Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?

Европа иска да намали валидността му заради растящата заболеваемост
Обновена: 27 ное 2021 15:47 | 27 ное 2021 15:42, Петя Славова
191
Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради растящата заболеваемост ЕС иска да намали на 9 месеца валидността на електронния COVID сертификат. Мярката цели да ускори процеса на бустерното ваксиниране. Подготвят се и промени в правилата за пътуванията в ЕС, пише "Дойче Веле".

Още по темата
Пандемията далеч не си е отишла. Точно обратното дори – коронавирусът мутира и се разпространява много бързо. Вярно е, че през лятото нарасна делът на ваксинираните в Европа, но пък междувременно знаем, че защитата на ваксините спада след 4 до 6 месеца – по-бързо, отколкото сме предполагали.

Затова много държави залагат на бустерни ваксинации, което очевидно и в Брюксел смятат за правилно. "Трябва да се погрижим за това ваксинираните да продължат да имат имунитет", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е убедена, че бустерните ваксини осигуряват по-надеждна защита от предишните дози и могат да предотвратят много хоспитализации и смъртни случаи.

Сертификатите – валидни само 9 месеца

ЕК иска да намали валидността на дигиталните "зелени сертификати" на 9 месеца след първото, основно ваксиниране. Така хората ще имат възможност да получат и подсилваща ваксина след 6 месеца, което в момента в някои страни не се предлага за всички възрастови групи.

Това трябва да се промени, категоричен е еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му, ограничаването на действието на сертификатите ще засили натиска върху правителствата. "Това е и целта ни: да им кажем, че ако не го направят, след 9 месеца ще има много хора без имунитет. Затова е важно да разработят национални стратегии и да могат да предложат на хората след 6 или 9 месеца да си подставят бустерна доза", уточнява той.

Колко време след бустерна ваксинация ще важи сертификатът ЕК ще реши когато има надеждни научни данни за това как се отразява на имунната защита подсилващото ваксиниране.

51 държави на 5 континента участват

В Брюксел смятат дигиталния "зелен сертификат" за успешно начинание. Общо 51 страни на петте континента са въвели сертификати – последно към списъка се присъединиха Сингапур и Того. В тази връзка Рейндерс припомня, че дигиталният сертификат не само помага на хората да пътуват свободно в страните от ЕС, а и в много страни членки е станал част от техните противоепидемични стратегии, например позволявайки на хората да ходят на ресторант или да спортуват. Какви врати отваря "зеленият сертификат" – това обаче решава всяка страна членка сама за себе си.

Само за ваксинирани и преболедували

Първоначалната идея беше сертификатите да бъдат въведени само за една година, т.е. срокът им на действие да бъде ограничен, но нестихващата пандемия налага мярката да бъде удължена. Паралелно с това ЕК иска да актуализира правилата за пътуванията от трети страни до ЕС, които не са непременно наложителни. От 1 март догодина за тези пътувания също ще се изисква сертификат за извършена ваксинация, която не трябва да е по-стара от 9 месеца. "Който е ваксиниран е добре дошъл", заяви по този повод до еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Преболедувалите пък ще трябва да представят негативен PCR-тест. Същото ще важи и за пътуващите, ваксинирани с препарат, който е одобрен от СЗО, но не е сертифициран в ЕС. Неваксинираните деца също ще бъдат пускани в ЕС с негативен PCR-тест.

Желанието на ЕК е новите правила да влязат в сила още от 10 януари следващата година. Но в случая мнението на Брюксел има само препоръчителен характер, а регламентът за пътуванията, както и здравната политика, са прерогатив на отделните страни членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже 9 дена да го направят все ми е тая и без това животът няма вече да е както преди никога. Успяха да ни подтиснат сега чакаме имената на новите мутации само
75
0
 
15
 
! Отговори
Трифон Славов преди 2 години
Омикрон е оксиморон!
74
0
 
35
 
! Отговори
Прост механик преди 2 години
Сменяш съединителя на колата, а тя пак не върви, защото проблема е другаде. Какво е правилното решение ? Смени съединителя още 2 пъти - може да тръгне!
73
0
 
