Какво знаем за B.1.1.529 - новият плашещ вариант на COVID-19?

Може да минат седмици, преди да имаме пълната информация
26 ное 2021 14:08, Нели Христова
128
Какво знаем за  B.1.1.529 - новият плашещ вариант на COVID-19?
Снимка: Pixabay

Европа отново е под стрес - учените откриха нов вариант на COVID-19 в Ботсвана - B.1.1.529, който сериозно ги притесни. Той вече е успял да стигне до Южна Африка и Хонконг, а държавите в ЕС прекратиха част от полетите към Южна Африка. Ето какво знаем за новия вариант.

Какъв е новият вариант и защо е притеснителен?

В момента учените изследват B.1.1.529, за да разберат потенциалните му възможности. Има около 50 потвърдени случая в Южна Африка, Хонконг и Ботсвана.

B.1.1.529 има много необичайно съзвездие от мутации, които са тревожни, защото биха могли да помогнат на вируса да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-предаваем, твърдят учени. Всеки нов вариант, който е в състояние да избегне ваксините или да се разпространи по-бързо от сега доминиращия вариант "Делта", може да представлява значителна заплаха, докато светът излиза от пандемията.

Д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, казва, че стойността на R, или ефективното число на възпроизвеждане, на варианта B.1.1.529 в южноафриканската провинция Гаутенг, където е открит за първи път, сега е 2 – ниво на предаване, което не е регистрирано от началото на пандемията, преди да започнат да се налагат ограничения. При R над 1, епидемията ще расте експоненциално.

Къде точно е открит?

Ранните признаци от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е разпространил в Гаутенг и може вече да присъства в другите осем провинции на страната.

В редовна ежедневна актуализация за потвърдени случаи на национално ниво Националният институт за заразни болести (NICD) отчете 2465 нови инфекции от COVID-19, малко по-малко от два пъти повече от инфекциите от предходния ден. NICD не приписва последното възраждане на новия вариант, въпреки че някои водещи местни учени подозират, че това е причината.

Южна Африка е потвърдила около 100 екземпляра като B.1.1.529, но вариантът е открит и в Ботсвана и Хонконг, като случаят с Хонконг е пътник от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

Как се сравнява с други варианти?

Старши учени описаха B.1.1.529 като най-лошия вариант, който са виждали от началото на пандемията. Той има 32 мутации в шиповия протеин - частта от вируса, която повечето ваксини използват, за да подготвят имунната система срещу COVID. Това е около двойно повече от броя, свързан с варианта "Делта". Мутациите в шиповия протеин могат да повлияят на способността на вируса да заразява клетките и да се разпространява, но също така затрудняват имунните клетки да атакуват патогена.

Вариантът "Делта" беше открит за първи път в Индия в края на 2020 г., но оттогава се разпространи по целия свят, причинявайки увеличение на заболелите и смъртните случаи. Други варианти на коронавирус включват "Алфа" (която произхожда от Кент в Обединеното кралство), "Бета" (известна преди като южноафриканския вариант) и "Гама" (първоначално открита в Бразилия). Предполага се, след спад в случаите в Япония, че вариантите могат да "мутират от съществуването си".

Какви нови ограничения се налагат?

Южна Африка ще бъде поставена под ограниченията за пътуване в червения списък на Англия от обяд в петък – засягайки между 500 и 700 души, които обикновено пътуват до Обединеното кралство от Южна Африка всеки ден чрез оператори, включително British Airways и Virgin Airlines.

Забраната ще обхване и полети от Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве. Шотландия потвърди, че всички пристигащи от страните трябва да се самоизолират и да направят два PCR теста от обяд в петък, докато всеки, който пристигне след 4 часа сутринта в събота, ще трябва да остане в управляван карантинен хотел.

Наскоро пристигналите от Южна Африка също ще бъдат проследявани и предлагани тестове в опит да се избегне въвеждането на новия щам.

Израел също обяви, че ще забрани на своите граждани да пътуват до Южна Африка – обхващайки същите шест страни, както и Мозамбик – и ще забрани влизането на чуждестранни пътници от региона.

Европейската комисия обяви плановете си да спре полетите от региона.

Има ли нещо, което мога да направя, за да се защитя?

Да. Съветът остава да се ваксинирате, ако още не сте го направили.

