Новият щам уплаши света: Какво се знае дотук?

Необичайно многото мутации го прави по-опасен от Делта
27 ное 2021 12:20, Петя Славова
250
Новият щам уплаши света: Какво се знае дотук?
Снимка: Pixabay

Новият опасен вариант на коронавируса е вече в Европа - в Белгия бе регистриран първият случай. Предполага се, че този вариант е по-заразен, лесно се изплъзва от имунния отговор на организма и атакува главно млади хора, съобщава "Дойче Веле".

Разпространението на нов, вероятно още по-опасен вариант на коронавируса в южните части на Африка предизвиква тревога по целия свят. Експерти се опасяват, че вариантът B.1.1.529,( наречен от СЗО Omicron, който съдържа необичайно много мутации, е не само по-заразен, но и по-лесно пробива защитата на ваксините.

Още по темата

Какво се знае дотук

Южноафриканският институт по заразни болести NICD съобщи за първите регистрирани 22 случая на инфекция с новия вариант на коронавируса. Потвърдени случаи на зараза с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит този нов вариант на коронавируса.

Южноафриканският министър на здравеопазването определи новия вариант като „будещ сериозна тревога" - и като причина за експоненциалното нарастване на инфекциите в ЮАР. В сряда броят на новозаразените надхвърли 1200 души за денонощие, след като в началото на месеца заболеваемостта се движеше около едва 100 случая на ден.

Междувременно стана ясно, че новият вариант на вируса е вече в Европа - в Белгия е бил регистриран първият случай на зараза с него.

Учените смятат, че този вариант на коронавируса съдържа поне десет мутации, а някои говорят дори за повече от 30. За сравнение: при доминиращия в момента Делта вариант говорим "само" за две, а при Бета варианта - за три мутации. Според Ричард Лесълс от института KRISP новият вариант се разпространява по-бързо от Делта и представлява по-тежко изпитание за имунната система на човека. Експерти твърдят още, че този вариант на коронавируса атакува предимно младите хора.

Основният проблем при този нов вариант: заради многото мутации в спайк протеина имунните клетки не могат да се преборят с него достатъчно ефективно - и така той се изплъзва от имунния отговор на организма.

Първите мерки са вече факт

Заради разпространяващия се нов вариант германското правителство ограничи драстично полетите от и до ЮАР: от полунощ (петък срещу събота) самолетните компании ще могат да превозват от ЮАР до Германия само германски граждани, като пристигащите са длъжни да спазват 14-дневна карантина - включително и ако са напълно ваксинирани.

Европейската комисия също предприема мерки срещу разпространението на новия вариант на коронавируса - ще препоръча на отделните правителства да спрат полетите от и до засегнатите южноафрикански държави, обяви в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Израел вече обяви за "червена зона""ЮАР, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Това означава, че се забранява влизането в Израел на чужди граждани, пристигащи от тези държави. А израелците, прибиращи се от въпросните страни, са длъжни да останат 14 дни в специализиран хотел за карантинирани.

И Великобритания спира полетите от ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Есватини и Намибия. Хората, пристигнали през последните 10 дни от тези страни, са призовани да се тестват и изолират. Дотук във Великобритания няма потвърдени случаи на инфекция с новия вариант, но информационната агенция PA припомня, че само от ЮАР пристигат дневно по около 700 души във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кого си мислите, че заблуждавате? Никой не се е изплашил от поредната ви виртуална ***.отия. Напротив, смеем ви се. Не знам какви манипулатори сте, но би трябвало досега да си дадете сметка, че един ластик можеш да го опъваш само до определено време, после се къса.
215
0
 
0
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
235, съгласен съм!
214
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Аз съм за ваксините но истиските.Примерно тази против малария или тетаност работи .Слагаш я и не те хваща болест.А този експеремтален продук го слагаш и пак може да се разболееш.Така че ако стане истинска ваксината ше си я боцна .
213
0
 
0
 
! Отговори
До 232 преди 2 години
Хахахаха
212
1
 
4
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
И как точно новия щам уплаши света? Богатите, начело с *** Гейтс, си направиха continuous integration на вируса си. Интересно ми е защо богатите не се ваксинират с "ваксините" за простосмъртни?!
211
1
 
