НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта
28 ное 2021 17:16, Нели Христова
197
НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации
Снимка: Pixabay

Новият вариант на Covid-19 - Омикрон притежава извънредно висок брой мутации.

Това пишат от Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"СЗО и ECDC aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. Първият епидемиологично доказан случай датира от 09.11.2021 г. в Ботсвана. След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта, но някои лаборатории докладват, за липса на амплификационен сигнал от S гена, поради наличието на делеции. Комбинация от позитивна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и негативна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант.

Проби, суспектни за наличие на Омикрон, следва незабавно да се изпращат към НЦЗПБ за секвениране. Този подход ще помогне за своевременната детекция. Към момента няма обобщени данни за имената и производителите на такива китове", добавят от центъра за паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли още неразбрал ваксерман ,че ви правят на *** с тези ваксини. Сега пък за неефетивността на бъркочите най-удобно ще е виновна новата мутация. Като свърши гръцката азбука пък може да е виновен ретроградния Меркурий, а по-нататък и цялата Слънчева система, а защо пък не и Галактиката или Вселената като цяло!
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравният министър раздава златни медали на изпроводяк за успешно справяне с кризата. Над 8000 починали за два месеца.Без истински контрол на мерките България продължи да копае дъното в класациите по смъртност. Тази вина се носи от политиците, които заиграха с човешкия живот в името на изборния резултат.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 145 ...да така е приятел ,и в магазини и в автобуси няма маски
116
0
 
6
 
! Отговори
Език свещен преди 2 години
Суспектни.. детекция.. таргетни...Ударихте дъното по книжовност, журналистически резил.
115
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте антиваксъри! Изкарахте ухански британски, делта , сега на ред е омикрончо. Е умряха 28 000 от вас , ама то е така, каузата мангърска дава жертви. А пък ние ще си се ваксинираме.
114
3
 
9
 
! Отговори
До 140 преди 2 години
В Англия ваксинираните НЕ *** двойно повече от неваксинираните !В момента гледам Челси срещу Ман Ю ,стадиона е пълен на макс ,а хората са дори без маски !!!! Ако имаше някакъв проблем със смъртни случаи на ваксинирани,едва ли щяха да разрешат това.Миналата година резервната скамейка беше през един.Моля,дай линк за смъртността в Англия ,за която твърдиш Ако не го направиш значи лъжеш и манипулираш !
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво праим ся с купищата наваксинирани? Нула ефект. Пак ги набоцайте за по-сигурно.
112
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на нас ,не подлежим на терора на върху богатите държави ,ЕС ги набодуха с много ваксини и сега се оказва че са ментета ,и продължат на нови друг вирус ,честито бръснене европейци от кол и въже
111
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ни занимавете с некви настинки... кажете защо в Англия ваксинираните *** двойно повече от неваксинираните!?!
110
2
 
5
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
Видяхте ли сега защо бързаха тук толкова много. Ние изоставаме от "световния график" .... Сега става по-трудно за вакс-пропагандаторите... "Ваксинирайте се ама с 4 игли... То така или иначе от февруари официално ще ви съобщят, че изтичат паспортите и трябва 3-та и 4-та "ваксинация" ... Друг е въпросът, че само тук важи приумицата да има сертификат след първа доза....
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма пичуе, не се вълнувайте. За очилато чети поне още две дози ще трябват. Видяхме че с една, две или три не стана много много за Алфа и Делта.
108
0
 
3
 
! Отговори
До до 92 от Славянин преди 2 години
Ами, то...и твоята имунна система го атакува, при това му дава шанс за още повече мутации, не само на спайка, а и на други протеини, които са под обвивката. Може да мутира целият.
107
2
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Спешно търся поне 50ml. ваксина. Няма значение каква. Помага за бръчки при жените и плешивост при мъжете. Сериозен съм.
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖълтопаветникКак го разбраха за 5 дни ли? Ами много лесно, както и създадоха ваксините за 3 месеца, казват че този препарат е ваксина и такива като ония ваксинирания който се чуди защо има 14 минуса вярват че това е така.
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз да попитам един още по простичък въпрос,защо ми казват да се ваксинирам за да спася човешки живот като ваксинираните също разнасят болестта?Мисля че е време за размирици защото тия психопатчета ще ни затрият,помнете ми думата!!
104
6
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 2 години
По кой път? Аз днес си ударих бустер. А по отношение на "Повярваха, че западът се е ваксинирал" - да, ваксиниран е, в голяма част. Нямам западен колега, който да не е ваксиниран, ако няма някакъв медицински проблем. Не са ваксинирани само низши "касти".
103
0
 
1
 
! Отговори
Коча преди 2 години
До славянин Мутацията започна след като почнаха да прилагат лечение с плазма. Духът излезе от бутилката. Вече никъде не се прилага това лечение, но е късно....
102
7
 
3
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Антиваксърчета, не забелязах те ли че нямате практически никакви минуси? Самички си говорите, като л.уди! Един каже нещо а другите викат ЙЕЕЕЕЕ!
101
2
 
9
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 2 години
Да попитам : Как ваксините пазят от омикрон, а като си преболедувал от Ковид , не си защитен? Как го разбраха за 5 дни
100
3
 
10
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Откакто започна масовото ни ''спасяване'' с ''ваксините'' преди почти година започнаха и постоянните мутаци на вируса! Някой да вижда връзка между първото и второто!?