиона лева, като това включва и апаратурата.

„Това е първият такъв център, който дава такава комплексна услуга при лечението инфекциозно болни, а нашата клиника е най-модерната на Балканския полуостров“, категоричен е проф. Мутафчийски.

За разпространението COVID-19 в страната проф. Мутафчийски, който оглавяваше щаба за борба с коронавируса коментира, че още при появата си вариантът „Делта” е наречен „по-млад, по-бърз и по-болен”.

Защото засяга повече млади хора, по-бързо води до тежка клинична картина и много по-бързо се натрупват усложнения от всякакъв характер, обясни Мутафчийски.

"Хората, които имат трета бустерна доза ваксина, са 10 пъти по-защитени от тези с две дози", добави той.

"Що се отнася до това дали да се издава зелен сертификат, доколкото разбрах по последните коментари в Европейската комисия са да се признават две дози до 9 месеца и след което само с бустерна доза. Мисля, че това е съвсем правилен подход, защото е доказано, че има спадане на имунитета след 6 месеца от поставяне на ваксина", допълва още Мутафчийски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
17
 
! Отговори
Ачо Кунчев преди 2 години
Така е, потвърждавам, 10 пъти съм защитен, ни една мисирка не пита къде съм, пълна защита
117
2
 
15
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тоя овреме се усети и се покри от хейта... Това, което са направили е похвално... Но с тия изказвания за ваксите...))) ко, ще рече за 96 процента вакснати у португалето, и отменят Коледата...))) па маски, тестове, локдауни...
116
15
 
7
 
! Отговори
До 113-Бургазлия преди 2 години
Ако даде Господ да ги видиш наведени над теб на операционната на 14тият етаж на ВМА,не ще ги обикнеш ами краката им ще целуваш д.р.и.с.льо!Знаеш ли колко такива пишман герои като теб,ги гледат с молещи очи ,да спасят жалкият им животе и колко са минали през ръцете им.Явно никога не си помирисвал болница ,но рано или късно и това ще стане,и ще има ,,олеле майко! Продължавай да си Т.Ъ.П..,но не си мисли че си безсмъртен !
115
2
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 2 години
А тези с бустерна на бустерната,10х10=100 или 10+10=20 пъти?
114
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета пак тези новини, и ми се иска отново да повдигна темата за зелето,саламурата и зимнината като цяло.
113
2
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Мълчи бе, наг лец. Гледахте ли видеото в skandalno.net - гледайте да видите във ВМА как се грижат пациентите да не умират от нищо друго, освен от ковид. И никакъв отзвук никъде.. Те там някакви *** си публикуват фалшиви новини.
112
2
 
18
 
! Отговори
Кунчовата песня преди 2 години
Чувайте мало й голямо какво ми й чудо станало в София града голяма с този ми Кунчо Бустера,Бустера Главен инспектор, Главен ми още й Държавен,Държавен още и Здравен.Станало й дор два месеца,никой си Кунча не видя, не видя още и не чу.Власти си Кунча криеха,ала народа не верва докат' си Кунча не види, не види още не чуе.
111
4
 
9
 
! Отговори
ЛЪЖАТ !!! преди 2 години
Не вярвайте на тези измишльотини на дето ги дращят по медиите! Другаря Радев още преди година каза на Шипка , че такъв вирус няма , ама вие ковид та ковид !!! И Другаря Мангъров същото ви го повтаря вече толкова време... Слава на БСП както и на идола на президента ни - другаря Ким Чен Ун !
110
1
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
А Ангел Кунчев на колко процента е защитен ? За един приятел питам !
109
4
 
22
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
фактът, че требе се бучиш непрекъснато като пиле на шиш с "дози", говори, че още с първата доза, естественият имунитет отива на кино и оттук нататък си вече пациент на дофторите с иглите. Немаш никакъв имунитет и за да го имаш си требе непрекъснато "боц-боц" да ти се създава изкуствен такъв!
108
2
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
И кви са тези измислени ваксини бе? БЦЖ се хаква един пътв живота, същото се прави и против шарка, а за някакъв пиклив вирус ваксината трае едва няколко часа!
107
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Наука в най-широкия класически смисъл е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено чрез логиката." - Ако горното е вярно, значи повечето неща, които се твърдят от Майтапчийски и подобни не са наука, а нещо друго. Искам логично обяснение аргументирано със систематизирано достоверно знание на следния въпрос. Защо доказано здрави хора (НЕваксинирани, но тествани) нямат право да посещават определени обществени места (не визирам Бг), а ваксинирани могат?
106
0
 
20
 
! Отговори
Д-р Куин Лечителката преди 2 години
Ваксини ще има за всички по един
105
1
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Да ще бъдат, но само в първите 10-15 минути след поставянето на бустера :) значи на нещо, което не е ефективно и 50 пъти да го приложиш, пак ще си остане също толкова неефективно. Вирусът мутира и докато направят новата ваксина, старите ще стават все по-неефективни. Справка - Германия примерно.
104
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно обратното. Има епидемия в болниците от ваксинирани. ПАк почнаха да лъжат!!!
103
0
 
11
 
! Отговори
Доктор - Ох Боли преди 2 години
Ейсега отивам да си ударя една инжекция
102
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това във вестник Стършел ли го е чел? Някакъв източник да цитира? Поне Севда тв да спомене.
101
2
 
21
 
! Отговори
йъфэ преди 2 години
То, ако сте си ударили по една Пфайзерка, сигурно ще се наложи постоянно да се ваксинирате. Пфайзер са толкова слаби, че изобщо не предпазват. Пълно менте!
100
6
 
23
 
! Отговори
БУРГАЗЛИЯ преди 2 години
ТЕЗИ ДВАМАТА СА МИ ЕДНИ ОТ НАЙ-НАЙ-НАЙЙЙЙ- ГНУСНИТЕ, АНТИПАТИЧНИ И ПРОТИВНИ ТИПОВЕ, КОИТО СЪМ ВИЖДАЛ ОТ ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСКАТА ПАСМИНА !!!!!!!!!
99
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този пак изпълзя. От ада.