НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта
28 ное 2021 17:16, Нели Христова
197
НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации
Снимка: Pixabay

Новият вариант на Covid-19 - Омикрон притежава извънредно висок брой мутации.

Това пишат от Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"СЗО и ECDC aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. Първият епидемиологично доказан случай датира от 09.11.2021 г. в Ботсвана. След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта, но някои лаборатории докладват, за липса на амплификационен сигнал от S гена, поради наличието на делеции. Комбинация от позитивна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и негативна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант.

Проби, суспектни за наличие на Омикрон, следва незабавно да се изпращат към НЦЗПБ за секвениране. Този подход ще помогне за своевременната детекция. Към момента няма обобщени данни за имената и производителите на такива китове", добавят от центъра за паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
5
 
! Отговори
Каилен преди 2 години
Какво означава всичко това, кога ще приключи, кой пусна тая гадост!
58
5
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Не разбирате ли, че не може един да налага мнение на друг, още повече да обвинява някого, щото собствената му глава не може да осмисли фактите, а те са такива:1. Ваксините не работят, а може и да са вредни ;2. Маските са абсолютно безполезни, и определено са вредни ; 3. Всякакви ограничения не водят до резултат и няма и как това да стане. 4. Няма никаква епидемия, тестовете на 38000 ученици ясно доказват това (може и да е имало), но вече няма!
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колкото прочетох този щамп вирус предизвиквал само главоболие и умора. Всеки човек може да се преумори от работа и да има умора и главоболие. Само депутати не се уморяват от "работа".
56
3
 
2
 
! Отговори
Фют преди 2 години
До53 Вакси-зомби с ъгъл над 120градуса. Новият вариант ,който между другото е по-безопасен, се е появил във ваксиниран пациент болен от СПИН с компрометирана имунна система.Ама това няма да го намериш по Нова ,бТВ и днес.бг. Стискай се за палците ида да те набода .
55
2
 
11
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Ами щом се притесняваш, че ще се заразиш - ваксинирай се. Нали има ваксини за да пазят теб и всеки, който се страхува. При наличието на толкова мощна защита, да караш мен да те пазя, ограничавайки свободата си... Не си ли малко нагъл?
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не тестват тези със сертификатите така ще е. От зор да накажат неваксинираните и само тях да тестват изпускат ваксинираните които са се разболяли. И си внасят всякакви мутации в Европа.
53
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте плазмодии, радетелите на натуралното боледуване, боледувахте от уханска, британска, делта мутоции, имате омикрончо сега. Давай с голи гърди и напред! Да не остава мутант непреболедуван! За предпочитане заедно със спин, паралич, шарките и инфлуенцата в пакет!
52
6
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Обяснете го на ония 28 000 българи като Вас, както и на граничните служби. Пък успех.
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикронът идва тъкмо навреме, за да оправдае тоталния провал на ваксините в западна Европа. А може би и това е целта.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е голяма работа и да дойде и него ще изкараме стига сте ни занимавали с разни вирусчета. Оставете хората да живеят нормално. 2-3 дена на чайчета и витамини на топло вкъщи и ще имате имунитет.
49
10
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Антиваксър, много сте себичен. 1. Докато пак го карате, може да заразите някой, който да не го изкара. 2. Колкото повече неконтролирано разпространение, толкова повече варианти за мутации. Докато никой не го изкара, като лош вариант.
48
1
 
13
 
! Отговори
СЗО преди 2 години
Всички глобално да си сменят календарите, дата/ година на телефони, комп. и прочие, СЗО учтиво ви информираме, че сега е 20. декември 2019 г. и след някой месец стартираме новата гонка кой първи ще " измисли" новата" ваксина срещу чумата, урс Спина, абе грипа бе! НОСЕТЕ МАСКИ.. .. маските са вредни, не носете маски, маските НЕ са вредни, маските са вредни, ваксините са опасни, без ваксини ще умрете всички....ЛУДНИЦА Е ТОЯ ЕВРЕЙСКИ СВЯТ
47
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъропитеци плиткоумни, супермутанта дойде от неваксинирана Африка, любимата ви Африка, която посочвахте за пример. На ви сега!
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както се пръкна вирусът, няма нито един официално регистриран случай на повторно тежко боледуване. Това обаче много старателно се замита под килима, а се агитира за ваксиниране. Това е в разрез с всякаква медицинска етика.
45
2
 
2
 
! Отговори
Друг антиваксър преди 2 години
До до 38 И за какъв егоизъм става въпрос, като аз имам антитела и изкаран сертификат и съм по-надежден от тия с ваксина бе, охлюююв?.....Ти четеш до края, бе, чexъл
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви още по прекрасни доказателства за антиваксърчетата трябват, за да разберат че преболедуването не е вариант? По напред от първото място по смъртност няма да постигнат!
43
10
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Антиваксър, всички ще трябва да се ваксинираме. Въпрос на време е. Ваксини има.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пионки когато направят едно изследване на нещо, тогава може да говорят, а като нямат и електронен микроскоп, може само да повтарят като папагали каквото им спуснат от горе....#диктатура
41
2
 
2
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Само дето лекарката която го е открила каза ,че държавите изкуствено насаждат паника ,защото този вариант най-много да го изкарате средно . Ама нали трябва да прикрием последствията от препарата.https://telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/south-african-doctor-raised-alarm-omicron-variant-says-symptoms/
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бааахтиии....от коя Коронавирус хемороиди получих....направо е утрепия!