Ще се ваксинираме ли от коронавирус на всеки шест месеца?

Каква е ролята на Т-клетките?
29 ное 2021 20:30, Петя Славова
340
Ще се ваксинираме ли от коронавирус на всеки шест месеца?
Снимка: Pixabay

След ваксинация срещу коронавирус броят на антителата намалява и се препоръчва подсилваща /бустерна/ ваксинация след шест месеца. Колко пъти ще трябва да се прави такава и каква е ролята на Т-клетките, пита "Дойче Веле".

Днес се смята, че са необходими т.нар. бустерни ваксинации срещу коронавирус, тъй като с течение на времето количеството на антителата в кръвта на ваксинирания човек намалява. При ваксините на ВioNTech/Pfizer и Moderna, това обикновено става шест месеца след пълната имунизация. След използването на други ваксини, които изискват само една доза, като например препарата на Johnson & Johnson, Германският постоянен комитет по ваксинация (Stiko) препоръчва бустерна ваксинация още по-рано.

Още по темата

Означава ли това, че сега ще трябва да правим подсилващи ваксинации на всеки шест месеца или всяка есен, както например се ваксинираме срещу грип? Засега медиците не знаят отговора на този въпрос, тъй като човечеството няма опит. В крайна сметка коронавирусът е ново предизвикателство за всички.

По принцип е вероятно наличните в момента ваксини срещу коронавирус в бъдеще да бъдат модифицирани по някакъв начин, за да се борят ефективно с новите варианти на вируса, както е в случая с ваксините срещу сезонен грип. Вече се разработват многобройни нови ваксини, които би трябвало да са ефективни и срещу Делта варианта на коронавируса.

Развитието на пандемията ще изиграе решаваща роля за това. Не се знае дали тя ще приключи след четвъртата или петата вълна, или коронавирусът с всичките му разновидности ще стане ендемичен и ще трябва да се борим с него десетилетия наред. В тясна връзка с това е въпросът за колективния имунитет. Ще успеем ли да го постигнем скоро? Дали това ще се постигне чрез ваксиниране или чрез преболедуване, както е в много страни в Африка? Ако се съди по сегашния брой на коронавирусните инфекции, това може да се случи и в Европа.

Каква е ролята на Т-клетките?

Когато говорим за имунитет, трябва да имаме предвид не само антителата. Това показва проучване, проведено от учени от Обединеното кралство и Сингапур, чиито резултати бяха публикувани в началото на ноември в специализираното списание Nature, но все още не са рецензирани и потвърдени.

Изследователите откриват 58 здравни работници, които са изложени на висок риск от заразяване с ковид, но които никога не са се заразили и не са имали положителен PCR-тестове. Серологичният тест за антитела при всички 58 души също не показа инфекция. Учените откриват, че тази група хора - така наречените "серонегативни" - имат повече Т-клетки с мултиспецифична памет.

Т-клетките действат срещу комплекса за репликация и транскрипция (RTC), който в крайна сметка е отговорен за размножаването на вируса. В същото време при тези 58 лица са установени повишени нива на протеина IFl27, което показва много лека инфекция с коронавирус. От това учените заключават, че 58-те души са имали абортивна, прекъсната инфекция. В този случай Т-клетките може би са допринесли за преодоляването на коронавируса на ранен етап.

Не е ясно как тези 58 души са получили толкова необичайно високо ниво на Т-клетки. Изследователите предполагат, че това може да е резултат от предишна инфекция с друг коронавирус или преболедуване на грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
1
 
