Омикрон стресна света, редица държави се затварят за Южна Африка

Кейптаун отговори: Забраните за полети са неоправдани
27 ное 2021 16:00, Красимир Ангелов
190

Коронавирусът отново изплаши света с новия си вариант, наречен от Световната здравна организация Омикрон. СЗО посочи, че той има множество мутации, някои от които са обезпокоителни.

Освен в Южна Африка, където беше идентифициран за първи път, Омикрон вече се среща и в Ботсвана, Белгия, Хонконг и Израел.

Още по темата
Стотици пътници, пристигащи в Амстердам от Южна Африка, бяха тествани за новия вариант. 61 души от два полета са дали положителна проба и са поставени под карантина в хотел близо до летището.

От понеделник Съединените щати замразяват полетите от Южна Африка и други седем страни, сред които са Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Мозамбик. В щата Ню Йорк е въведено извънредно положение във връзка с Омикрон до 15 януари. Засега на територията на Щатите няма констатиран случай на новия мутирал вариант на вируса, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Австралия също отменя полетите от редица държави в Африка за 14 дни. От Кейптаун обаче изразиха несъгласие с ограничаването на полетите.  

"Забраните за полети са неоправдани. Реакцията на някои от страните по отношение на налагането на забрани за пътуване и подобни мерки са напълно в противоречие с нормите и стандартите на Световната здравна организация", настоя министърът на здравеопазването на ЮАР.

СЗО разбира за новия вариант за първи път на 9 ноември, а на 24-ти е регистриран официално в Южна Африка. Здравните експерти смятат, че трябва да минат няколко седмици, за да се прецени какво точно е действието му. Но повечето са на мнение, че сегашните ваксини ще са по-малко ефективни срещу него.

"Това е лоша новина, но не е Страшният съд", посочи структурният биолог от Оксфордския университет проф. Джеймс Нейсмит.

Вижте повече по темата във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кък а стреснал светъ. ние несме чуле у наше селу
156
1
 
3
 
! Отговори
Да попитам преди 2 години
Този нов вариант трябва да оправдае буустъра или какво ? Първите не са ефективни срещу делта. Сега буустър, който след 6 месеца ще се окаже изненадващо неефективен и срещу този вариант и започваме с четвърта ваксина. Продължаваме да бием ваксини и с тях нови варианти докато свят ти се завие.. Абонаментче, без право на прекъсване
155
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Това което природата създаде човешка ръка не може. За това ваксини те са безсилни прах в очите или капчица надежда за страхливите да не се по бъркат. Не разчитай те толкова уверено на тях. Всичко с времето си и това с ковид ще отмине иска се време и спокойствие всичко останало е паника и хаотични не обосновани не доказани действия.
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уплашил е света ? Уплаши овцете. Правете разлика... Това, което ср мъчи да плаши света са медиите
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Анджелик Котзи (или както там се произнася "Angelique Coetzee"), председател на южноафриканската асоциация по медицина, се чуди на реакцията на "западния" свят:- Всичко е спекулация на този етап. [Вирусът] се пренася бързо, но случаите срещани до момента са изключително леки. Възможно е след две седмици да съм на друго мнение, но това е което наблюдаваме в момента. Така че, разтревожени ли сме сериозно? Не. Заинтересовани сме и наблюдаваме какво се случва. Много шум, но защо? TheGuardian
152
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както се вижда новите мутации се появяват в страни с малко ваксинирани, тоест в телата на хората които нито са го боледували нито са се ваксинирани. И след това новата мутация заразава отново и боледувалите и ваксинираните. И така вовеки веков. Единствения начин е целия свят да се ваксинира за 1 седмица за всички мутации. Ама това няма как да стане. Така ще си я караме явно, което е много изгодно за биг фарм.
151
2
 
0
 
! Отговори
Kade e Kuntchev преди 2 години
да дойде да ни агитира за ваксините, че много ни липсва и без него ще го закършим.Кога и къде му връчиха наградата за доктор на годината? Явно тези с третите дози искат да му отидат на гости, да видят лично най-великият лекар на България.
150
1
 
1
 
! Отговори
Демокраник преди 2 години
Т.е да чакаме 4-та и 5-та бустерна ъпдейтната доза. Все едно си гледам уиндоуса ахахахахахаххахахах
149
3
 
3
 
! Отговори
Kade e Kuntchev преди 2 години
да дойде да ни агитира за ваксините, че много ни липсва и без него ще го закършим.Кога и къде му връчиха наградата за доктор на годината?
148
1
 
2
 
! Отговори
Насо преди 2 години
Аз чакам щам Мегатрон. Дали тогава ще ни карат да се боцкаме с масло 10W40 или 5W30 ?
147
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това копирано от друг сайт от съвсем скоро - В Африка се случва нещо загадъчно, което изцяло обърква учените. Там няма ваксини и ресурси за борба с подобен вирус, каквито има в Европа и САЩ, но те по някакъв начин се справят много по-добре от тези развити държави. и хоп нов вариант на COVID
146
2
 
3
 
! Отговори
Ааа преди 2 години
Вече не ми дреме все ще се мре някога. Няма да живея в страх.
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ще има да чакаш, докато си купиш имот с твоите 2 лева.
144
2
 
0
 
! Отговори
Мдю преди 2 години
Който оживее след 10 игла има право на живот. Хубавото на цялата работа е, че имотите ще поевтинеят.
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, Марс звучи добре. Кога ще ви изстрелват?
142
2
 
4
 
! Отговори
Ку40 преди 2 години
Демократурата е най-хубавото нещо, утре ,,мнозинството'' решава, неваксинираните да се застрелват, приема се закона и готово. Пък може и на марс Да се заточват, нали почнаха да летят до там.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетите на скраб!Да спасим планетата!
140
3
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Сега е момента да затворим ЕС. Нямат работа в България такива бацили. Утре да не е късно.
139
1
 
3
 
! Отговори
Сашето преди 2 години
Заразените в Холандия са 19 а не 61 , като не можете да четете не преписваите грешно .
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато дойде до тука, ще се появи следващата буква от азбуката. Може метър да се мине с този. Само че и балъците вече намаляват.