Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса?

Учени започнаха трескава работа по събиране на данни за новата мутация
Обновена: 29 ное 2021 10:17 | 29 ное 2021 10:17, Камелия Цветанова
38
Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще спрат ли ваксините варианта Омикрон на коронавируса, пита в. "Ню Йорк таймс". Новият вариант буди нови притеснения, тъй като, ако се окаже, че съществуващите ваксини, не му влияят, те ще трябва да бъдат модифицирани, отбелязва американското издание.

Още по темата

На фона на прекъсването на въздушните връзки с Южна Африка и страховете от нова глобална вълна на коронавируса през уикенда учени започнаха трескава работа по събиране на данни за новия вариант Омикрон на коронавируса, за неговите особености и най-вече за това доколко ваксините ще са ефикасни срещу него.
Първоначалната информация рисува една неясна картина. Възможно е вариантът да се предава по-лесно и по-лесно да избягва имунните реакции на тялото, както в случай на ваксинация, така и при естествено заразяване, в сравнение с предходните варианти на вируса, заявиха експерти.

Възможно е ваксините да продължат да дават достатъчна защита, що се отнася до предотвратяване на тежките форми на ковид и на смъртните случаи, но може би ще е необходимо поставянето на бустерни дози, за да бъде гарантирана защитата на повечето хора. Производителите на двете най-ефективни ваксини, тези на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна", се подготвят да модифицират препаратите си, ако това е необходимо, изтъква "Ню Йорк таймс".

Правителството на американския президент Джо Байдън възприема поставянето на бустерни дози като най-добрата стратегия за противодействие на новия вариант на коронавируса, пише в. "Вашингтон пост". Американското издание обръща внимание на становището на експерти, сред които е и главният специалист по заразни болести на САЩ Антъни Фаучи, че е малко вероятно наличните ваксини да не дават никаква защита срещу новия вариант. Всекидневникът се фокусира и върху изявленията на Световната здравна организация, че работи с голям брой изследователи от цял свят, за да разбере как Омикрон ще се отрази на съществуващите ваксини.

Великобритания залага на бустерни дози, за да спаси Коледа, пише британският в. "Таймс". Изданието акцентира на казаното от британския здравен министър Саджид Джавид, че бустерната ваксинационна кампания ще намали необходимостта от въвеждане на нови ограничения заради коронавируса. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на трето място в света по смъртност от ковид. Това са фактите. Вие си пишете тук колко сте умни, че не сте се ваксинирали и колко са изостанали останалите. "Простт народ - слаба държава", нашатае една от доста слабите - правете си изводи.
13
0
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Ще спрат събота срещу петък
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиляди се убиват открито - казваш че са лоши и ги атакуваш. Милиарди се убиват скришом - "спасявайки" ги.
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес G-7 спешно провежда извънредна среща на здравните министри в Лондон,явно ситуацията с новото мутантче не е никак розова!
10
2
 
30
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Тия препарати спират само мисловната дейност нищо друго. А понякога и сърцето .
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха ха ха то оставаше и да не дават никаква защита. Тои помии дето са произведени нали трябва да се налеят на ***.
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото спряха предните верианти, толкова ще спрат и този
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторката каза , че е наблюдавала 20ина пациенти, заразени с омикрото- деца и млади мъже. Така че е рано за генерални изводи.
6
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи е ясно! При нас ще вилнее И омикрото. При толкова агресивни бг антиваксъри никаква мутация няма да бъде възпрепятствана. :(
5
6
 
32
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Има ли още такой останал да вярва на СЗО?! АЗ ВЯРВАМ НА ДОКТОРКАТА ОТ ЮЖНА АФРИКА, КОЯТО ОТКРИ ОМИКРОНА И КАЗВА, ЧЕ ОТ НЕГО СЕ БОЛЕДУВА ПО- ЛЕКО И НЯМА НЕЙНИ ПАЦИЕНТИ В БОЛНИЦА! ТОВА Е НОРМАЛНО ЕВОЛЮЦИОННО РАЗВИТИЕ НА ВИРУСА. ПОРЪЧАЛИТЕ МИЛИАРДИ НЕДЕЙСТВАЩИ ВАКСИ - В ЗАТВОРА!!!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Кунчев дали ваксините ще спрат нещо, интересно ми е неговото мнение.
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ваксините Алфа и Делта варианта не спряха, че Омикрон ще спрат? На върба в сряда.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естествено че няма, щото няма такъв вирус. ковид изчезна 2020, сега е грип и го пишат ковид за да продължава робството
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, ние от истинския вирос не се оплашихме, та сега от микрончето ли??? Ха ха ха