Мутациите на COVID са там, където има гъсто население

Хората у нас не се ваксинират заради недоверие към властта
Обновена: 29 ное 2021 16:09 | 29 ное 2021 15:55, Анисия Иванова
49

„Ситуацията с ковид пандемията не се промени в целия свят. Причините са две - едната е изменчивостта на вируса, непрекъснато излизат нови варианти. Ето, последната новина е от Южна Африка, която в момента не е плашеща, но трябва да й се отдели много сериозно внимание“. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Друга причина, според д-р Константинов, е слабото ваксинационно покритие и невъзможността на ваксините за дълготраен период да осигурят защита. „Факт е, че 6 месеца след поставянето на втората доза на двудозовите ваксини вероятността е 2 пъти по-голяма да се разболееш от Ковид, спрямо това, което е било примерно първия месец. Пак остава протекция и е много по-добре, отколкото да нямаш ваксина, но въвеждането на трета доза за цялото население е съвсем правилна и закономерна. Въпросът обаче е докога ще го караме така. Изобщо не зачерквам темата дали трябва да се ваксинираме, за мен това е решен въпрос“, уточни медикът.

Още по темата

„Идеалният вариант щеше да бъде да има много хора и, ако теоретично в целия свят всички хора се бяха ваксинирали, вероятно пандемията можеше да спре, но това не се случва. И защо Южна Африка неслучайно е мястото, от където излиза този нов щам? По принцип вероятността да се появи някаква мутация е там, където има гъсто население.

Ясно е, че вероятността за България спрямо Китай, спрямо Индия, е минимална, но държави като Южна Африка са особено опасни, защото там има голям брой болни със СПИН. Болните със СПИН имат много нисък имунитет и ако вирусът при една нормална популация или за 10 за 20 дни човек се излекува и се изчиства вируса, или лошия вариант- умира, и вирусът спира да се предава, в Южна Африка има случаи, когато може с месеци да персистира в организма на човек, тъй като имунната система не е достатъчна да се пребори с него и през това време той мутира. И затова трябва много да внимаваме. Искрено се надявам този вирус, който показва учудваща скорост на разпространение, да не се окаже по-болестотворен“, каза д-р Стефан Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Според медика „при всички положения темата коронавирус, Ковид-19, каквото правителство и политици да дойдат, оттук - нататък няма да е затворена врата. Да, вероятно до Нова година ще имаме прозорец - януари, февруари, но най-вероятно ни чака друга вълна и ние трябва да сме много добре подготвени за всякакви изненади“.

„Хората, най-вече в България, не се ваксинират заради недоверие към властта и политиците“, смята д-р Константинов.

Според него това, което става по света със зелените сертификати, с ограниченията, ще стане и тук - икономиката трябва да върви, човечеството трябва да намери начин да излезе от ситуацията.

По повод купуването на фалшиви сертификати, медикът бе категоричен: „Това е най-голямата глупост. Ти си плащаш, за да вземеш нещо фалшиво, което ще ти увреди здравето. Имаме случай за млад мъж, който си е платил и се разболява и умира. Тоест, ти си плащаш, за да умреш. Това е тотална глупост“.

Д-р Константинов коментира и обсъждането на здравната реформа и промените в здравеопазването между политическите партии и формации. По повод демонополизацията на здравната каса медикът уточни:

„Аз не видях такава тема да се дискутира сериозно от хората на преговорите, в първите точки. Предаваха се различни модели, но не беше акцентът там и никой не каза, че това е примерно червената линия. Всяка партия си има собствени виждания по въпроса, но темата демонополизация не забелязах да фигурира като важен въпрос. Идеята на БСП болниците да не са търговски дружества срещна подкрепа и в други формации. И даже беше казано, че това е червена разделителна линия, от която не може да се отстъпи“.

„Здравеопазването е много специфична тема. Не можем да кажем, че там финансовите и икономическите отношения управляват и те трябва да са движещи. Икономиката, бизнесът иска да има работна ръка и тази работна ръка трябва да е здрава. Болниците осигуряват или въобще здравеопазването осигурява тази работна ръка. Ако кажем, че всичко е само бизнес, какъв е интересът на болниците? Интересът на болниците, чисто икономически, е да има много хора, да печелят много пари, да има повече болни. Това искаме ли го като общество? Не. Ясно е, че функцията на една болница не може да е икономическа. Това е най-простото обяснение. Тъй като те се регистрират по търговския закон и се водят търговски дружества, това звучи отвратително. И тъй като хората плащат, доплащат, има големи неясноти. Като министър доста говорих, че болниците не трябва да са търговски дружества“, категоричен е д-р Стефан Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Имаме случай за млад мъж, който си е платил и се разболява и умира. Тоест, ти си плащаш, за да умреш. Това е тотална глупост. Тотална глупост каза докторе ,според написаното излиза че човека го е уморил фалшивия сертификат ?????
18
1
 
