Ваксини и за децата, иначе са обречени на дълго боледуване

Флаконите на препаратите за до 12-годишни са по-различни
175
Ваксини и за децата, иначе са обречени на дълго боледуване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата трябва да бъдат ваксинирани, за да бъдат здрави в противен случай ги обричаме на интубация, смърт, дълготрайно боледуване, категорична е епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

„Оставим ли ги неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване. Освен това, децата изграждат много по-бързо имунитет от възрастните“, допълни тя пред БНТ.

Още по темата

Според нея обаче, броят на ваксинираните деца у нас е малък.

„Надявам се много бързо да бъдат доставени детските флакони и министерството на здравеопазването бързо да реагира. Включително, аз очаквам да ваксинирам моите деца“, обясни д-р Бацелова.

Детските флакони са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с по-различен цвят на капачката, за да може това да ги отличава от тези за деца над 12 години.

„Новият вариант на COVID-19 определено ни притеснява, не можем да кажем дали ще доминира над Делта, има такива опасения. Виждаме, че доста държави вече предприемат мерки за недопускане на неговото навлизане на територията им“, коментира епидемиологът Христиана Бацелова.

„За съжаление, при него се наблюдават доста промени, дали ще има пробив при ваксините, не може да се каже, фармацевтичните компании в момента правят проучвания“, обясни Бацелова в отговор дали новият вариант може да превъзмогне защитата от ваксините.

„Най-лошият вариант е да се върнем в изходна позиция - тоест да започнем отново ваксинирането с добавен компонент“, смята тя.

Според нея категорично има смисъл от бустерната доза.

„Моята препоръка е хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат и да не си правят тест за антитела, а да се ваксинират“, обясни епидемиологът.

За ваксинираните с еднодозова ваксина д-р Бацелова обясни, че ако са минали 6 месеца, могат да си поставят бустерна доза с РНК ваксина.

„След 10 години няма какво да се случи от ваксините, тъй като нашият организъм е доста умен и нямаме дългосрочни ефекти“, категорична е д-р Бацелова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как може да сте толкова слаб.оумни. Пълни простотии говорите. Кой убивали ваксините?? Къде, кога?
85
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам ясен аргумент - какъв ви е проблема с ваксините??? Искам и докаэателства, не само праэни прикаэки
84
26
 
3
 
! Отговори
Запозната преди 2 години
Защо тогава г-н Борисов ви накупи за да ви спаси толкова ваксини,а вие сте неблагодарни. Моите деца съм ги ваксинирала. От къде на къде вашите ще ми разнасят болести.
83
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ваксинира децата си над 11 години вече. Сега ваксинират от 5 години нагоре. Толкова сте закостенели и прости тука...Как ваксините ще убиват децата ви!
82
2
 
17
 
! Отговори
от статията преди 2 години
"Включително и аз очаквам да ваксинирам моите деца" - Еми това е добре, отпада нуждата да я кълнем.
81
1
 
22
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
СВЕТЪТ СЕ Е ПОБЪРКАЛ ТОРМОЗЯТ ХОРАТА ПОД ПРЕДТЕКСТ ЧЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек, който два пъти каза "преценям", вместо правилното "преценявам", акъл да не ми дава!
79
3
 
32
 
! Отговори
До Запозната преди 2 години
Я се запри малко. Да си ваксинирам щерката на 7 години, че щела да е болна и щела да носи зараза. Ти ли я роди, ти ли я гледаш, ти ли знаеш кое е по-добре за нея? Утре ша ми се изправи некой като теб да ми казва как да я храня и да седи на студено та да се калява. Като си толкова загрижена ела ми плати тока
78
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази Христиана Бацелова е платено лице на фарма мафията.Във фейсбук е направила някаква група-секта ''Ваксини'',в която се дават престъпни съвети на хората.Кой ще спре тези изчадия да ръсят опасна пропаганда.Ще понесат ли отговорност,ако някое дете се увреди,заради препоръките им
77
1
 
19
 
! Отговори
Йотова преди 2 години
До ДодоНе си далеч от истината, вчера по Нова, една тетка - специалистка по епидемии (и както повечето такива "експертки", беше на видима възраст над 65 години) каза, че антиваксърите трябвало да се третират като престъпници, а изкаралите си фалшив сертификат за ваксина - като терористи! Говорещите в тази насока за сочени за "правилния клуб на умните и праведните" от глобално контролираните медии и е въпрос а време тези перверзии да вземат реално място в политиката и законите! Бог с нас!
76
2
 
16
 
! Отговори
До Запозната преди 2 години
А дали ялова вещица трябва да се изказва относно деца?
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
п po пa гaн да
74
1
 
7
 
! Отговори
До запозната преди 2 години
Ама еййййййййййй.
73
1
 
11
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Боледуване от какво?!
72
2
 
19
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Имам идея да . Масово като станат на 5-6 годинки не могат да говорят и са със забавени умствени възможности. Когато станат на 7 и трябва да почват в 1-ви клас едвам проговарят. Ваксините са еврейска ционистка отрова -оръжие срещу бялата европейска раса
71
3
 
24
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Точно Вие с голямото образование сте най-кухи. Не е важно колко висши степени имаш а колко сиво вещество с което да расъждаваш. Съответно ако си умен няма да се изказва по този простоват начин и да даваш акъл на останалите, които действително имат мозък. Сигурно си един от прецаканите с ваксина вече.
70
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обречени са твоите деца, докторице. Народът вече ги е проклел заради теб.
69
3
 
32
 
! Отговори
До кога преди 2 години
До кога българинът ще търпи гаврата с децата му?Затвориха ги като кучета по къщите,те са най-потърпевши от тази пандемия,сега искат да ги ваксинират с нещо,което за тях има повече рискове от вируса.Дори животните се бият до кръв,ако някой застраши децата им.До кога ще търпим,до кога ще крием възмущението си с наведени глави,до кога примирение????
68
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде го Ангел Кунчев бе??? Нали днеска щеше да дойде на работа, закъснява нещо.А той най-добре от всички би могъл да обясни нуждата от ваксини и за децата нали така?
67
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не е проблема колко деца се разболяват сериозно, а контакта им с родители и баби... там е проблема...затова трябва всички да се ваксинират. а тези с ниско образование да мълчат!!!