Омикрон стресна света, редица държави се затварят за Южна Африка

Кейптаун отговори: Забраните за полети са неоправдани
27 ное 2021 16:00, Красимир Ангелов
190

Коронавирусът отново изплаши света с новия си вариант, наречен от Световната здравна организация Омикрон. СЗО посочи, че той има множество мутации, някои от които са обезпокоителни.

Освен в Южна Африка, където беше идентифициран за първи път, Омикрон вече се среща и в Ботсвана, Белгия, Хонконг и Израел.

Още по темата
Стотици пътници, пристигащи в Амстердам от Южна Африка, бяха тествани за новия вариант. 61 души от два полета са дали положителна проба и са поставени под карантина в хотел близо до летището.

От понеделник Съединените щати замразяват полетите от Южна Африка и други седем страни, сред които са Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Мозамбик. В щата Ню Йорк е въведено извънредно положение във връзка с Омикрон до 15 януари. Засега на територията на Щатите няма констатиран случай на новия мутирал вариант на вируса, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Австралия също отменя полетите от редица държави в Африка за 14 дни. От Кейптаун обаче изразиха несъгласие с ограничаването на полетите.  

"Забраните за полети са неоправдани. Реакцията на някои от страните по отношение на налагането на забрани за пътуване и подобни мерки са напълно в противоречие с нормите и стандартите на Световната здравна организация", настоя министърът на здравеопазването на ЮАР.

СЗО разбира за новия вариант за първи път на 9 ноември, а на 24-ти е регистриран официално в Южна Африка. Здравните експерти смятат, че трябва да минат няколко седмици, за да се прецени какво точно е действието му. Но повечето са на мнение, че сегашните ваксини ще са по-малко ефективни срещу него.

"Това е лоша новина, но не е Страшният съд", посочи структурният биолог от Оксфордския университет проф. Джеймс Нейсмит.

Вижте повече по темата във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То би трябвало Африка да се затваря от другите.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е с много грозно име. Другият може да е по благозвучен.
135
1
 
4
 
! Отговори
Стойчо КУцаРов преди 2 години
Нека боденето започне сега и да няма спирка бухахаха Всички ще ви набодабоц боц бооооц Гответе се за трета пета десета игла, докато ви направим на решетка
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преместил съм си го фара от другата страна на борда.
133
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стреснаха дедовия. Иска им се, но на хората им писна. Само марионетките писукат заедно с медиите и искат да всяват страх и ужас, а ние си пиеме ракията и чакаме вечерята. Жената нещо се мотае в мазето с виното.
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ако бяха се бяха затворили за Китай през 2019-та,сега нямаше да се затварят за Южна Африка. Елементарно, Уотсан, откраднали са ни палатката.. Ама трябва и топки.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е. В Русия си кръщават тежките оръжия с умалителни имена. Малютка, гвоздика.
130
0
 
8
 
! Отговори
Омикрончо, милият преди 2 години
Отсега си знае в кои държави не може да влезе
129
0
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
С вурусо Шака Зулу или къкто *** наричат Омикрон от няаат никво въображение майтап не бива ! Затва както ви казвам ежте ,пийте ,носете си новите дрехи и обувки и ич да не ви пука ! Видело са е жа са мре ! Или насила жа ни ваксат и па жа пукнем ! Ама да ви каа у наше селу дет сме се алкаши никой не фана коронка уа ? Ракията помага. Вечното ликарство на българина .
128
0
 
8
 
! Отговори
заглави ето преди 2 години
Да се чете. С омикрон стреснаха света.
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 2 години станаха експерти в маркетинга на вирусите. Какво беше това име SARS-CoV-2 ????Омикрон звучи като биберон или някакво ново приложение за айфон.
126
0
 
12
 
! Отговори
Усрахте се преди 2 години
Вече.
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама ваксинираните Лено се доказва че са ваксинирани. Могат да лепнат руска ютия на оная си работа и пернишка печката на пъпа . Само с два пръста в контакта.
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вироса с късия шип бил опасен, защото заобикалял ваксата. Значи нас неваксаните няма как да ни закачи.
123
0
 
12
 
! Отговори
лайняйн преди 2 години
Е какво сега. Преболедувалите няма да имат право на сертификат . Щото не правели качествени антитела. Само за изпонабодените като игленик
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като го видяла вироса чисто гол, сестрата казала: О, колко е сладък, ама много му е къс шипа. И го кръстили Омикрон.
121
1
 
15
 
! Отговори
Фактите са такива преди 2 години
Ваксиниран може да предава, да се зарази и да умре както и неваксиниран. Каква е ролята на зеления сертификат тогава? ЕК реши бустерна доза за всички. ЕК чака да види какви ще са последствията от бустера и тогава ще вземе решение. Хора, това са хора, които управляват 400 милиона народ и не знаят какви са последствията от техните решения.
120
0
 
11
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Дами и господа, представям ви: ОМИКРОН!
119
0
 
9
 
! Отговори
879132013 преди 2 години
Подарявам два бидона файзер и един модерна.
118
0
 
7
 
! Отговори
Урси, мила преди 2 години
Не се плаши....цяла Европа иска да те вакса за новия щам...само не риви....шъ тъ спасим.