16
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Нормалните мутации отслабват вируса, а опасните мутации са там където има продажни доктори които случат на рокфелеровата мафия и постоянно подклаждат огъня чрез ваксинации по време на епидемия, чрез нагнетяване на страх чрез медиите,чрез фалшива статистика-стъкмистика и чрез пускане на лабораторно изработени нови щамове, ако естествените започнат да отслабват.
17
0
 
13
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Изведнъж се оказахме най умните в Европа .
16
1
 
14
 
! Отговори
Теорема преди 2 години
До Медицинска аксиома:"През колкото повече хора преминава вирус, толкова повече мутира"===И намалява неговата болестотворност !!НО !! при положение,че през това време не се правят ваксинации защото в организма на ваксания вирусът и ваксината се "омешват" и тогава вече се получават по-агресивни щамове.Ако не бяха разигравали всичките тези циркове с изолации и ваксинации отдавна щяхме да сме го забравили ковидя.
15
0
 
18
 
! Отговори
Правилен вирус преди 2 години
Мутира както трябва, за да се харчат щедро ваксините, убива колкото трябва, за да се поддържа истерията, налага такива мерки и теглилки, че на средния и малкия бизнес да му се такова таковата, а свръхбогатите "загадъчно" да стават още по-супердупербогати. Направо идеологически издържано вирусче, само дето пасва единствено на човекоядска идеология, според която 0,001% от населението ще има всичко, а другите от раждане до смърт ще духат постната супичка. Подозрително удобно.
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там където са набодени няма нищо вижте, Израел, Германия, Австрия, Гибралтар.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За две години колко доктори излязоха по ТВ. Сега и този***. Колко от тях са работещи лекари?Тоя синковец колко пациенти е прегледал? И после плачат, че няма лекари в болниците. Бил министър, бил. Сега не е. Да излиза да работи.
12
0
 
13
 
! Отговори
nekoj преди 2 години
Бих предложил всеки Медик който се изказва - първо да дигне ръка и каже "аз съм положил Хипократовата клетва и ще действам според нея"! Да видим дали после ще ни разказват толкова небивалици!
11
0
 
7
 
! Отговори
Джамал преди 2 години
Пишете в гугал: Аутопсия в Сингапур и ще видите какво са открили там докторите.Не е вирус,а бактерия.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама, нали ти точно това искаш, докторе. Да няма население за да няма мутации на вируса.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юбрееее!
8
0
 
6
 
! Отговори
Медицинска аксиома: преди 2 години
През колкото повече хора преминава вирус, толкова повече мутира.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То стана миш-маш с тези ваксини за всеки щам работят.
6
0
 
24
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Дали само аз ги виждам - ама има поне 4-5 противоречия в казаното от 'медика'. Междувпрочем - от Южна Африка казват че 'новия' вариант протичал като лека настинка!
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората у нас не се ваксинират заради недоверие към властта. Така е.
4
1
 
22
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Я такъв случай, може ли обяснение за положението в Бангладеш ? Там са над 160 000 000 човека на територия малко по-голяма от България, имат ниво на ваксинация като нашето и на 7-дневна база имат около 250 случая. Аз поне не съм чувал за мутация от там.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа,малко география!Родината на новият щам Ботсвана е разположена на площ от 582000 квадратни километра,населението и към 2021 година е около 2300000 жители!Та казвате мутациите се раждат в гъсто населени страни?
2
3
 
17
 
! Отговори
Такаааааа преди 2 години
Преболедувах трашната болест: 3 дни, леки симптоми, лек грип, нищо специално. Сложих си ваксина след това: такава гадост скоро не ми се беше случвало! 3 дни не знаех къде се намирам. То не беше треска, то не бяха болки в ставите, то не беше безсъние и чудо! Приключих с ваксините! Ще си боледувам, по-леко изкарвам явно болетите и риска е оправдан! Не агитирам никого. Споделям опит! Болезнен опит след поставане на две ваксини и преболедуване на страшната болест.
1
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
глупости, и в други страни не се ваксинират - какво само ни лъжете