Чия е вината за появата на Омикрон?

Богатите държави не спазаха обещанията си за дарение на ваксини
Обновена: 28 ное 2021 19:00 | 28 ное 2021 19:00, Нели Христова
227
Чия е вината за появата на Омикрон?
Снимка: БГНЕС

Много от най-богатите страни в света прекараха изминалата година в трупане на ваксини срещу коронавирус, изкупувайки достатъчно дози, за да ваксинират населението си няколко пъти и последователно не изпълняваха обещанията си да споделят дози с развиващия се свят. Световната здравна организация заяви, че подходът е "самоубиващ" и "неморален".

Резултатите от това вече може да са ясни - нов и потенциално по-заразен вариант на вируса се появи в регион с ниски нива на ваксиниране.

Новият вариант, известен като Омикрон, е идентифициран за първи път в Южна Африка, въпреки че не е ясно дали произхожда от там или е донесен в страната от другаде в региона.

Това, което учените знаят, е, че е много по-вероятно вирусът да мутира на места, където ваксинацията е ниска, а предаването високо.

"Вероятно се е появил в друга страна и е бил открит в Южна Африка, която има много, много добър капацитет и способност за геномно секвениране... може да е следствие от огнище, вероятно в някои части на Африка на юг от Сахара, където няма добро геномно наблюдение и процентът на ваксинация е нисък", казва Майкъл Хед, старши научен сътрудник по глобално здраве в университета в Саутхемптън, пред CNN.

Хед е на мнение, че появата на нови варианти е "естествена последица от твърде бавната ваксинация на света".

"Все още имаме много популации, които не са ваксинирани, като тези в Африка на юг от Сахара. Те са податливи на големи огнища", обяснява той.

Нови варианти на вируса, които са причинявали проблеми в миналото, добави Хед, са се появили от места, които са преживели големи, неконтролирани огнища, като например когато вариантът "Алфа" е бил открит за първи път в Обединеното кралство миналия декември, а вариантът "Делта" бе открит в Индия през февруари.

Вариантът на Омикрон вече се разпространява по целия свят - от неделя той е открит в редица страни, включително Южна Африка, Ботсвана, Австралия, Обединеното кралство, Германия, Италия и Белгия.

Много страни по света реагираха на новината, че южноафрикански учени откриха новия вариант, като бързо затвориха границите си за пътници, идващи от страни в региона, включително Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави.

Учени, експерти и защитници на общественото здравеопазване са на едно мнение - виновна е огромната разлика между нивата на ваксинация в развития и развиващия се свят.

Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust, благотворителна организация за здравни изследвания, казва, че новият вариант показва защо светът трябва да осигури по-справедлив достъп до ваксини и други инструменти за обществено здраве.

"Новите варианти са напомняне, че пандемията далеч не е приключила", написа той в Twitter. "Неравенството е това, което ще удължи пандемията."

Според Световната здравна организация (СЗО) само 7,5% от хората в страните с ниски доходи са получили поне една доза от ваксина срещу коронавирус. В осемте страни, най-засегнати от забраните за пътуване, свързани с варианта Омикрон, делът на популациите, които са имали поне една доза ваксина, варира от 5,6% в Малави до 37% в Ботсвана.

Междувременно 63,9% от хората в страните с високи доходи са получили поне една доза, според СЗО. Както в Европейския съюз, така и в Съединените щати, около 70% от хората са получили поне една доза, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Въпреки че има много причини, поради които дадена страна може да има по-нисък процент на инокулация - недоверието във ваксината остава голям проблем в много страни, включително Южна Африка - Хед казва, че липсата на достъп до дози е основен проблем.

"Принос за това имат по-богатите страни, които трупат дози и не изпълняват ангажиментите за даряване на ваксини на COVAX или директно на самите страни", казва той.

COVAX е глобалната програма на СЗО за споделяне на ваксини. Към миналия месец 537 милиона дози са били доставени по схемата до 144 страни - малка част от 7,9 милиарда дози са били приложени в световен мащаб досега.

Целта на СЗО 40% от населението на всички страни да бъде ваксинирано до края на 2021 г. и 70% до средата на следващата година изглежда недостижима, като само две африкански държави - Мароко и Тунис - в момента са на път да достигнат целта.

В събота във вестник The Guardian Гордън Браун, посланик на СЗО за глобално финансиране на здравеопазването и бивш министър-председател на Обединеното кралство, каза, че "неуспехът на света да постави ваксини в ръцете на хората в развиващия се свят сега се връща да ни преследва. Ние бяха предупредени - и все пак сме тук."

"В отсъствието на масова ваксинация, COVID не само се разпространява невъзпрепятствано сред незащитените хора, но и мутира, като нови варианти се появяват от най-бедните страни и сега заплашват да се отпуснат дори върху напълно ваксинирани хора в най-богатите страни по света", пише той.

Хед е съгласен с тази оценка. А д-р Ричард Лесълс, специалист по инфекциозни болести в Университета на Квазулу-Натал в Дърбан, Южна Африка, каза, че реакцията на богатия свят на новината, че южноафриканските учени са открили нов вариант, е пример за собствен егоизъм.