52
 
! Отговори
Няма пък преди 2 години
НЯМА ДА СЕ ВАКСАМ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА МЕ ПРИНУДИ.Ваксаните газ пикаят, че другите не искат, ама това си е тяхно решение и никой не го интересува.
244
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРИЛ ПЕТКОВ ЩЕ ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ.ЧАКАТ РЕШЕНИЕТО НА НОВИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР! ЗА ДА ОТИДЕТЕ НАРАБОТА ЩЕ ВИ ТРЯБВА ТЕСТ С ВАЛИДНОСТ 24 ЧАСА,Т Е ВСЕКИ ДЕН ТРЯБВА ДА ДОКАЗВАШ С ДОКУМЕНТ ЧЕ СИ СЕ ТЕСТВАЛ.РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВО ПРАВЯТ НОВИТЕ ?! ПРОКАРВАТ ЕВРОПЕЙСКА ДИКТАТУРА ! СЪБУДЕТЕ СЕ БЕ ХОРА !!!
243
0
 
39
 
! Отговори
Грипозников преди 2 години
Ше се ваксинирате с по 2 игли сабалем и 2 привечер, вастаМам'ица КовидСатанинска наркоманска!!!
242
0
 
42
 
! Отговори
hahah преди 2 години
Ще се ваксинираТЕ, ние не...
241
1
 
62
 
! Отговори
Цхййкккк преди 2 години
Няма да се ваксинираме всичкото това с ваксините е бизнес
240
2
 
53
 
! Отговори
Еди преди 2 години
В България ще се на задължителна ваксинация на кукуво лято. В момента над половината лекари не са ваксинирани. Една четвърт от всички раси останат у дома и здравната ни система е колабирала. Или какво - ще ги събирате с полиция, като в Белгия?И въобще оная ***, новата министърка, трябва да се захваща с финансирането на болниците. Вируса няма как да пребори.
239
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не!
238
1
 
36
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Има поне Десет- 20 ИЗВЕСТНИ АНТИВИРУСНИ СРЕДСТВА - ПРИРОДНИ ПРИ ТОВА. С ТЯХ ИЗЛЕКУВАНЕТО Е 100%!
237
63
 
3
 
! Отговори
до долния Ганьо преди 2 години
Никой няма да те пита искаш или не. Ще има или задължителна ваксинация, или ако си неваксиниран задължителна месечна глоба която ще отива за борба с вируса
236
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е правителствена скъпоплатена наркомания.
235
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече нещата стигнаха дотам,че освен неваксинирани и ваксинирани,се оформи и нова категория хора-РАЗЧЕКНАТИ,т.е тези които имат по две ваксини с изтекъл срок(който непрекъснато се намалява) и стоят разчекнати между пълен отказ от ваксиниране или включване във веригата на безумието,с безкрайни бустерни дози!Последните да си инсталират и абокат!
234
0
 
32
 
! Отговори
Ей преди 2 години
*** аре да не ме нервирате.
233
1
 
39
 
! Отговори
Дае преди 2 години
Правете каквото искате и мен не ме занимавайте!
232
1
 
76
 
! Отговори
Вече преди 2 години
така се оплетоха в лъжите си ,че сами не могат да си спомнят от къде почна всичко.
231
0
 
42
 
! Отговори
Накрая абокад преди 2 години
и зарядното вкъщи. Щом клекнахте и до там ще се стигне. Като си поставиш имунната система "на батерии" заради нещо, идва друго - чревният вирус примерно и те тръшва за два дни. Който не се замисля за това си е "чипиран" по рождение.
230
0
 
78
 
! Отговори
Не, на всеки 3 преди 2 години
Днес чета статия със собственика на БионТек.. най-добре би било да бъде на всеки 3 месеца.. блиц-ваксина ! Няма такива алчни хора ! Аз, ако съм продавач на автомобили, какво ще искам да продавам ? Така и с него..
229
2
 
24
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Следващата ваксина с кожената спринцовка ли ще бъде?
228
7
 
19
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Май най големия проблем на ваксините е че парите отивали в нечий джоб.Бай *** много мрази някой да прави пари
227
68
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Всички сте против ваксините ,но никой не предлага алтернатива.Смешникът Костадинов говори за отпадане на мерките и сертификатите ,но това не е решение особено с нашата прогнила,остаряла здравна система.
226
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ще овесваме ли политиците и журнал-югите по стълбове на същия период? :D