СЗО заседава извънредно заради новия щам на COVID-19

"Комбинацията му от мутации е ужасна, избягва антитела", съобщават специалистите
26 ное 2021 10:15, Петя Славова
45
СЗО заседава извънредно заради новия щам на COVID-19
Снимка: БГНЕС

СЗО свиква извънредно заседание във връзка с новия щам на COVID-19

СЗО свиква утре извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

БГНЕС припомня, че учени от Южна Африка заявиха, че са открили нов вариант на COVID-19 с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации.

"Това, което ни кара да се притесняваме е, че този вариант може да има не само повишена трансмисивност, т.е. да се разпространява по-ефективно, но и да е в състояние да заобиколи части от имунната система и защитата, която имаме в нашата имунна система", каза изследователят Ричард Леселс.

Още по темата

Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Вирусологът д-р Том Пикок от своя страна признава, че комбинацията от тези мутации е много опасна.

„Комбинацията от тези мутации е ужасна. Този щам има потенциала да бъде по-лош от всички предишни“, каза Пикок.

Единствената надежда за учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
А по какви причини ние тук следва да се съобразяваме с изявленията и предписанията на организация, оглавявана от човек, който не е медик и в собствената си страна е опетнил името си с медицински скандал? В мътни води, казват, плявата изплува отгоре. Ако бяха се погрижили да предоставят образци от вируса и методики за изследване на отделните държави, да седнем и да мислим по въпроса.
38
2
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 години
Да боядисаме сопи в черно и да се залавяме за работа. До пълно лечение на СЗО.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО че чудят какви бройки къде да спуснат, да може черните кардинали да си свършат спокойно работата.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от Папуа Нова Гвинея коги?
35
0
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 години
Както винаги съм писал, цялата тази простотия ще свърши на 31-ви март 2025-та година.
34
0
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Тъз работа без насилие , абсурд да мине някога !
33
1
 
14
 
! Отговори
Истина ли преди 2 години
ЗА ВСИЧКО ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА Е ВИНОВНО ЧОВЕЧЕСТВОТО ДАДОХМЕ ИМ ДА СИ РАЗИГРАВАТ КОНЯ КАКТО СИ ИСКАТ А НИЕ БЕЗРОПОТНО ГЛРДАМЕ ,,ЛУД НЕ ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА А КОЙТО МУ ГО ДАВА"АКО ВСЕ ОЩЕ СИ ТРАЕМ ЩЕ НИ УМОРЯТ ТОЗИ БЕЗУМЕН ЕГИПТЯНИН ПОСЯГА И КЪМ ДЕЦАТА НИ ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТВЗИ Маниполатори и ЛЪЖЦИ ТЕ ГЛЕДАТ САМО ПАРИТЕ А НЕ ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
32
3
 
4
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Очаквах да отмине след 5--6 години, но виждам .,Безнадежно е.
31
4
 
30
 
! Отговори
K преди 2 години
Хората с естествен имунитет изобщо да не се притесняват - прекаралите к19 имаме клетъчен имунитет и много други видове антитела и ще имаме нормален имунен отговор и срещу този щам. Ваксинираните няма да са защитени, защото мутацията е именно във въпросния S протеин. Локдаун за ваксинираните!!! Равни права и свобода за всички останали!!!
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден нова доза до откат до пълна победа над фашизма и комунизма!!! А тая медицина дето ми говяорите за Биология и медицина, дето сега я учат е някаква нова, щото още през 60те години в учебниците пише че ваксинация срешу всякакви коронавируси е безпочвена заради краткия им живот и мутация средно на под 42 дни... Ама вие много сте влизали явно и по биология...
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО е създадена преди 70 г частна фирма
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак боц боц и пак затворени и пак с пaрцал на устата....
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А леле майкоооо
26
0
 
15
 
! Отговори
Що си играем преди 2 години
на шикалки? На всички ни е ясно,че това е един преднамерен геноцид спрямо човечеството! Поне малко мъжество да имат тия " заинтересовани" лица и да кажат-ще ви морим напр. до септември 2023 г. или до декември 2024 г. А тук само пари прахосват-за конференция, за пътни, за " секретарки"...
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не беше ли теория на конспирацията? Че ще се "появи" нов щам, заради който трябва да се засили ваксинацията, ограниченията, мерките и в крайна сметка пълното лишаване от граждански и човешки права?
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, айде, ей го и в Израел. Сега са пуснали статията. Първия ден в Ботсвана и хоп на следващия - в Израел. Да, всеки ден милиони хора пътуват между Ботсвана и Израел. Как ли не!
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щамовете са реалност и за тях са виновни маниаците, които направиха масова ваксинация, въпреки предупрежденията на ваксинолозите и вирусолозите. По естествен път всеки вирус еволюира в посока по-висока заразяемост и по-ниска смъртност, но при масова ваксинация, печеливш щам е този, чиято случайна мутация сполучливо заобикаля ваксините. Това е. Те си я създадоха сами тази катастрофа - напълно съзнателно.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО: Затова е необходима 4-та доза - супер бустер!Със старата ваксина, разбира се....по-евтино е за Файзер...
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как все ги намират в страни от третия свят. Доста удобно. После от Ботсван - хоп в Англия. Или е опасно да се каже, че първо в Англия се е появил. Тогава ще почнат въпроси - ама да не би заради масовата ваксинация...?
20
4
 
21
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Стига глупости! Пуснете децата на училище *** такива!