Доц. Гломб: Вариантът Омикрон заразява повторно

В пъти по-заразен е от Делта варианта, обясни вирусологът от НЦЗПБ
29 ное 2021 12:50, Ния Христова
221
Световната здравна организация (СЗО) свика спешна среща във връзка с новия COVID вариант Омикрон, който бе регистриран  в Южна Африка. 
 
"Трябва да се притесняваме, но в рамките на нормалното. Притеснението в повече също снижава съпротивителните сили и аз призовавам към съхранение на здравия разум. Който не се е ваксинирал – моментът е много належащ, който не си е направил третата бустерна доза – е добре да го направи. Да продължим със спазването на мерките, дистанцията и дезинфекцията", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
По думите й Омикрон е в пъти по-заразен от Делта варианта. 
 
"За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа "будещ безпокойство", защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ", посочи доц. Николаева-Гломб.
 
"Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни", добави тя.
 
"Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение", изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.
 
"Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации", поясни вирусологът.
 
"Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население", изтъкна тя.
 
"Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада", посочи вирусологът.
 
Доц. Николаева-Гломб обясни и каква е разликата между вариант и щам.
 
"Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново", отбеляза тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЗНАваме го от 5 дена, но знаем, че заразява повторно
133
2
 
25
 
! Отговори
каскетя преди 2 години
Никой не и вярва. Много им плащат фармацевтичните компании. Ама народа взе да се пробужда.
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Света Куна Трииглена ви казва ,че утре ще направи пресконференция с бай Шиле и ген. Майтапчийски за новия свръх -га-ден щам
131
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Кунчев върна ли се на работа?
130
1
 
18
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Айдее, още една генийка, на която всичко й се изясни за 2 дни.
129
1
 
9
 
! Отговори
омикорна преди 2 години
този вид сега е с по сложно име Омикорна надграден барнат про Ковид така някак си да звучи по страшно и ефектно...
128
0
 
15
 
! Отговори
абе преди 2 години
Няма ли някой от ГРАО да провери Кунчо в кой регистър е ? В книгата на живите или на мъртвите и да даде инфо под сурдинка...
127
2
 
29
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Спрете ги бе,спрете ги тези ненормалници,които от "висотата" на своята компетентност,само ни плашат и внасят хаос и ужас сред хората.Тази госпожа не престана да ни представя собствените си предположения,като най-сериозни научни доказателства.Госпожо,кога изследва този щам,кога го изучи,та ни говориш по този начин?
126
2
 
13
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 години
Имате 72 часа да се ваксинирате доброволно!
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па вземеш шмайзерска ваксина, па бодеш, па бобеш, па бодеш.
124
2
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОЦЕНТ ТРОМБ: БУСТЕРИТЕ БУСТЕРИТЕ, СЛАГАЙТЕ БУСТЕРИТЕ!
123
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Кунчев може да ме убеди да се ваксинирам.
122
1
 
20
 
! Отговори
Дядо Колумб преди 2 години
МИСТЕРИЯТА ОКОЛО КУНЧЕВ СЕ ЗАПЛИТА!!!
121
3
 
34
 
! Отговори
минчо преди 2 години
Откриха го на 24.11 и вече казват , че заразява повторно......и как разбраха , като още не е изследван??????? Дрънкат ,колкото да не мълчат....
120
0
 
14
 
! Отговори
Къде е Кунчев? преди 2 години
Според мен двойникът му е несполучлив и не са се надявали да се интересуваме чак толкова много за него и сега не искат да покажат клонинга, защото всеки ще нададе вой.
119
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев имаш 10 часа да се появиш до края на деня иначе само ще затвърдиш слуховете ,че си се споминал преди две седмици. Чакаме опровержението.
118
1
 
19
 
! Отговори
Кууунчо!! Ей Кунчоо! преди 2 години
Тук ли е Кунчо? Не? И тук ли го нема? Добре, ще го потърся сега по телевизията. Дано е там, че казаха днес щел да се връща на работа - никъде го нема. В колко часа му започва работния ден? Отивам в МЗ с една камера да го диря... жив ли е... умрел ли е... ко става, и аз веке не знам
117
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко дни го откриха, и вече някой се излекува и се зарази повторно? Доцент Тромб май вече трябва да оди при Кантарджиев, между другото, къде е Кунчу? Нали днеска се връщал уж на работа?
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преместил съм си го фара от другата страна на борда...Лъжи и смехории
115
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измишльотини.