22
 
! Отговори
СКОРО преди 2 години
Зеленият сертификат: От валиден 9 месеца, до валиден 3 месеца, а защо?
72
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато специалист твърди упорите нещо, но резултата е обратен на твърденията му , обикновено се уволнява и се търси нов с друга стратегия. Тези ограбиха целия свят с милиарди, вдигнаха си акциите в пъти, нищо от обещанията им не се изпълни, но продължаваме с двойни и тройни дози от тяхното. А дали няма да стане двойно и тройно по-зле. Отделно колко хора погубиха! Фашисти!!!
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Омникрон ще вадиме нов с новите ваксини.
70
0
 
24
 
! Отговори
Дебил преди 2 години
Аз си мисля - че трябва да има РЕД! След всяка игла - дават ти една 'звездичка' - и слагаш на ревера. (По добре е татоировка на челото - ама ще ме изкарат че съм фъшист). И да се знае звездичка различна - пфайър, модерна, и т.н. Като срещна некой на улицата да знам - да мина до него или по другия тротоар (че аз много много не им вервам на некои производители!). Е, след осмата бустерна ще приличаме на Руски генерали на парад - ама нали е за наше добро...
69
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните също разнасят заразата и сертификата на практика гарантира, че всеки със сертификат 9 месеца ще разнася заразата без проблем.
68
40
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърино, няма тука никъв микрон, така че марш да се ваксинираш да не те закарам с шутове до мед пункта!
67
5
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ГЕЙТ/С ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАХРАНЕН С ПОНЕ 6 МИЛИАРДА ДУШИ, ИНАЧЕ НЯМА ДА СЕ ЗАСИТИ, ВАКСАНЕТО ТЕПЪРВА ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО И ПО НАСИЛСТВЕНО И АГРЕСИВНО!
66
2
 
49
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
А знаете ли какво става с имунната ви система след редовно и често боцкане??? Чорба!
65
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сме бременни... с ковид. Ха ха. Как пък точно 9 месеца го изчислиха? По някога си мисля, че тия отгоре се гъбаркат с нас и се питат кога ли ще се усетим!
64
0
 
28
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Дори и за 3 месеца НЕ СТАВАТ, защото омикронът ги зажбикаля. Както и Делта+. Алчност и безумие!!!
63
1
 
45
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
Защото - както каза Урсулката вчера - била закупила за ЕС един Милиард ваксини които щели да пристигнат тази седмица! И при население на ЕС 446 милион и вече наполовина набодено население - няма да стават зян тези ваксини - ще се боцка яко! Бустерна на Бустерната и така до края на света! Съвсем 'междо другото' - мъжът и работи за Пфайзер...
62
1
 
19
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Някой да не ги пуска нарочно тия вируси?
61
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да, 9 месеца до края на 2021! От януари направо ще го анулират, защото се оказва че новия омикрон заобикаля ваксините и де факто и ваксаните го карат като неваксани. Та гответе се за втори дубъл истерия.
60
1
 
33
 
! Отговори
Доверчиви преди 2 години
Уважаеми доверчиви съграждани. Ковид пандемията ще изчезне след 1-2 години от самосебе си и без да се ваксинирате. То поне да помагаше тая ваксина, айде *** дойди, ама... тя дори не помага.
59
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо? Защото досега ни разделяха, а сега искат да ни разтроят. Ще има ваксъри, антиваксъри и антибустъри.
58
3
 
41
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕДУПРЕЖДАВАХМЕ БАЛАМУРНИЦИТЕ ДА НЕ СЕ КАЧВАТ НА ВАКСА ВЛАКА! НО КОЙТО РАЗБРА, РАЗБРАЛ! ВСЕ ПАК И ЗА БИЛ ГЕЙТС ТРЯБВА ДА ИМА НЕЩО :D
57
8
 
15
 
! Отговори
Клониран Кунчев преди 2 години
Антиваксърката от Възраждане намекна, че кунчо може да е клониран и за това ще го гледа МНОООГО, ама МНОООООООООГО внимателно в понеделник, когато се връща на работа. И аз ще го гледам. Ще положа една стара снимка до монитора и ще сравнявам, за да видя дали не е клонинг.