Може да минат няколко седмици, преди учените да получат пълна информация за варианта - и колко сериозна заплаха може да представлява за света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът мутира от ваксините.Стадото си белее,реди се за дози и така до без край
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем, че ни правят на ***! Сега пък бил атакувал младите, ето защо вероятно трябва да се вакси ират. Сещайте се. Вече взе да става досадно!
117
0
 
11
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
От цялата работа разбрах само последното,че трябва немедленно да се ваксинираме ако не сме го свършили още. То май това беше идеята на статията.
116
1
 
0
 
! Отговори
Защо ли преди 2 години
До Ко речи вече ги "именуват" като номера на банкови сметки кодове на трезори. Не че нещо, ама такива асоциации почва да прави човек.
115
4
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Да премахнем ваксините за да изчезнат вирусите,да премахнем лекарствата за да изчезнат болестите,да премахнем държавата за да изчезнат проблемите - възраждане знае как...
114
0
 
4
 
! Отговори
Ко речи преди 2 години
Как се помни и произнася тоя вариант бе, гръцката азбука още не е свършила...?
113
0
 
2
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Елегантен начин да изхвърлим черните от Европа. Адмирации
112
3
 
11
 
! Отговори
ОЧАКВАНО преди 2 години
Очаквано и нормално. След като по време на епидемия набодохме милиони хора с препарати, които създават антитела срещу шиповиден протеин на вируса, логично е точно тази част от вируса да мутира най силно. Все пак и вируса се учи как да заобиколи антителата, причинени след ваксинация. КАЗВАХА ЛЕКАРИ, ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ НЕ СЕ ПРАВИ, АМА ПУСТИТЕ ПАРИ И ИНТЕРЕСИ..
111
0
 
11
 
! Отговори
ПосокиКом преди 2 години
Любителите на силни усещания и любопитните да се запознаят с новия щам може да се запишат за нашите екскурзии до всички посоки на света.Големи коледни отстъпки!...
110
0
 
1
 
! Отговори
A3 преди 2 години
ami da iztrepem wsichki nigeri w afrika i problema e reshen
109
9
 
22
 
! Отговори
мхм преди 2 години
"Ако нямаше ваксини досега вируса да е изчезнал. Ваксините го карат да се бори за живота си и вируса се променя като мутира за да оцелее. Това никой ли от големите глави неможе да го разбере."Така е! Аз не разбирам тия всичките учени от цял свят, как па един не се сети да влезе тука да прочете коментарите и да разбере какво трябва да се направи най-сетне! Тая най-умна и работлива нация има решения за всичко! Жалко, че рептилите ни съсипват и не можем да просперираме!!!
108
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имайте предвид, че сега всеки ваксиниран умрял ще е умрял от този новия ужасяващ щам
107
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не набодат всички няма да спрат. Ако нямаше ваксини досега вируса да е изчезнал. Ваксините го карат да се бори за живота си и вируса се променя като мутира за да оцелее. Това никой ли от големите глави неможе да го разбере. Да не ми казват че са професори и големи доктори щото нищо не разбират от вируси особено от такива създадени в Лабораторията на Ухан.
106
7
 
15
 
! Отговори
Какво знаем? преди 2 години
Знаем, че медиите сте *** и ще го раздухате като нещо страшно. Както беше още с първия вирус и плешивия ***, който ни плашеше с чували с трупове... Журналята сте най-долната *** на света! Проститутките пред вас изглеждат като библиотекарки!
105
3
 
6
 
! Отговори
До niki преди 2 години
"Айде сега, нови умности.Поредната глупост, с която искат да оправдаят това, че ваксините не работят както трябва и че отново всички трябва да се ваксинират." - То убу да са набодат, ама барем да предложат някоя още по-нова супер, дупер, ДНК или лъчева ваксинка, че старите РНК и векторни тукачка работа никаква не вършат!
104
2
 
15
 
! Отговори
niki преди 2 години
Айде сега, нови умности.Поредната глупост, с която искат да оправдаят това, че ваксините не работят както трябва и че отново всички трябва да се ваксинират.
103
5
 
24
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Хората в софия умират от рак и ковид на 40-50, защото ядат канцерогени от била,кауфланд и лидл и са нагъсто няма линейки, а тук при мен в село Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света има био супермаркет и хората са масово на по 90 години! Има клиника,детска,училище и от март няма нито един заразен от ковид! Стойте си там в софийската агония, докато аз си работя от хоум офиса!
102
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 91, преди 2 години
"Какво стана с новата мутация от Ботсвана, пустинята Калахари? Бушмените живи ли са?" - - - Абе берат душа и двата с установена мутация, ама иде каруца с инжекция с мазнини, понеже е най-новата мода, тъй като белтъците не хващат ред, и като им я поставят десетина пъти ша са възвисят!
101
1
 
3
 
! Отговори
институт хеклер& преди 2 години
Този вариант е известен още от миналото лято, но това за списвачите на платени статии е без значение. Действително е притеснителен, защото произтича от заболели с компрометирана имунна система - болни от СПИН. който е масово разпространен в Африка, а в ЮАР е с пандемични размери. Най-добре да не се допуска изобщо в Европа, това би означало още поне една голяма вълна при неработещи естествен имунитет и ваксини срещу него.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу, бравоска! Сега има една чистак - бърсак нова игла с ДНК вече! Да е директна! Да фаща от раз!