5
 
! Отговори
Ачо Ковида преди 2 години
Какво се знае дотук?Знае се, че никой не е снимал на микроскоп Нещото.Знае се, че не е направена вирус-изолация и вирус-типизация на нищо.Знае се, че тестовете са ментета, пълнещи виртуалната статистика.Знае се, че сезонните грипове изчезнаха от статистиката и ги преименуваха на Нещото.Знае се, че вярващите в Нещото са последователи на религиозен ковидиален култ.Знае се още, че Ангел Кунчев след показно с трета инжекция вече втори месец никой не му е виждал очите
210
0
 
32
 
! Отговори
XCX преди 2 години
Най-най заразният щам е фарма-политико мафията в световен мащаб.
209
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислят все нови и нови начини, за да тормозят/подчиняват обикновения човек с цел превръщането му в роб.И най-шибаното: "ама това е за ваше добро"Демагогия с цел грабеж на N-та степен."Горките" Хитлер, Гьобелс и Сталин биха се обърнали в гробовете си от завист.
208
8
 
2
 
! Отговори
Ани Салич Лудата преди 2 години
Антиваксърите ще ни вкарат в лагери за превъзпитание. Ако не се пречупим - ще ни евтаназират най-законно и легално. Това е комунизъм. В Китай вече го правят. Скоро и тук. На мен не ми дреме - аз съм гъвкав. Мога да се правя на луд, вие обаче няма да издържите.
207
2
 
24
 
! Отговори
има вирОс преди 2 години
Да, има вирОс. Но не е чак толкова страшно. Експлоатират ви, прокарват модерен комунизъм. Явно трилионерите от САЩ са се светнали, че комунизмът е най-работещата система. След като Си Дзипин ги би като мече в дувар.
206
0
 
3
 
! Отговори
xi преди 2 години
кси това е първото име на владетеля на Китай. Ако не бъркам нещо.
205
1
 
14
 
! Отговори
Какво се знае ли? преди 2 години
Ами знае се със сигурност, че първите пациенти в които е открит, са до един напълно ваксинирани. И че СЗО за да го кръсти, пропусна следващата буква от гръцката азбука "Xi" а направо прескочи на "Omicron"! За да не се раздразнят господарите им от ККП. ....А всичко от статията са слагачески спекулации само и откровени неистини.
204
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Анджелик Котзи (или както там се произнася "Angelique Coetzee"), председател на южноафриканската асоциация по медицина, се чуди на реакцията на "западния" свят:- Всичко е спекулация на този етап. [Вирусът] се пренася бързо, но случаите срещани до момента са изключително леки. Възможно е след две седмици да съм на друго мнение, но това е което наблюдаваме в момента. Така че, разтревожени ли сме сериозно? Не. Заинтересовани сме и наблюдаваме какво се случва. Много шум, но защо? TheGuardian
203
10
 
0
 
! Отговори
Черни чували Коледа преди 2 години
Нека да видим трупове и черни чували вместо Коледа.
202
1
 
11
 
! Отговори
име преди 2 години
Кой дава прякори на тези вируси? Искам да знам кой е. Или кои.
201
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората излезнаха на протести масови в Европа и изведнъж им спретнаха омникрона, това се знае дотук
200
3
 
24
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Около себе си не виждам никой уплашен. Хората си поемат пиенето и се разхождат без маски навред. Прокуратурата да се самосезира за пускане на внушаващи паника слухове. Турско-еврейски маnaфи!
199
3
 
26
 
! Отговори
Червен вирус преди 2 години
Как определиха какъв е цвета на вируса? Аз съм пpoст анти-ваксър и не разбирам. Може ли някой умен ваксър да ми обясни?
198
3
 
31
 
! Отговори
... преди 2 години
Може да е уплашил хипохондриците, на нормалните нищо ни няма
197
3
 
44
 
! Отговори
НАГЛАСЕНА РАБОТА преди 2 години
"Новия" коронавирус идва тъкмо навреме - още много малко и щеше да лъсне истината за ефективността на т.нар. "ваксини" за короната. То всъщност се видя на къде рязко тръгнаха нещата - на масово заболяване и нарастване на хоспитализациите и смъртните случаи сред ваксинираните индивиди. Е сега поне ще има оправдание за ситуацията, нарича се ОМИКРОН.