Д-р Марков: Омикрон ще може да презаразява

РНК ваксините щели бързо да бъдат адаптирани, смята епидемиологът
29 ное 2021 10:33, Петя Славова
66
Д-р Марков: Омикрон ще може да презаразява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият вариант на COVID-19 Омикрон вече разтревожи СЗО и много държави решиха да спрат полетите с Южна Африка. Засега данните за него са оскъдни, но се казва, че няма особена разлика в протичането му.

Още по темата

"Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни", обясни пред Нова тв епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

 Той посочи, че мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса. "Има индикации, че новият вариант има сила да презаразява отново и да пробива имунитета - имунните защити", уточни епидемиологът.

Преподавателят изказа предположение, че вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен. "Може би ще има някаква способност да презаразява. Не очаквам чак такова голямо намаляване на защитата срещу него", допълни д-р Марков.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

"Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите", каза той.  


Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски. "Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и кога ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за откриване на вируса", уточни д-р Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Когато си учен и работиш по темата, знаеш към кои елементи н вируса човек изгражда антитела, и виждаш къде са промените във вируса, не е трудно да го предположиш с голяма доза сигурност. До каква степен или мащаби ще е така обаче, ще стане ясно скоро.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази мутация я има от няколко дни и вече учЕните знаят, че имал възможността да презаразява. Кога се е заразил някой, кога се е презаразил, кога го индентифицираха, кога излязоха с резултат от анализа???
38
9
 
0
 
! Отговори
Жален народ преди 2 години
Чета коментарите, масова неинформираност и нежелание да погледнем истината в очите. С делта варианта се забавиха реакциите с 2 месеца. Резултатът е ясен. Браво на учените в ЮАР, че а го засекли и са подали информацията. Въпрос на време е да се види какво ще е. Жалко, че това се случва. На онези, които не разбират как така няма болни в Африка: малко тестове, малко регистрации на болни и умиращи, затова статистиката им не е адекватна, но последното не означава, че няма проблем.
37
2
 
13
 
! Отговори
Като преди 2 години
Светна някой министър ,толкова бързо ще изчезне микрона ,че идея си нямате ! Такива мър.ши им трябва малко! Ама не го осъзнавате! И това време ще дойде! Играят си с народа,ама няма да е все така!
36
2
 
15
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Колкото по-нов е вариантът на вируса, толкова по-подробна информация имат "експертите" за него.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Разтревожи", "безпокойство"... термините, с които напоследък се борави във вирусологията, показват близка връзка с психиатрията, за клиентите им не смея да коментирам.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и сега се презаразяват . Нищо ново.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма и месец откакто обявиха новия щам, пък нашите светила вече правят детайлен анализ какво може и какво не може той. Ало, спрете се малко. И си признайте най-после, че ваксините са тотално безсмислени. Така, де, едно нещо се установи - кой е овца и кой не.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какви са тези български специалисти, като този доктор, които всичко знаят? Все едно те са го създали този вирус. От къде черпи толкова компетентно информация?
31
2
 
15
 
! Отговори
Бусти Бустистия преди 2 години
Бустерната доза пази от всичко! А след 6-тата доза ще спрете да чувате скандалите на комшиите си, и то завинаги ! :)
30
16
 
4
 
! Отговори
До 24 ъъъ преди 2 години
Ъъъ, не мога да разбера преболедувалите и пъченето на Българина, че бил Преболедувал. Кой нормален ще се хвали с подобно нещо? Това ли е най-важното, най-ценното, най-доброто, което можем да постигнем? Трябва да сме много "умни".... Само че, вирусът е на друго мнение. Това, че сте преболедувал, не Ви спасява от силно мутирал вирус, нито Ви прави ценен в очите на света.
29
2
 
30
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Егати фейк статията .Омикрона можел да пробива имунитета ама нямало данни да пробива ваксината, тая чудодейна отвара.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психопати алчни в бели престилки.
27
9
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Четох подробно интервю, в което са описани мутациите на вируса и потенциалите им. Нещата не звучат добре. Напротив, не казва, че няма проблем за преболедувалите или че не очаква. Има проблем! Засегнати са множество части от вируса. Но нека изчакаме все пак резултатите от учените.
26
1
 
22
 
! Отговори
Дедо Ковид преди 2 години
"Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното."Това идеално кореспондира със заглавието! Вие не сте журналисти, вие сте ***!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 - "Сега като ида за втора доза, каква ли ще ми сложат?" Същата каквато е първата ,Пфайзер казаха преди време ,че им трябват около 3 месеца ,за да модифицират текущата "ваксина" .
24
3
 
27
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
За преболедувалите - ясно. Те отдавна са трън в очите на СЗО и цялата медицинска общност. Нахалници! Но, питам се, какво става сега с "безсрочния" сертификат за хората със "завършен цикъл на имунизация". Светва ли ви, ваксъри, или още ви трябва?
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да прехвърлите рубриката в бгмама, там ще намери благодатна почва сред хипохондрясалите бели птици, които се хвалят как си наболи децата. Тук сме мислещи хора с чувство за хумор, най-много да отворите допълнителна работа на мoдepaтopа.
22
1
 
7
 
! Отговори
Хтгкйггф преди 2 години
Решиха да развиват фармацифтичният бизнес в света затова се измисли ковид и прословутите ваксини направиха се че ги измислят ваксините а те ги бяха измислили и си правиха сметката колко пари да изкарат тези ваксини са едно нищо само ни вредят
21
1
 
7
 
! Отговори
ай стига лъгахте уа преди 2 години
Еееее, ам'чи мнооо заразен тоз ОмикронЯ уа!