СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици

Многото мутации правят вируса по-преносим и опасен
29 ное 2021 11:03, Петя Славова
218
СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на щама Омикрон като висока, съобщи Ройтерс.

СЗО допълни, че общите рискове, свързани с появата на новия вариант на вируса, се оценяват като много високи.

"Новият щам на коронавируса Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици", се казва в изявление на СЗО.

Още по темата

Големият брой мутации (32) може да направи вируса по-преносим и опасен, допълва СЗО.

Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.

Преди няколко дни учени съобщиха за появата в Ботсвана и Южна Африка на щам на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, необходим на патогена, за да заразява клетките. Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са потвърдени около стотина заразени. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и вероятно в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са вносни.

На извънредно заседание в петък Световната здравна организация обяви B.1.1.529 за "тревожен" и го нарече "Омикрон" - по името на 15-ата буква от гръцката азбука. Европейският съюз и много други страни забраниха влизането на хора от някои африкански държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
27
 
! Отговори
сс преди 2 години
вчера откриха в Белгия и в Англия вируса и вече днес по радиото завладявал Европа само единственото решение било във ваксините, едни такива думи и клишета използват в медиите чак те кара да захвърлиш всякаква работа даже да си почнал да плющиш жена си да я оставиш по средата и да отидеш да ти бият ваксината да се спасиш....
166
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
ама може и да не може да доведе заболявания с лоши последици. То много неща могат да станат ама могат и да не станат...
165
0
 
37
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Офисът на СЗО в България трябва да бъде закрит , а а слугинажа депортиран !
164
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Южна Африка казаха че се изкарва за два дни
163
0
 
8
 
! Отговори
Ами сега преди 2 години
То като се замисли човек на коронавируса и на хив симптомите са почти едни и същи при първоначално заразяване много са безсимптомни и чак след месеци разбират че са се заразили с хив.
162
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да оправдаят провала с ваксинираните - т.е. страни с 70-80% ваксинирани имат същия бум на заразените, както и неваксинираните. И затова първо пуснаха "делта", а сега новия "омикрон". Ама той новия вирус бил много по-заразен и на него се дължи ръстът на заразени, той заобикалал ваксините, ама нищо сега ще ги оправим и ще трябва да се ваксинирате пак... И така до второ пришествие
161
2
 
30
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Стара поговорка: "каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари". Много кратко и ясно. Важи напълно за изкуствено създадената пандемия от американска(!) лаборатория на китайска земя.
160
0
 
30
 
! Отговори
х преди 2 години
Само най големите баламурници ви вярват. Почти всички прозряха лъжата.
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 162 Супер, да, намерих 3 :) Остават Джеф Хоукинс (мозък<->компютър) и Нобеловата лауреатка Дженифър Дудна. Дано ()
158
19
 
6
 
! Отговори
Nord преди 2 години
Цялото семейство и децата (12-15 годишни) са ваксинирани вече. Не се водете по хората с психо и емоционални проблеми тук, както и по платените ***.
157
6
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Добра новина за бежанците в Турция. Антиваксърската територия на север се освобождава ускорено и ще ги заселят там. Ще получат в наследство и магистрала и половина.
156
1
 
29
 
! Отговори
ВЪПРОС ЗА 1 МЛРД. преди 2 години
''Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.'' - - САМО ДА ПИТАМ КАКВО ОБЩО ИМА НОВИЯ ЩАМ СЪС СТАРИТЕ "ВАКСИНИ"? СЛЕД КАТО 32 ОТ ОБЩО 56 МУТАЦИИ СА В КОДИРАЩИЯ ШИПОВИДЕН ПРОТЕИН? - - Сетих се, ЕС тъкмо закупи 1 милиард дози за населението си от 440 милиона жители и понеже унищожаването им е по-скъпо от покупната цена просто трябва да се инжектират..ЗА ДА СЕ НЕ ХРЪРЛЯ
155
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този вирус не е мутирал в човек със хив и спин, още първия коронавирус е с Рнка на спин-който си е лабораторно създаден преди много години. Тази опорка сега я разпространяват масово по техните медии, защото това био оръжие наречено нов щам си е абсолютен спин който се пренася по въздушно капков път . Спина е гордостта на сатанистите
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 140. Искаш да четеш препоръчаните от Бил Гейтс книги, похвално. Наистина са добри, без ирония го казвам. Ако провериш, ще видиш, че поне три от тях са преведени на български. "Клара и слънцето" вече от половин година е на пазара, например.
153
1
 
12
 
! Отговори
Ново двайсе! преди 2 години
Хората със зелен сертификат печелят правото да минат със PCR тест за да соят малко карантина - а другите под домашен аерест!
152
1
 
30
 
! Отговори
Айде сега! преди 2 години
То и предишния път за предишната версия на вируса така писахте!
151
1
 
23
 
! Отговори
Handel преди 2 години
В началото на "пандемията" СЗО-то посика 20 милиарда долара за да я пребори. Явно я а преборило вече (т.е. изяли са 20-те милиарда), ама лош вирус - сега ще поискат още 30 милиарда... Чудя се какви ли подкупи се плащат за да те вземат на разбота в СЗО-то с тези милиарди... И най-хубаво е че нищо не трябва да правиш - само от време на време даваш интевюта и дрънкаш общи приказки - важното е само да не забравиш накрая да кажеш че борбата с вируса изисква много средства.
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И, СЗО, вероятността за заболяване със сериозни последици каква е в проценти? И какви точно са сериозните последици, изброени? Или ей така да си говорим само? Щото това празнословие и аз мога да го избълвам, неподкрепено от никакви наблюдения и анализи, и без факти и числа, ама никой няма да го публикува. А СЗО, каквото и измислено съчинение да напише, и веднага на първа страница в новините. Написаното е в стил "защото на нас така ни се струва".
149
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърдете се на русия индия и африка от там доиде вируса на спин.
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислете българи кал ще ги ограничите болните от спин като не знаете кои са болни нямате тестове след като се докаже че въпростното лице е болно калво правим от тук нататък гривна ли ще му слагате как ще го следите с кои спи в тези бардаци и салони за масажи е пълно с такива хора оснпвно и главно от там тръгва заразата и как една жена която е болна от спин ако си извика някои мъж нищо не подозираш и му лепне спин лекарствата трябва да са безплатни и на всяко работно място преди работа тест.