Португалия въведе задължителен отрицателен тест и за ваксинирани

Има скок на заразените с COVID
Обновена: 26 ное 2021 07:24 | 26 ное 2021 07:10, Анисия Иванова
93
Португалия въведе задължителен отрицателен тест и за ваксинирани
Снимка: БГНЕС

Португалия въведе отново някои наложени заради пандемията ограничения, по-малко от два месеца след отмяната на повечето забрани и след като постигна целта за ваксиниране на 86 на сто от населението срещу COVID-19, съобщи Асошиейтед прес.

Неотдавнашното нарастване на броя на заразените принуди правителството да предприеме тези мерки, заяви премиерът Антониу Коща, като подчерта, че увеличеният брой заразени въпреки всичко е под равнищата, отчетени в други европейски страни.

От 1 декември носенето на маска на закрити обществени места ще бъде задължително, а за влизане в ресторанти, киносалони и хотели ще се изисква дигитален сертификат, доказващ ваксинацията или възстановяването от коронавируса. Но дори ваксинираните ще трябва да имат и негативен тест, за да посещават болници, домове за възрастни, спортни събития, барове и дискотеки.

Всички пристигащи със самолет от чужбина ще трябва да покажат негативен тест. И в този случай освен ваксинация ще се изисква и отрицателен тест - писиар или бърз антигенен, направен 72 часа или съответно 48 часа преди заминаване. Авиокомпаниите ще бъдат глобяване с 20 000 евро за всеки пътник, превозван без необходимия тест.
Освен това правителството препоръча на гражданите да се тестват редовно и да работят дистанционно, когато е възможно.

Коща добави, че поставянето на бустерни дози е ускорено. Той подчерта, че мерките се налагат заради нарастването на броя на случаите в други страни от ЕС и наближаването на зимата, когато обикновено нараства броят на дихателните инфекции. Освен това семействата ще бъдат в близък контакт по коледните празници.
Властите казват, че в момента не се налага нов локдаун, защото болниците се справят.

Португалските здравни власти съобщиха днес за 3150 нови случая и 15 починали вследствие на коронавируса. На 1 ноември Португалия отчете по-малко от 500 нови случая.

Близо 18 400 души починаха вследствие на COVID-19 от началото на пандемията в страната, чието население е 10,3 милиона. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Имунолог преди 2 години
Всички преболедували с висок Т-клетъчен имунитет не бива да си бият ваксина, а ако е придобит след 2 дози ваксина, не бива да се бие бустерна доза, защото ще навреди на имунната ви система.
79
0
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Тези ще си закопаят туризма.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не се промени значението на думата "новини" в..."повърни",например...
77
1
 
3
 
! Отговори
Факсинирана овчица преди 2 години
Беееее! Хруп хруп хруп! Беееее!
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да им се размине на Португалия Делта варианта на вируса. При тях предишната вълна свърши в края на март и имаха по 300 починали на ден и почти никой не беше ваксиниран. В средата на юли там започна една вълна на епидемията, но завърши много бързо и си остана вълничка. Те доста умно използваха времето между двете вълни да се ваксинират и сега имат много малко починали - за последните седем дни по 13 средно на ден. През януари достигнаха до 12800 новозаразени средно на ден, а сега са 2300.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агресивна маркетингова кампания за течностите, а даже не работят по официалното им предназначение.
74
2
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
Като са единици защо са нужните тези мерки, които въвеждат? Да не са почнали и те като Китай? За един случай да затварят всичко, а?
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
86%ваксинкрани -18 000 починали ..и като имаш предвид че само децата не са ваксинирани
72
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме кефи с каква скорост нахлузват набодените. Тъкмо бяха почнали да се изживяват като аристокрация, но не им дадоха поне малко да се порадва на зелените си книжки. Тъкмо си се набол с два бълвоча и хоп - Франция отменя сертификатите на тези без трети бустер, превръщайки ги в прости ***. Слагаш си бустера и хоп - Португалия те затваря в кокдаун и почва да ти бърка с клечка по дупките. Това, естествено, ще продължава вечно - и след пети, шести, осми бустер. Не се хващайте на хорото.
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно решение е, да не се прави разлика дали си ваксиниран или не.
70
0
 
13
 
! Отговори
КОки преди 2 години
До Анонимен 47 Те ще изпукат с по три бустера по 6 милиграма, ако им набутат. Една позната се ваксинирала миналата седмица и ми разправя, че два дни била с 38 градуса температура. А представете си по 3 бустера.
69
2
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
И за какво се бодоха, като пак ще им ровят из носовете?
68
0
 
16
 
! Отговори
до 77 преди 2 години
Ти за вълни чувал ли си? Израел имаха супер голяма вълна през август, после почнаха с бустерите, а се правят на ударени, че заради бустерите сега нямало случаи. Като в България след месец имаме затишие заради бустерите ли ще е? Много си умен, браво.
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наивниците, които сочеха Португалия за пример за това как всички трябвало да се ваксинираме, за да сме свободни имат ли какво да кажат сега? От самото начало критичните умове са против тези неща. Никой не им обръща внимание. Всеки човек вижда, че всичко се проваля и това не е правилния път, но упорстват като магарета, че това било решението.
66
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имунитетът се изчерпва след 6 месеца. Бустер трябва. Виж Израел почти нямат нови случаи.
65
1
 
31
 
! Отговори
Болгар преди 2 години
Не подценявай инстинкта за самосъхранение на народ, който се е научил да оцелява.
64
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес СЗО се събирало за да си избере буква от гръцката азбука за новия модел ковид.......избухнах като го чух това по канал 1.....
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Португалците до 10г.трябва да са до 3млн. Както и австрийците.Ние, по плана ран-ът. Отдавна изпълняваме успешно.
62
2
 
27
 
! Отговори
Фъкти преди 2 години
В Търговище 19,5 процента от общия брой на населението с две дози и заразените намаляват, а в Португалия 89% и заразените се увеличават....СМЕХ...
61
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въх и на първенците по вакса ими се разгонва фамилията