Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година

Витанов: След това се очаква пета вълна на коронавируса
165
Не пуснем ли Омикрон до Никулден, без големи проблеми до Нова година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако до Никулден новият вариант Омикрон не влезе в България, няма да имаме големи проблеми с него до Нова година. А след това ще видим, прогнозира математикът проф Николай Витанов.

„Този вариант трябва да се бори три седмици, за да измести текущия. Аз имам система за ранно предупреждение - към настоящия момент този вариант на вируса не е представен в България. Или ако е представен, е пренебрежимо. Има индикатори, които могат да кажат даже в коя област се е появил“, обясни още математикът пред Нова телевизия.

Още по темата

По думите му догодина ни очаква повишение на заразените, пета вълна.

"Заразата много бавно си свива обхвата, но ако дойде Омикрон, числото на заразяване ще скочи. Рекордът за България, съгласно вашите изчисления, е 1,97. Това беше при вълната преди 1 година. Когато се появи Омикрон, това може да стигне началото - до към 2,5. Това означава относително бързо разпространение и за три седмици да стане доминантен. Базовото репродуктивно число сега е 1 и то трябва да се следи до Никулден, то показва как здравната система ще се натовари. В момента тя е претоварена. Въпросът е дали тя ще успее да се разтовари, докато Омикрон ни нападне. Според мен няма да успее да се разтовари достатъчно. До към Нова година броят на активните случаи вероятно ще падне под 100 000, но няма да падне под 70-80 000", обясни проф. Витанов.

По думите му това не е добра новина за хората на първа линия и в здравната система.

Епидемиологът д-р Петър Марков коментира, че новият вариант на COVID-19 има много висок брой мутации, които са необичайни.

„Той доста бързо нараства като дял на новоинфектираните в много провинции на Южна Африка и се открива в много други страни все повече“, обясни той.

„Дотук всичко е доста хипотетично, защото данните, които имаме, са малко. Вероятно ще е доста по-заразен, ще има способност да презаразява. Не очаквам да е толкова намалена защитата срещу него на 40%. РНК ваксините имат свойството да бъдат по-бързо адаптирани - говорим за период на седмици. Те могат да извадят нова ваксина. Но пак подчертавам - до момента няма данни, че вирусът в съществена степен успява да преодолее защитите от ваксината и естествения имунитет. Рано е още“, каза още д-р Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
10
 
! Отговори
Пор преди 2 години
Пожелавам на терористите, които които плашат с новия щам, да получат една хубава квартирка - боксониера, с източно изложение, 1х2 м, в новия парцел на Ц. гробища до ТЕЦ София.
70
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди появата на т. нар. ваксини нещата бяха много по-добре от сега. Прилагането на ваксини върху хора, за които не се знае дали са носители на вируса създаде безброй много мутации и ваксините станаха безполезни. Резултатът е бум на заразените в т.нар. вакиснирани държави. Много учени предупреждаваха за това, но бяха цензурирани и по медиите се пускаха само такива, които повтаряха "ваксинирайте се, ваксинирайте се." Е, ето ви ваксиниране. Нещата станаха по-зле, отколкото в началото.
69
0
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Триенето на коментари е нормално за този Ковид-ваксинационен сайт.
68
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Върбанов, то хубаво хортуваш, обаче ни подготвят НАСИЛСТВЕНА ВАКСИНАЦИЯ ! В Австрия вече е страшно......
67
0
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Нещо ме свива корема, ще мина после през факултета по математика да ме прегледат за вируси и бактерии. Дано има дежурен математик да ме прегледа...
66
0
 
13
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Омикрон няма да го пусна и на милиметър. Въоръжен съм с лимони, чесън, лук, сироп от черен бъз, и най вече със здрав разум и самочувствие. И 200 "професори" на ден да ме зарибяват и плашат, вярвам на логика и стари знания, от времето когато медицината не беше повлияна от политиката.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как къде е Кунчев? Захапал е тръбата да смуче кислород, щото го кара леко. А ако не беше на три дози, можеше и да е по-зле. Сега тъкмо ще се оправи, за да лепне Омикрона и пак ще ни лиши от височайшото си присъствие за поне още два месеца. С тия темпове ще навърши пенсионна възраст преди да оздравее, освен ако не опъне петълата преди това.
64
0
 
5
 
! Отговори
ДО: Българин преди 2 години
Коментара да е в рамките на шегата, разбирам. И все пак ако разходката мола, фалшивото щастие, което може всеки миг да рухне, понеже всичко му пречи и подаръците за Коледа да ЦЕННОСТИТЕ и ИДЕАЛИТЕ, които отстояваме - препоръчвам ПРЕОСМИСЛЯНЕ. Никога не е леко... Освен това коледа е Рождеството - да дадем път на Любовта, Мъдростта и Истината да се зародят и пребъдват в нас, Това е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПОДАРЪК! Нещо, което някой може да ти отнеме не ти принадлежи (по повод "искат да ни отнемат Коледа"
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излагате се вече с този грип, наистина!
62
3
 
20
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ваксинация по време на пандемия НЕ СЕ ПРАВИ! Затова има толкова много мутации! Заради ваксинацията. СПРЕТЕ СЕ БЕ *** НЕЩАСТНИ!
61
1
 
2
 
! Отговори
а дано... преди 2 години
Първите няколко ме подминаха, нядявам се този опит да е по успешен ....
60
2
 
12
 
! Отговори
Харабейшио преди 2 години
Днес чакаме Кунчев да се върне на работа. Къде е ? Вече е 10,00 часа, работният ден е започнал.
59
1
 
7
 
! Отговори
всичката преди 2 години
войска на границата ... да не го пускат .. пък и как ли ще го познаят ....
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омакарената я внасят ваксинираните, от тях зависи дали ще го пуснат страшния вирус или не. Колкото и странно да звучи, палачинката се обърна - сега проблема са ваксинираните.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38. Йордане, на какъв език си мислиш, че е написано това бълнуване? Пий си хапчетата.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде е батко Кунчев ?
55
1
 
10
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Кунчев на работа ли е вече
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-хубавото е, че вече и най-заклетите ваксъри започнаха да се замислят, наистина леко се оак_аха . Искам да задам един въпрос към всички ваксъри, колко бустернни дози сте готови да си набиете?
53
1
 
20
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Фалшификацията "Омикрон" е удобно оправдание за неефективността на ваксините, както и предлог за налагане на задължителен 6 месечен режим на ваксинация на куцо, кьораво и сакато. Така печалбите на световната фармамафия ще бъдат вече не хиляди долари за секунда, а милиони.
52
1
 
16
 
! Отговори
Споко :) преди 2 години
Тъй нареченият омикрон не изисква хоспитализация, не се губи обоняние, няма хрема и кашлица и минава точно за 2 дни. Единственият симптом е мускулна умора. Пак греда за глобалистите-SATANисти.