Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година

Витанов: След това се очаква пета вълна на коронавируса
165
Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако до Никулден новият вариант Омикрон не влезе в България, няма да имаме големи проблеми с него до Нова година. А след това ще видим, прогнозира математикът проф Николай Витанов.

„Този вариант трябва да се бори три седмици, за да измести текущия. Аз имам система за ранно предупреждение - към настоящия момент този вариант на вируса не е представен в България. Или ако е представен, е пренебрежимо. Има индикатори, които могат да кажат даже в коя област се е появил“, обясни още математикът пред Нова телевизия.

Още по темата

По думите му догодина ни очаква повишение на заразените, пета вълна.

"Заразата много бавно си свива обхвата, но ако дойде Омикрон, числото на заразяване ще скочи. Рекордът за България, съгласно вашите изчисления, е 1,97. Това беше при вълната преди 1 година. Когато се появи Омикрон, това може да стигне началото - до към 2,5. Това означава относително бързо разпространение и за три седмици да стане доминантен. Базовото репродуктивно число сега е 1 и то трябва да се следи до Никулден, то показва как здравната система ще се натовари. В момента тя е претоварена. Въпросът е дали тя ще успее да се разтовари, докато Омикрон ни нападне. Според мен няма да успее да се разтовари достатъчно. До към Нова година броят на активните случаи вероятно ще падне под 100 000, но няма да падне под 70-80 000", обясни проф. Витанов.

По думите му това не е добра новина за хората на първа линия и в здравната система.

Епидемиологът д-р Петър Марков коментира, че новият вариант на COVID-19 има много висок брой мутации, които са необичайни.

„Той доста бързо нараства като дял на новоинфектираните в много провинции на Южна Африка и се открива в много други страни все повече“, обясни той.

„Дотук всичко е доста хипотетично, защото данните, които имаме, са малко. Вероятно ще е доста по-заразен, ще има способност да презаразява. Не очаквам да е толкова намалена защитата срещу него на 40%. РНК ваксините имат свойството да бъдат по-бързо адаптирани - говорим за период на седмици. Те могат да извадят нова ваксина. Но пак подчертавам - до момента няма данни, че вирусът в съществена степен успява да преодолее защитите от ваксината и естествения имунитет. Рано е още“, каза още д-р Марков.


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
РИХО преди 1 месец
А за Йорданов ден вируса може ли да идва?
148
0
 
1
 
! Отговори
8 преди 1 месец
най-добре затваряйте летищата,защото за Коледа ще хукнат всички "българи" да си идват и ще донесат всякакви зарази...
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да криете и да не криете, ясно е, че сте на хранилка от убийците
146
0
 
1
 
! Отговори
фолк нюз преди 1 месец
Веднага да реанимират Ангелов и двамата с гениалния математик Витанов да се заемат с организиране и стопиране на Омикрон!Съюзът между живи и мъртви ще блокира новия вирус.
145
6
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До Анонимен: Кое е ок :) Не,че нещо но откакто бащицата не е в управления аз виждам единствено хаос , смърт, инфлация ...Гласувам за ДБ между другото, но след последните избори за лява партия вече не !Бацето изглеждаше глу паво, но вдижеше нещата ! Янев чухте ли го нещо да казва ?!?!Ще видим и следващия герой :)
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз знам, че нищо не знам. Те така и с новия ви мутант-вирус.
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да го спрат. Гледах лятото какъв хаос е на варненското летище с проверките, пълен абсурд - една обща опашка за ваксинирани и неваксинирани, после, след като им дойде реда за проверка неваксинираните ги отделят на втора опашка - успоредна на първата. Дистанция НУЛА (0). Двете опашки блокирваха достъпа до багажните ленти, съответно ако някой искаше да си вземе багажа минаваше през опашките, естествено дистанцията е НУЛА. Стоят 15 служители и гледат умно докато един преглежда документите
142
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво трябда да се прави, но ако се разболеете от ковид, трябват яко връзки, иначе ще висите пред фургоните със часове за една снимка на бял дроб, която няма кой да ви я разчете. ако нямате връзки пак. За какъв омикрон говорим, когато нещата са в тотален хаос и без него???
141
0
 
5
 
! Отговори
Когато някъде преди 1 месец
има нещо лошо.много бързо то идва тук в най-отвратителния си вид.Освен другите причини,характерни за нашия манталитет са две:неверие на авторитети и власт (как да им вярваш,като лъжат за лична или партийна изгода)и оттам тотален нихилизъм и втората-липса на качествена политическа класа за управление на страната,всичко е по клише:старите са вредни,новите ще оправят нещата,докато не разберем,че и новите са болни от същата болест-лакомия,корупция,личен интерес, волунтаризъм и некадърност.
140
2
 
2
 
! Отговори
Д-р Марков преди 1 месец
Елиминацията на COVID е технически много добре дефиниран и напълно решен проблем трябва да се идентифицират всички заразени, след което да се изолират, докато те изчистят вируса, и да се блокират пътищата за неговото повторно внасяне.
139
3
 
9
 
! Отговори
яжте банани преди 1 месец
Преди повече от четвърт век изпуснахме СДС-Чумата и сега жънем плодовете и.
138
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо само Омикрон го изписвате с главна буква? Някакъв култ ли е това? Делта много ли ви беше обикновена?
137
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днес над Търговище много хубаво се видя в небето как го пуснаха новия щам, очаквайте до 10 дни максимум огнища, тъмно червени зони, чували с трупове, липса на легна и тн... старата песен на нов глас
136
1
 
5
 
! Отговори
Грипчо преди 1 месец
Аз съм го поканил Оми-то на пълнен паламуд със спанак, скариди и орехи. Ще се напием подобащо и после ще се разходим.
135
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Новият щам Омикрон заобикаля ваксините , какво ще правим?- Нека се ваксинираме масово и си набием следеащата бустерна !
134
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не пуснем ли Омикрон до Никулден" те дори вече си го казват точно и ясно, че го ПУСКАТ ! и сляп да си видиш и глух да си ще чуеш
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оникрон е нов - няма наблюдения, няма изследвания... Какразбрахте колко е заразен и дали заразява повторно? Да не би да е поне на няколко месеца?Официално симптомите му са: лека кашлица, слаби болки в мускулите и двудневна сънливост - и толкова. Няма боледуване, няма нищо. А на епидемиолога мога да кажа само едно - виж си учебника в раздел коронавируси, там си е описано ВСЯКО нещо от цитираните - широко разпространение, намаляване на ефективността, често мутиране при "ваксиниране" в периода на
132
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Витанката пак е гледал към звездите.
131
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Засега няма индикации за промяна на смъртността при заразените при различните варианти на този вирус. Разбира се с повишаването на заразността, се повишава и броя на починалите, както стана навсякъде с Делта варианта при неваксинираните.
130
1
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Кви проблеми за Нова Година бе !? С микрона, без микрона , кинтите за трапезата са надиплени , домашните армагани са в пълен комплект ! Да го дуят доктори , математици и бацилЕ !!!