Доц. Гломб: Вариантът Омикрон заразява повторно

В пъти по-заразен е от Делта варианта, обясни вирусологът от НЦЗПБ
29 ное 2021 12:50, Ния Христова
221
Световната здравна организация (СЗО) свика спешна среща във връзка с новия COVID вариант Омикрон, който бе регистриран  в Южна Африка. 
 
"Трябва да се притесняваме, но в рамките на нормалното. Притеснението в повече също снижава съпротивителните сили и аз призовавам към съхранение на здравия разум. Който не се е ваксинирал – моментът е много належащ, който не си е направил третата бустерна доза – е добре да го направи. Да продължим със спазването на мерките, дистанцията и дезинфекцията", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
По думите й Омикрон е в пъти по-заразен от Делта варианта. 
 
"За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа "будещ безпокойство", защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ", посочи доц. Николаева-Гломб.
 
"Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни", добави тя.
 
"Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение", изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.
 
"Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации", поясни вирусологът.
 
"Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население", изтъкна тя.
 
"Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада", посочи вирусологът.
 
Доц. Николаева-Гломб обясни и каква е разликата между вариант и щам.
 
"Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново", отбеляза тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
7
 
! Отговори
ггд преди 2 години
Ясно, значи няма да има край каквото и да се прави все нови варианти и все нови ваксини и така до безкрай.
193
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички заразени с омикрон в Европа са само напълно ваксинирани. Това са фактите. Другото е лъжа.
192
0
 
6
 
! Отговори
До Южна Африка и преди 2 години
.. назад. В Южна Африка повечето хора не са разбрали още, че има такъв нов вариант, в България вече повтаря.. От близо две години, истинският вирус са, медийте и платените Фарма *** !
191
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Глупенщайн преди 2 години
Глупостта не повтаря - тя е завинаги! Така че по-добре ковид да ме повтори и потрети отколкото ваксиниран!
190
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърде смешни станахте. Кога разбрахте, че повтаря. Отвчера ли ?
189
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, които всъщност не са, се провалиха тотално. Пълен шовинизъм, комунизъм и фашизъм с неистова пропаганда и терор не могат да прикрият пълната катастрофа.
188
0
 
4
 
! Отговори
Образование преди 2 години
https://yahoo/news/people-omicron-variant-extremely-mild-111645085.htmlМалко да се образовате и информирате госпожо
187
1
 
6
 
! Отговори
Док преди 2 години
А ако вземем да следим кой да е вирус, който сезонно налита на човечеството съм сигурен, че ще открием същите геномни мутации. Това си естествената реакция на всеки един вирус, съпътстващ човечеството откакто съществуваме. Защо сега решиха да следят развитието на тоя вирус е въпрос, чиито отговор в този живот няма да разберем.
186
0
 
11
 
! Отговори
Док преди 2 години
***-логика: Има риск от повторно заразяване на преболедували(обаче преболедувалите образуват имунна защита срещу целия геном на вируса). Трябва да си поставите бустерна доза(ваксината създава имунна реакция срещу шипчестия протеин). Варианта Омикрон има най-много мутации в шипчестия протеин(какъв смисъл да се ваксинираме с ваксина, която учи имунната система да реагира на шипчетата, които са мутирали в огромна степен). Въобще някой грижа ли го е за здравето ви?
185
0
 
9
 
! Отговори
Нищо не знаем преди 2 години
Но е тревожно положението. Тревожим се за вас. Не ви познаваме, но сте ни много мили и драги. Е, че до скоро хич не ни беше грижа, даа, моожее, ама осъзнахме грешката си. Да знайти.
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19:05 е доц. Гломб е на пред-пред вечеря. След последната има бустер на предишните вечери. А от 2:00 почват закуските с пред-бустери.
183
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Кога се появи този щам, кога успя някой да го повтори?!? Егати
182
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инструкциите са получени, марионетките са като хор от папагали.
181
0
 
18
 
! Отговори
тая преди 2 години
нали беше обидена от епитетите по неин адрес. Що не се махни и да ни направи услуга? Нищо не знае СЗО, но тя вече напъва с плаш-кампанията!
180
0
 
11
 
! Отговори
Абее преди 2 години
Ваксинирайте я тая доцент Домуз и да си затваря звуковия отвор!
179
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на епидемия ваксинирането е абсурдно.Има ли епидемия или пандемия въобще, или е медиен проект.А може би Я ПРЕДИЗВИКВАТ точно по този начин.?????!????!????!!!!?!!!?!!!?!!!?
178
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% здрави няма,всичко е баланс, особено при днешните условия на тотално ваксинално покритие в младенческа възраст и начина на живот и хранене.
177
0
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Абе, на тия не може ли само да им пускате снимките, колкото да се отчете приносът им - останалото ние си го знаем.
176
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния смъртен визионер ,се изказа в черно -бяла визия,по телевизията,пред телетата в кланица 21'
175
0
 
17
 
! Отговори
ами преди 2 години
Абе защо всички доценти,професори по медицина за.б.ха науката,която помагаше да се справим с болестите.Там точно и ясно с големи букви пише-ваксинира се НАПЪЛНО ЗДРАВ човек и НИКОГА по време на епидемия.Тези направо си плюха на дипломите като ни карат да се ваксинираме слизайки и качвайки се на метрото,без да ги интересува какво ни е моментното здравословно състояние.