Омикрон стресна света, редица държави се затварят за Южна Африка

Кейптаун отговори: Забраните за полети са неоправдани
27 ное 2021 16:00, Красимир Ангелов
190

Коронавирусът отново изплаши света с новия си вариант, наречен от Световната здравна организация Омикрон. СЗО посочи, че той има множество мутации, някои от които са обезпокоителни.

Освен в Южна Африка, където беше идентифициран за първи път, Омикрон вече се среща и в Ботсвана, Белгия, Хонконг и Израел.

Още по темата
Стотици пътници, пристигащи в Амстердам от Южна Африка, бяха тествани за новия вариант. 61 души от два полета са дали положителна проба и са поставени под карантина в хотел близо до летището.

От понеделник Съединените щати замразяват полетите от Южна Африка и други седем страни, сред които са Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Мозамбик. В щата Ню Йорк е въведено извънредно положение във връзка с Омикрон до 15 януари. Засега на територията на Щатите няма констатиран случай на новия мутирал вариант на вируса, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Австралия също отменя полетите от редица държави в Африка за 14 дни. От Кейптаун обаче изразиха несъгласие с ограничаването на полетите.  

"Забраните за полети са неоправдани. Реакцията на някои от страните по отношение на налагането на забрани за пътуване и подобни мерки са напълно в противоречие с нормите и стандартите на Световната здравна организация", настоя министърът на здравеопазването на ЮАР.

СЗО разбира за новия вариант за първи път на 9 ноември, а на 24-ти е регистриран официално в Южна Африка. Здравните експерти смятат, че трябва да минат няколко седмици, за да се прецени какво точно е действието му. Но повечето са на мнение, че сегашните ваксини ще са по-малко ефективни срещу него.

"Това е лоша новина, но не е Страшният съд", посочи структурният биолог от Оксфордския университет проф. Джеймс Нейсмит.

Вижте повече по темата във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто са сърдити на Африка и я наказват заради това, че в Африка се справят много по-добре с вируса, отколкото в развита и модерна Европа.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да останат букви от гръцката азбука за вариантите. :) И ваксините все ще догонват мутациите.
15
1
 
2
 
! Отговори
Делта Гард преди 2 години
Ще ни защити от Омикрон.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така,относно СТРЕСВАНЕТО,на 24.11.2021 СЗО е информирана,че е засечен нов щам на Covid 19,проба която според местните здравни власти е открита на 09.11.2021 година за пръв път,та Кой сега Е Виновникът за СТРЯСКАНЕТО,кои са Проводниците и каква е Целта им нека всеки един здравомислещ човек намери отговор?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикроня вече е в Европа. Колкото и да го вардите, неспасяем е. И ваксините не го ловят. Трябва нова бустерна доза, всеки месец. :)
12
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров не ми е любимец, но излезе прав. Ако нямаше тези локдауни и затваряния преди 2 години, вируса на КОВИД-12 отдавна щеше да е преминал през 70% от населението на земята и вече да е утихнал. Можеше да бъдат изолирани само старите хора и рисковите групи. С тези ваксини агонията продължава и коронавируса мутира постоянно в по-опасна форма. Това е един омагьосан кръг.
11
2
 
8
 
! Отговори
Бойколанду преди 2 години
Вие и без омикрона не сте били добре а с него сте бъдете убийците на собствените си народи
10
13
 
6
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Делтата е тук и сега. Защитени сме поне против делтата. А вие не.
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко късно. Пробите са били взети на 9ти ноември. Вече е навсякъде по света. Честито на "напълно"-ваксинираните. Вече са напразно ваксинирани.
8
2
 
16
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Щом СЗО са казали значи вярваме и се нареждаме на опашката за бустери, а и всеки да носи по 100лв кеш!
7
5
 
16
 
! Отговори
Боко преди 2 години
Айде овчици! Обратно по кошарите.Като пукнат още старци, хронично болни, и други котви върху социалната система, може и да спре да мутира вируса. За сега, бийте още ваксини и си трайте.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай че ми писна от тия задръствания. 30% да се гътат и да продължаваме нататък....
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другаря Путин да натиска копчето и да приключва всичко,щот ще стане много зле!!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се има ли останали бидалаци които да вярват
3
3
 
16
 
! Отговори
мда преди 2 години
Никой не се е стрснал от фалшивите ви новини.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А жалкия фигурант ще му наложи вето!!!
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета. Никой не се е стреснал. Иска ви се.