СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон"

Откриването му сравнимо с това на коронавируса в Китай през 2019 г.
Обновена: 28 ное 2021 10:26 | 28 ное 2021 08:20, Камелия Цветанова
97
СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководителят на техническата група на отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхове обяви, че СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон" в изявление за в. "Файненшъл Таймс", съобщи БНР.

Още по темата

„Според една от разглежданите хипотези щамът може да произхожда от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време "- цитира вестникът.

Говорителят на СЗО също така призова да не се заклеймяват държавите, които съобщават за нови опции поради появата на нов щам, и да се реагира балансирано. Ван Керхове вярва, че има нужда от внимателно наблюдение на щамовете, включително "Омикрон", повече тестове и последователност, за да се обхванат повече страни.

"Нуждаем се от балансиран подход към рисковете. "Делта" щамът не е изчезнал, хората по целия свят умират от него. Не трябва да забравяме колко хора са заразени с него", припомни тя.

Ван Керхове също смята, че откриването на "Омикрон" може да се сравни с откриването на коронавируса през 2019-2020 г. в Китай. Представителят на СЗО не предостави данни за броя на заразените с новия щам.

Световната здравна организация, след спешна среща в петък, реши да класифицира новия вариант на коронавируса, открит в Ботсвана и Южна Африка, като предизвикващ безпокойство. Щам B.1.1.529 бе наречен от СЗО с гръцката буква omicron.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако още когато го откриха в Китай бяха спрели хората да миткат тук там, и бяха подпомогнали авиокомпаниите нямаше да стигнем до тук. Ако приемем, че е толкова заразно и страшно заболяване защо все още такава стъпка не се предприема нямаше да умрем ако година две нямаше безцелни пътувания.
24
2
 
19
 
! Отговори
СЗО е паразит преди 2 години
гълтащ милиарди и абсолютно безполезен за международното здраве. Тръмп неслучайно беше решил да секне американското финансиране за там.
23
1
 
20
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Всичко си е ОК. Нещата се случват по план.Пандемията ще продължи неопределено време.След това Great Reset.Ще оцелеят богатите и здравите.Дано греша в прогнозата си.
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО знае ли, че Румен Радев откри щам Шипка на 3 март 2020?
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С подозрения не става. Бойко Рашко и той имаше подозрения като обеща през лятото до вечерта да даде доказателства и още не е дал нито едно доказателство за подозренията си. Същото е и със СЗО. Подозрения много - доказателства нула.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега започва истеричното налагане на 100% ваксинираното население, заедно с новородените. А като се случи както е почти постигнато в Нидерландия, ще измислят Ултрон, който заобикаля ваксината и ново бодене и затваряне и така до Зета. След това започва сценарий две.
19
0
 
13
 
! Отговори
Някой преди 2 години
"Балансиран подход срещу рисовете"? Тия изобщо вярват ли си на глупостите?
18
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки път, когато народа се окопити и започне да надига глас срещу боденето и затварянето ще пускат по някой много страшен вариант на ъпдейтнатия в лабораторията вирус. Въпросът е не кога и колко пъти ще го правят, а ние колко ще ги търпим и кога ще ги заврем там, където им е мястото! Помислете колко още такива сценария ще можете да издържите! Колко още затваряния?
17
11
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До АнонименПознавам такива като тебе които вече не са между живите благодарение на коронката
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От СЗО е тръгнал )
15
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че за какво да се ваксам, като всичко около мен с по 2 игли се зарази, някои от тях и леко не го караха. Аз не ваксан не съм пил лекарства от 8 години и не съм хващал нищо. Да си сривам имунитета, мерси съм
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 ако беше прав, то сега трябваше да има милиард мутации на вируса, но няма. Освен това ако си прав, то тогава набий канчето на алчните европейци, които с оръжие принуждават хората да се ваксиниран, визирам Нидерландия, но не дават ваксини на бедните африканци. И за Бога, виж точно къде се пръкват тия щамове! Делта в Индия, колонията на Англия. И Омикрон в ЮАР- колонията на Нидерландия! Да ти е хрумнало, че ваксаните господари заразяват колониите, а? Твърде много съвпадения дори за наивници.
13
41
 
7
 
! Отговори
Gureg преди 2 години
Докато има неваксинирани дееебили , така ще е.
12
1
 
12
 
! Отговори
Бил Гейтс (Гершон) преди 2 години
Щамът се е появил от козата, чиято кръв президента на Танзания изпрати миналата година на СЗО и пробата беше положителна. Вирусът е мутирал и се е пръкнал Омикрон.
11
4
 
18
 
! Отговори
До 1вия преди 2 години
А пък ти се наведи да ти набият отзад поредната игла. И гледай да не объркат дупката
10
22
 
4
 
! Отговори
Gureg преди 2 години
Долато има неваксинирани ***, така ще е.
9
4
 
28
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 2 години
Абе Тея съвсем взеха хората за маймуни. То така е било и по времето на Френската революция. После мосьо Гилотина е измислил уникална ваксина.
8
3
 
9
 
! Отговори
S преди 2 години
Има, има. Да не би да е от тях самите точно както и останалите щамове.
7
47
 
9
 
! Отговори
С още по-други думи преди 2 години
... неваксинираните стават развъдници на мутирали вируси. Как не го схванахте това, неграмотни дебелоглавци?
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За омикрон мутация ще ми говорят сега, чак до него е стигнала класификацията! А за вариантите на епсилон, зета, ета, тета, йота, капа, ню, кси преди омикрон - не казват. Срамуват ли се, че са неуспешни?? Подобно на ламбда и мю, за които изразиха съжаление??