Акад. Трайков: Причините за ниската ваксинация са многолики

Психологически трябва да приемем, че вирусът няма да си отиде изведнъж
29 ное 2021 22:40, Нели Христова
69

"Дойде ли нов вариант на Ковид-19, трябва да имаме едно наум. Психологически трябва да приемем, че няма да мине изведнъж тази вълна и да се върнем пълноценно към стария начин на живот. Основните въпроси, на които трябва да отговорят експертите са колко е заразен и ваксините вършат ли работа. Независимо какво ще установят лекарите - един апел към всички, които ще продължат да съобщават новини, свързани с Ковид-19 - трябва да бъдем изключително честни към хората и да не се премълчават истини. Като че ли в тези три-четири вълни се нагледахме на всякакви нюанси на истината, което не е добре", коментира ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в "Денят ON AIR".

Той поясни, че причините за ниската ваксинация са многолики и добави, че една от тях е, че дълги години е имало опит да се унищожи авторитета на лекарите.

"Направи ми впечатление, че по време на преговорите за кабинет всички се обединиха, че авторитетът на лекарите трябва да бъде гарантиран. Колегите отчетоха, че системата за контрол не функционира много правилно. Правилно е да излезе от Министерството на здравеопазването и да стане орган, който действително работи", заяви още акад. Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на МУ подчерта, че в много от нещата, които са се обсъждали на тези срещи, е имало рационално зрънце. Той настоя, че статутът на болниците е свързан с много други теми като например заплащането на медицинския труд.

"В момента в така наречената клинична пътека няма една стотинка труд. Защо останахме неми и се съгласихме да гледаме гузно пациентите? Не приемам, че е наша вината. Нека един път завинаги да приключим с тази фрустрация", обърна внимание акад. Трайков.

"Нека след като подпишат споразумението, се върнат на някои теми и да разработят една стратегия, която повече да не се пипа. Нека остават нещата да се подредят. Нека преди да кажем дали да се вдига здравната вноска, първо да се опитаме да използваме правилно тези десет милиарда лева. Много вярвам на тези млади хора", каза ректорът на МУ.

"Ако има едно кътче от цялата здравна система, което е продължило да функционира добре в последните 25 години, това е обучението на здравните кадри. Те продължават да са изключително добре подготвени. Ние създаваме прекрасно подготвени лекари", изтъкна акад. Трайков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези, които трябва да устойностят клиничните пътеки са във ФОЗ "Цвекомир Воденичаров", с този си акт МУ-София показа колко са назад. Тодор Живков не кръсти една пътечка на себе си, докато е жив, тия на жив човек кръщават факултет, май само в северна Корея го има или някоя подобна
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Академици -пишман, дУценти-пишман и т.н.. я погледнете Унгария бе дебиляци!!!10 милионна Унгария с 65% ваксани напълно правят 27 хиляди новозаразени ДНЕС !!!Схващате ли!!! Смъртност 3.5% от началото на пандемията. Това е почти колкото в Бг.Кво ваксини кво кисело зеле?!?!
22
7
 
36
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Не са многолики, ами е само една причината и се нарича недоверие. Недоверие, което се оправда! Днес вече на всички стана ясно, че тези препарати, които лансират освен, че не са точно ваксини, също така и не работят.За щастие от лекарското съсловие не всички са нагаждачи и все още има такива, които няма да си позволят да ви дрънкат врели некипели.
21
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-важната причина за ниската ваксинация е, че това не са ваксини, а препарати третиращи симптомите на вируса.
20
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Психологически трябва да приемем, че вирусът няма да си отиде изведнъж"-----------Точно поради тази причина не се ваксинирам. С инжекциите само се отлага неизбежното, а бройката им вече стана абсурдна, както и оправданията за всяка нова доза. Оставяме настрана, че имах вируса без симптоми. В момента само ми лазите по нервите с напъните си за ваксинация.
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви ваксини,какви химикали,с какво се бодете и защо? Аз до преди няколко седмици карах с маската която си купих когато годжи плазмодия разправяше че яко ще се мре, още щях да я ползвам но ми се накъсаха канапчетата и повече не мога да им правя възелчета. Но карай здраве да е,на две години тридесет стотинки не ми се свидят.
18
3
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Бре, много здраво си се подготвил теоретически за пропаганда. Да нямаш пищови? Ние тук пишем каквото ни е на ума и на сърцето и импровизираме.
17
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички учени в целия свят са единодушни , че вирусът мутира там, където има ниска ваксинация и заради това голямо разпространение. Британския дойде в Англия септември 2020, т.е. преди да са дошли ваксините. Бразилския и южноафриканския(предишния) в неваксинираните Бразилия и юар -тогава. Делтата възникна в Индия, когато беше ваксинирано 0,5% от населението, юни 2021 и когато Индия пламна. Сега идва омикрон от Африка, която е средно 6% ваксинирана. Това са фактите!
16
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е само една-простотия.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соларе кой клас си? Лягай си вече. По разсъжденията ти ми приличаш на 12 годишен.
14
20
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Който не иска да се ваксинира негова си работа. За мен е важно ,че освобождава повече място и пари за моята пенсия ще има :) Освен това 1 бал ък по малко :П
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с фантомите от Пирогов? Има ли наказани? Върнаха ли парите?
12
23
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Не е много ясно кой ще мре и преди кого :)В интерес на науката в момента на 10 умрели 9 не са ваксинирани. Така,че за да бъдем точни ваксинираните водят 9 към 1 от почти 1 година.
11
5
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Да градим и напред!: Даже Кирето ще ги направи по 5000 лв. заплатите а на всичко отгоре дори няма да има нужда да ходите на работа :)
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се използва авторитета на научния, медицинския потенциал, както и на духовните лидери.Събитие 201
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е много са причините за ниската ваксинация.
8
5
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Аз пък няма да приема да жвиея под домашен арест години наред! По-добре гроб, отколкото роб! Коъто го е страх от ковид - да си стои вкъщи до края на живота си и да не ми пречи на мен да живея и да работя!
7
17
 
3
 
! Отговори
Да градим и напред! преди 2 години
Виновен е Борисов купи от най скъпи ваксини и съсипва държавата, но сега премиера Петков ще вдигне заплатите и ще намали цените!
6
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свърши вече авторитетът на лекарите. Имаха такъв доскоро. ПЛандемията им показа истинските лица. Живели сме в заблуда, че има кой да ни лекува.
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, които всъщност не са, се провалиха тотално. Пълен шовинизъм, комунизъм и фашизъм с неистова пропаганда и терор не могат да прикрият пълната катастрофа.