"Това, което намерих за отвратително и наистина обезпокоително... не беше само забраната за пътуване, която се прилага от Обединеното кралство и Европа, а че това беше единствената реакция или най-силната реакция.Нямаше дума за подкрепа, която те ще предложат на африканските страни, за да ни помогнат да контролираме пандемията, и особено не се споменава за справяне с тази несправедливост в разпределението на ваксините, за която предупреждавахме през цялата година и последствията от която виждаме сега", казва той пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
24
 
! Отговори
каква е целта? преди 2 години
Питам и знам,че няма кой да каже истината!Всички знаем,че на самолет се качва с писиари или двойна ваксинация.Е,как тогава има толкова заразени в един полет?Дали вируса не мутира във ваксинираните по време на епидемия?Защо вече две години фармацевтичните гиганти правят ваксини ,а не лекарство?В 21век обърнаха знанията за това кога се ваксинира на180градуса.Медицинската наука учеше-при напълно здрави хора и не по време на епидемия.
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човечеството няма бъдеще. Поне да беше утраяло още 30 год.
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой бил виновен?!?!?!.........За какво?????????..........С подобни статии само демонстриратИ провинциалното си ПЛИТКОУМИЕ !!!Няма да обясня "какво и защо" тъй като никой не ми плаща да ви ограмотявам !!
156
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, каква е тая дума "невъзпрепятствано"!?Казва се " безпрепятствено"!Български не знаеш, на журналист ще ми се правиш...
155
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мисирките ударихте тавана по измекярщина, да беше от невежество ама не е. водещи вирусолози от една година предупреждават, че ваксинация по време на епидемия не се прави, защото ще доведе до мутации и нови по-силни щамове - наваксаните са виновни, не обратното, както се опитвате да внушите! За конкретния случай правителството на Ботсвана има официално становище, че Омикрон за първи път е открит в чужденци, които току що са влезли там, За това що не пишете? Ние сигурно ще сме следващите обвинени
154
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен-Появи се информация че Австралия са купили 14 дози на човек. Това се пада за период от 7 години, по две на година.------Не, това са дозите за 7 месеца, по два пъти на месец.
153
2
 
5
 
! Отговори
И рекоха ТЕ преди 2 години
Ред е на Африка! - остана в страни и "разваля дисциплината" на целия свят.... Кажи-речи вчера се пръкнал Микрона и вече всичко знаят за него. Бреййй, голяма нАука, голямо нещо! Само не знаят как се лекува
152
4
 
16
 
! Отговори
Алфа и Омега преди 2 години
Нали трябва да оправдаят по някакъв начин факта, че и ваксинираните умират. Сега, причината, която ще измислят е новия супер, дупер, мега заразен и опасен щам, който покосява и ваксинирани. Ваксане до откат, докато се съсипе имунната система. Нали писаха, че новия щам е тръгнал от четирима напълно ВАКСИНИРАНИ африканци! Нещо по въпроса? Например, че ваксините са причина за мутациите, или, че масово набодените берат душа в болниците? Сега боцнатите, колко ли страдат, че всичко започва отначало..
151
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Появи се информация че Австралия са купили 14 дози на човек. Това се пада за период от 7 години, по две на година.
150
0
 
4
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.- Mark Twain.....Иначе вината за Xi варианта е на ваксините. И всички до един, в които първо е открита и тръгна мутацията са напълно и прилежно зашити. Официално обявен факт.
149
0
 
2
 
! Отговори
Antivirus преди 2 години
Вината е на ЦРУ !!!!
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Кунчев, утре няма да се появи. Вероятно ще претърпи ПТП и ще се гътне. Ще ни покажат кукла наведена над волана.
147
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Прага на коледните пазари се продават сладкиши с формата и наименованието на вирус и ваксина и хората с усмивка си ги хапват. Интересно защо там никой не знае какво е локдаун и училищата никога не са се затваряли?
146
0
 
3
 
! Отговори
Аз знам преди 2 години
Прецедента Макрон е виновен
145
0
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Нищо ново Ще се появи, колкото се е появил и оригинала, все още никой не го е виждал.
144
14
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
"нов и потенциално по-заразен вариант на вируса се появи в регион с ниски нива на ваксиниране". А ние не сме ли такъв район? Като нищо ще се появи и български щам. При толкова антиваксъри у нас напълно е възможно.
143
0
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Вината е на аниматора който го е нарисувал.
142
0
 
5
 
! Отговори
Виновен е: преди 2 години
И. Костов!
141
3
 
21
 
! Отговори
bam преди 2 години
Тези прекалиха! Ваксини, та ваксини.. пълни идиотщини. Промиват мозъци чрез страх! Не им хареса свободния свят и сложиха хомот чрез насаждане на страх и разделение. Ама няма да им мине номера.
140
2
 
17
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Нямам спомен през 49-годишния си живот нашите овластени ''бащици и майчици'' толкова настървено като хиени да са ни ''спасявали''! Някой има ли!?