СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици

Многото мутации правят вируса по-преносим и опасен
29 ное 2021 11:03, Петя Славова
218
СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на щама Омикрон като висока, съобщи Ройтерс.

СЗО допълни, че общите рискове, свързани с появата на новия вариант на вируса, се оценяват като много високи.

"Новият щам на коронавируса Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици", се казва в изявление на СЗО.

Още по темата

Големият брой мутации (32) може да направи вируса по-преносим и опасен, допълва СЗО.

Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.

Преди няколко дни учени съобщиха за появата в Ботсвана и Южна Африка на щам на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, необходим на патогена, за да заразява клетките. Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са потвърдени около стотина заразени. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и вероятно в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са вносни.

На извънредно заседание в петък Световната здравна организация обяви B.1.1.529 за "тревожен" и го нарече "Омикрон" - по името на 15-ата буква от гръцката азбука. Европейският съюз и много други страни забраниха влизането на хора от някои африкански държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А съга де. Кога доде тоа вурс кога го разбраа че има страшни последици. Това означава че това вирусче е изследвано и е стояло дълги години в някоя епруветка в някоя лаборатория и сега са го изпуснали. Защо ли имам чувството че тези дето се правят на световни управници целят унищожение на световното население поради намаляване на световнит ересурси и настъпващият глад. Къде гледат военните в които е оръжието за да защитт народите. Пълнят им гушките с милиарди за да си траят.
146
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли ще правят медиите след ковида... Не им завиждам на ниския интелект
145
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаха ли право само със зелен сертификат хора да летят? Значи подозирам, че ваксинираните имат сериозен принос в разпространението на този вирус.
144
2
 
1
 
! Отговори
Те убиват преди 2 години
МВР Перник и хора от ДАНС работят за Организираната престъпност! Юлиян Георгиев е шеф на ОПГ близка до Борисов и Гешев!Те убиват и никой не им държи сметка в България !
143
3
 
22
 
! Отговори
Аббе еее! преди 2 години
Вирусите това правят - мутират. А ваксинацията се оказва бошлаф работа - айде сега всичко отначало но на по-висока цена, нали?
142
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, супер сериозно заболявания. Затова в ЮАР и Ботсвана нищо им няма. Пък и що за абсурд твърдят тия ако дори ХИВ позитивни не умират от този вариант? Извинете, но ми писна от лъжите им.
141
0
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
До До Вуйчо Ваньо....За съжаление май си прав :(((
140
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има още умрели антивакси :)
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, гърците имат само 24 букви, а щом сме вече на 15-ата, види му се края.
138
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОЖЕ да доведе и до излекуване от рак. А този, който умишлено всява страх по подобен начин, включително и медиите, които я разпространяват са престъпници според българското законодателство.
137
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преди няколко дни" "въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения"
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньо 125:Работническата Рая си е рая, каквото и да и обясняваш.НСРед, няма да има нужда от раб.класа. Ще има върхови технологии, които да я заменят. А тя е 75-95%Какъв е изхода- масов мор и стерилизация.Единствения на когото Му е пукало за простолюдието е Този, когото наричаме Бог. Но, ние се отрекохме от него и Той видимо ни остави на дяволските чада, да се гааврят с нас.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също Thousand Brains - Jeff Hawkins, Klara and the Sun - Kazuro Ishiguo, Hamnet - Maggie O`Farrell, и Project Hail Marry - Andy Weir. Благодаря предварително.
134
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения." и затова - "ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.". А СЗО прави ли си сметка, че ваксиниране в ваксина, която не пази от щама, е безсмислено?
133
2
 
21
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Нали вируса не беше проучен. От къде направихте тези заключения или идеята е просто да плашим електората.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще помоля някое от Издателствата в България да преведе книгата на Jennifer Doudna - "Code Breaker", тъй като английския ми не е съвсем перфектен, сигурно има и специализирани термини. Мерси
131
1
 
10
 
! Отговори
! преди 2 години
Подкараха ги по азбучен ред като Андроид ОС
130
0
 
13
 
! Отговори
дд преди 2 години
Като чух за новият щам,веднага си вклюих здравната телевизия БИТИВИТО,за да науча от доктр Баджакова как да се защитя.
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от СЗО какво направиха досега,за да няма нови щамове и мутации?Изявяват се като едни регистратори и плашила като след дъжд качулка.Това и аз го мога.Стига да ми плащат добре и да има кой да ме отразява.
128
2
 
12
 
! Отговори
Да , ама не преди 2 години
Да , може да има последици за СЗО и някои правителства , че побъркаха народа.Хората търпят ,търпят ама накрая ще има революции и ще изметат, не всички са толкова заспали като нас.Цяла Европа се тресе от многохилядни протести, нищо ,че купените медии не ги дават по телевизията