Проф. Александрова: Появата на Омикрон не е повод за паника

Най-много са заразени млади хора, предимно мъже, обясни тя
29 ное 2021 17:30, Анисия Иванова
80
Проф. Александрова: Появата на Омикрон не е повод за паника
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Появата на новия вариант на коронавируса „Омикрон“ в Южна Африка е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи. Това заяви проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме.“, обясни гостът

Още по темата

Това че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, напомни тя.

Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди тя и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

По предварителна информация потвърдените случаи на „омикрон“ варианта не са много, но нарастват. Особено засегнати са хора в по-младата възрастова група – 20–30-годишни, които са най-силно социално активни и с най-ниско ваксинационно покритие, каза Александрова.

Докторите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора, предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани.

Много е рано да се правят заключения, предупреди Александрова и добави, че макар заболелите от новия вариант да са предимно от една група е важно да се види какво ще стане, когато вариантът достигне по-възрастните.

Появата на този нов вариант изважда темата доколко са валидни ваксините като продължителност. Не трябва да се изненадваме от различните варианти и може да се наложи и поставянето на повече от три дози, каза Александрова.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на усилваща доза, каза специалистът и призова за много добро спазване на мерките.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 Мисловните упражнения не са за теб. Бегай храни кокошките и си лягай.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50: нещо ти се губи нишката на мисълта.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, мечка след мечка, слон след слон. Искаме д-р Христиана Бецалова да ни омайва. Някакви снимки по така, нежни и фантазьорски.
49
11
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Странна е логиката на антиваксъра. Губи се нишката в нея. Него го е страх, че парченцето протеин в клетките му, от ваксина, ще направи големи поразии. Но не го е страх, че множество различни парченца протеини от самия вирус могат да му направят нещо. Може би разчита, че няма да се зарази. Или че няма да го кара тежко. Или че един път прекарал го, няма да се върне. Да, ама това е коронавирус. И как ще го изкарате, и колко пъти, е като да предвиждаш бъдещето с хвърляне на боб.
48
14
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Децата ги "боцкат" с какво ли не. Благодарение на това са живи и здрави повечето от тях. Пандемията ще спре, когато ваксинираме и децата.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е на 55г., а изглежда на 70+.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев днес трябваше да е на работа. Дали е отишъл?
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата децата да се боцкат само това им е в устичките мръсни.
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетох какви са симптомите, се сетих за едно заболяване отпреди две години. Викаха му грип.
43
1
 
17
 
! Отговори
Омикрон преди 2 години
Видът на Проф. Александрова не е повод за паника. Ще се справя ! :)
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 "Спокойно могат да я вземат да изиграе и Джаба Хатянина в Междузвездни войни..." Ще трябва да поотслабне обаче малко.
41
3
 
11
 
! Отговори
Ахтунг,ахтунг преди 2 години
Моля, ваксите да си набият по още 3 дози, че смешната хартийка няма да им работи! Само разнасят вируси по самолетите!
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя кат го пускат да си слага маската да не плаши хората
39
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 31 ---- Спокойно могат да я вземат да изиграе и Джаба Хатянина в Междузвездни войни...
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долна *** мутра няма никакъв вирус вирусатсте вие долни мутри неви искаме никакви ваксини и лекарства и сертификати върветеси на майната долни лешояди несе занимавайте с народа иначе ще ви разпънем ***
37
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве тоз сомнамбул го пускате за втори път ве! Същото го пускахте вече, толкоз ли нямате кво да пускате вече за макарона? Веднага пуснете нещо за кунчо!
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се паникьосах, че веднага отивам да се боцна.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но беше перфектен повод да го преместя в съседния крачол.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не се загрижиха за бедните хора и тяхното здраве преди ковид? Някой да го е преглеждал професор по здравна каса?
33
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВАКСАЛЕКСАНДРОВА: НИЕ СМЕ ГРУХОРК, СЪПРОТИВАТА Е БЕЗСМИСЛЕНА!