Проф. Кантарджиев зове за затягане на мерките

Малко вероятно било ваксините да не действат срещу Омикрон
182
Проф. Кантарджиев зове за затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка, смята проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Според него е възможно ваксините да действат по-слабо при новия вариант на коронавруса от Южна Африка.

По думите му ЕК е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

С приближаването на „Омикрон“ към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система – да си поставят и бустерна доза.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване“, каза Кантарджиев пред bTV.

„Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора“, смята професорът.

Кантарджиев споделя тезата, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус. „Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време“, обясни той.

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация.

„По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, каза Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като вируса се разпространява бързо,както казаха и от СЗО и от Южна Африка е нормално да се стегнат мерките ,за да не стане пик изведнъж и да няма места в болниците.Колко да се стегнат е въпрос на правилен подход и повече медицинско сиво вещество у тези които взимат решение,без да паникьосват хората.
64
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се ваксинират със старите ваксини от началото на годината, дето им изтича удължения срок до нова година и не действат на новия вариант ли ? Тези пионки вече съвсем изтрещяха. Ако някой им се връзва, значи е има мозъчни проблеми.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво пускане на чужденци в Бг , който иска 14 дни карантина. Няма после народа да страда, заради разни шматки.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СъмнителнаСпокойно. И ти ще остарееш и ще умреш.
61
1
 
25
 
! Отговори
Съмнителна преди 2 години
Много, ама много съм съмнителна!!! Ще станат две години откакто упорито не се разболявам! Какво трябва да направя?!? Питам сериозно, благодаря!
60
0
 
38
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Бай Шиле, живота не е само медицина и борба с настинките. Аз разбирам мерки нещо за 1-2 месеца, ама втора година тия тъпотии... нема как - омръзвате ни и все повече ми се иска един специализиран суров съд за вас.
59
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кото др. Държави вземат мерки и се готрят и се запасяват с лекарства и кислород за следваща вълна. Ние тук си раздава е медали и се разправяме дали има вирис вече 2 година. А после що сме първи по смъртност в света. Малко срам трябва да се има.
58
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Тодоре, син имаш да жениш. Занимавай се с подготовката, моля! Пий една блага ракия и засукай мустак! Може и да си спомниш, че си българин
57
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя се плаши единствено да не му намалее коледното бонусче за пропаганда на вакси.
56
0
 
42
 
! Отговори
Маняк преди 2 години
Още нищо не се знае, но преболедувалите щяло да се заразяват.... Това ако не е паника...
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два пъти съм го засичал и не го гътнах ...Аз, съм национален предател!
54
1
 
24
 
! Отговори
Кунчев изпод земята преди 2 години
Колега Кантарджиев, грешите, купете си електронна везна;)))
53
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев да каже на Кунчев ако е жив да отиде на работа че много време вече отсъства.
52
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация" ...интересно, как ще стане това, като се знае, че 10-20% не успяват да изградят антитела след ваксинация... или във ваксината има нещо друго?
51
5
 
4
 
! Отговори
Тези ме убиват преди 2 години
Нагряват ми главата от САТЕЛИТ като GPS явно по поръчка от ДАНС или МВР, инсулт или епилепсия ли трябва да получа за да са доволни от МВР и ДАНС!
50
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе к'во стаа бе? Нали Ангел Кунчев днес трябваше да се върне на работа... на бял кон?!Де го?
49
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодоре, аз моето дете си го ваксинирах против морбили при доцент Мангъров! Дали пък не му е сложил фалшива ваксина? Едва ли! След време прихвана някаква ужасна ротавирусна инфекция и лежа една седмица в инфекциозното на Окръжна Болница в София. А отделението беше пълно с деца египтянчета, всичките болни от морбили и разбира се, всичките неваксинирани! Е, слава Богу, на нашето дете нищо му нямаше! А морбилите са по-заразни от коронавируса докторе, в случай че си забравил!
48
1
 
27
 
! Отговори
Га га преди 2 години
Аз зова таланта кантар да му се тури усмирителна риза и госпожа Гълъбова фа го прибере
47
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бoже , като чета коментарите и се срамувамMале *** народ
46
4
 
47
 
! Отговори
Димитрье събуди сье преди 2 години
Искам си Кунча!Да ни обяснява колко лош е вируса и колко добра е вълшебната течност у шишенцето......