СЗО: Омикрон е показател за несигурното ни бъдеще

Почти две години след първите случаи на COVID-19, светът е пред нов щам
29 ное 2021 18:00, Петя Славова
137
СЗО: Омикрон е показател за несигурното ни бъдеще
Снимка: БГНЕС

Светът трябва да проучи резултатите от бедствието с COVID-19 и да каже "никога повече", като сключи договор за готовност за пандемии, заяви СЗО в понеделник, когато страните се събраха, за да изградят ново споразумение, предаде АФП.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че със сигурност ще има друга катастрофална пандемия, ако държавите не проявят решимост да засилят глобалната защита, предаде БГНЕС.

От понеделник до сряда държавите се събират в Женева, за да обсъдят международно споразумение, в което да се определи как да се справят със следващата пандемия, която, както се опасяват експертите, е само въпрос на време.

Още по темата

Срещата се провежда в момент, в който планетата все още е под обсада от COVID-19, почти две години след първите регистрирани случаи, а сега хората са изправени пред новия щам Омикрон на коронавируса, който буди безпокойство.

В неделя държавите-членки на СЗО, постигнаха консенсус за стартиране на процеса по сключване на договор за пандемиите.

Страните се съгласиха да създадат междуправителствен орган, натоварен с изготвянето и договарянето на споразумение на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии.

Проекторешението от неделя, постигнато след като страните се съгласиха на компромис, трябва да бъде официализирано по време на срещата.

"Появата на силно мутиралия вариант Oмикрон подчертава колко опасно и несигурно е положението ни", заяви Гебрейесус пред световните лидери в началото на тридневната среща.

"Омикрон показва защо светът се нуждае от ново споразумение за пандемиите.

"Не би трябвало да се нуждаем от друг предупредителен сигнал. Всички трябва да сме наясно за заплахата от този вирус. Самата поява на Омикрон е поредното напомняне, че макар много от нас да смятат, че сме приключили с COVID-19", той не е приключил с нас.

"Всичко това ще се повтори, освен ако вие, народите по света, не се обедините, за да кажете в един глас: никога повече".

Тази среща на Световната здравна асамблея - органът за вземане на решения на СЗО, включващ всички 194 държави членки - е безпрецедентна специална сесия за това как да се справим със следващата пандемия.

Окончателният резултат от този процес трябва да влезе в сила през 2024 г.

В проекторешението се казва, че държавите-членки на СЗО, се съгласяват да създадат "междуправителствен преговорен орган (МПО)... за изготвяне и договаряне на конвенция, споразумение или друг международен инструмент на СЗО за превенция, готовност и реакция при пандемии".

Първото заседание на МПО трябва да се проведе не по-късно от 1 март следващата година, за да се изберат двама съпредседатели и четирима заместник-председатели.

Доклад за напредъка ще бъде представен на редовното годишно събрание на Световната здравна асамблея през 2023 г., а окончателният резултат ще бъде представен за разглеждане на СЗО през 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
3
 
! Отговори
fact преди 2 години
ОКСИМОРОН 21!
80
0
 
4
 
! Отговори
До Омир преди 2 години
Тогава следва латинската, както е при много вируси CMV, HAV, HBV, HCV, HIV и т.н
79
3
 
4
 
! Отговори
Омир преди 2 години
Ами като свърши гръцката азбука бе пичове? А??? Тогава к'ви ше ги дробите след Омегата???!!!ХА-ХА-ХА!!!
78
0
 
2
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
На баба ти, парашутните ***.....
77
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите са хора с критично мислене,другото е матрял,както се изрази боко еднокнижний
76
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе стига с тоя Кунчев. Фалшив болничен , политически каскади и прочие....
75
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, че дори африканските държави са по-ваксинирани от България. Не много, но с някой % повече. При нас това беше по традиция ромски патент. Защо се превърна и в български е въпросът!
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вземете си бустерите, че подобните на хора се умориха от пропаганди. Така вместо все да ви агитират вие сами да си искате новите дози, за да си живеете подобието на живот. Накрая ще намерят бързото решение за будните и неверващите в наукъта, когато 90-95% от световно население е избрало новото си Падение!
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работният ден свърши, а един човек не се яви на работа, както обеща.
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеделникът мина. Къде е Кунчев?
71
2
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Как точно неваксинираните са докарали Комикронта, когато им е забранено да пътуват със самолет? По река Нил с лодки ли са го докарали?
70
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирай се! Не се води по акъла на *** антиваксъри.
69
0
 
30
 
! Отговори
Аман от едно и също преди 2 години
Омикрон заразява преболедували и евентуно ваксинирани. Ваксинирайте се. Омикрон заразява 3 пъти повече. Ваксинирайте се. Всички заразени с омикрон са ваксинирани, но ваксината ще работи. Ваксинирайте се. Омикрон е 5 пъти по-заразен. Ваксинирайте се. Шефът на СЗО пръдна. Ваксинирайте се. Абе, защо не си биете бустери? Ще ви пуснем още 100 новини до края на деня, щом не се ваксинирате. Ваксините не работят, ама трябва всички да се ваксинират. Това е.
68
1
 
20
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
Оправдават съществуването си тоя измислен договор.
67
2
 
16
 
! Отговори
4-та вълна преди 2 години
Чакайте да свърши 4-та вълна поне. Дайте малко въздух
66
0
 
12
 
! Отговори
О май Курон преди 2 години
оМИКРОн и МИКРО - софт... какво е общото..., а какво е липсващото - ООН (обединени) и СОФТ(надупени) - лекинко в дъпиту бустерче...
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируси и пандемия ще изчезнат ако се ликвидират незабавно БилГейтс и Сорос. Докато тия двамата *** са живи все ще има вируси, фалшиви ваксини , пандемия и смърт от експерименталните им уж ваксини
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво никога повече никога повече експерименти и създаване на франкенщайн вируси
63
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееее, къде е Тръмп да ви спре финансирането.
62
0
 
4
 
! Отговори
31 март 2025 преди 2 години
че защо пък тогава да е краят? Обоснови се