Ваксини и за децата, иначе са обречени на дълго боледуване

Флаконите на препаратите за до 12-годишни са по-различни
175
Ваксини и за децата, иначе са обречени на дълго боледуване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата трябва да бъдат ваксинирани, за да бъдат здрави в противен случай ги обричаме на интубация, смърт, дълготрайно боледуване, категорична е епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

„Оставим ли ги неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване. Освен това, децата изграждат много по-бързо имунитет от възрастните“, допълни тя пред БНТ.

Още по темата

Според нея обаче, броят на ваксинираните деца у нас е малък.

„Надявам се много бързо да бъдат доставени детските флакони и министерството на здравеопазването бързо да реагира. Включително, аз очаквам да ваксинирам моите деца“, обясни д-р Бацелова.

Детските флакони са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с по-различен цвят на капачката, за да може това да ги отличава от тези за деца над 12 години.

„Новият вариант на COVID-19 определено ни притеснява, не можем да кажем дали ще доминира над Делта, има такива опасения. Виждаме, че доста държави вече предприемат мерки за недопускане на неговото навлизане на територията им“, коментира епидемиологът Христиана Бацелова.

„За съжаление, при него се наблюдават доста промени, дали ще има пробив при ваксините, не може да се каже, фармацевтичните компании в момента правят проучвания“, обясни Бацелова в отговор дали новият вариант може да превъзмогне защитата от ваксините.

„Най-лошият вариант е да се върнем в изходна позиция - тоест да започнем отново ваксинирането с добавен компонент“, смята тя.

Според нея категорично има смисъл от бустерната доза.

„Моята препоръка е хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат и да не си правят тест за антитела, а да се ваксинират“, обясни епидемиологът.

За ваксинираните с еднодозова ваксина д-р Бацелова обясни, че ако са минали 6 месеца, могат да си поставят бустерна доза с РНК ваксина.

„След 10 години няма какво да се случи от ваксините, тъй като нашият организъм е доста умен и нямаме дългосрочни ефекти“, категорична е д-р Бацелова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Ваксулла Ковидин преди 2 години
"Ваксините" не помогнаха на възрастните, а вие сега искате да бодете и децата?! И ЗАЩО?!
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финалната права на надбЕгващите се хоноровани певачи и певачки на парчето "Ваксинирайте се!" е само на една стъпка разстояние пред носа им. Дотук стигнаха с много грешни стъпки. Последната ше прелее чашата.
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко деца са умрели от ковид, че това, което казва тая да не е най-обикновена пропаганда на ваксините? Платени лекари, срам!
143
5
 
0
 
! Отговори
Точно така децата преди 2 години
Трябва всички деца да ги ваксинират, а тези които се съпротивляват тежки глоби и затвор за родителите.
142
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е проклет за вечни времена този който посегне на деца в едно с целия си род!
141
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо правило в медицината: "Не вреди!" от Хипократ насам. Децата не са застрашени, освен тези с хронични болести и решението за ваксина трябва да се взема от лекуващ лекар, не от търговци-медици. Не може да плашите и насаждате паника за да ваксинирате.
140
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бацилова, ясно че искаш да нахакаш незнайни бацили на децата, но няма да ти мине номера тука.
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, сега се почва: "защото инче сте обречени"...... Пфууу...... Бе, некаква нормална форма не може ли да измислите?!
138
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 месеца след еднодозова? В САЩ при еднодозовата слагат бустер след 2 месеца. В Белгия след куср с АЗ имат право ан бустер след 4 месеца. Шест месеца са само за иРНК ваксините. И, да, децата трябва да се ваксинират. Чак тогава всичко ще спре.
137
3
 
13
 
! Отговори
аууу преди 2 години
Не се ли наситихте на пари???? Не пипайте детската имунна система с тия ГМО ваксини!
136
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бих ваксинирал нито един човек под 40 годишна възраст, ако не е в рисковя група, демек дебел, или с някакви хронични заболявания!
135
1
 
16
 
! Отговори
S преди 2 години
Господ да Ви съди според делата Ви!
134
0
 
14
 
! Отговори
Въй въй преди 2 години
Тия ще пазят децата от болест, от която почти не умират деца, дори в световен мащаб е така. Ми той Грипът е ДОСТА по- опасен за тях!!! Ама нещо изпеснаха момента да направят противогрипната ваксина задължителна!!! ОМИКРОН Е ПО- ЗАРАЗЕН, НО ПО- МАЛКО ОПАСЕН!!! ВИРУСЪТ ИЗИГРА ФАРМАВАКСЪРИТЕ! СЛЕДВА - СПРАВЕДЛИВ СЪД!!!!
133
13
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Става земетресение, падат сгради, доставчиците на стоителни материали и строителните компании правят огромни печалби, но едни умници казват: земетресение няма, всичко е измама заради големите печалби. Земетресение ли казах или беше епидемия,или наводнение?
132
5
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 2 години
Браво, почвайте, в САЩ вече имат по 2 дози.
131
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кунчев, всички чакаме с нетърпение днес да възкръсне. Нещата май не изглеждат както обявиха "медиите", че Кунчев ще възкръсва в понеделник и щял да ходи на работа. Нещо повече дори - "медиите" обявиха, че вече не бил държавен здравен инспектор. Кажете бе "медии" на каква "работа" ще ходи днес - да рине *** на дявола ли?
130
2
 
4
 
! Отговори
сам си прецеЕням преди 2 години
Марш да се ваксинирате, гиди *** с ***!
129
2
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Е , сега вече ще играе сопата !!!
128
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че трябва повече такива информации да се пускат. Тази жена незнам от какво точно я е страх, но ако направи още 5-6 интервюта, в които да агитира да се ваксинират деца, съм почти сигурен, че ще получи не само вербални атаки. Бългъринът все оше е готов за детето си да трепе всякакви твари, хората не жалят собствения си живот стане ли дума за децата. Така и трябва. Обратното е безгръбначие.
127
3
 
18
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Госпожата по скоро звучи като добре подготвен ПР от колкото като доктор. Определено зад цялата кампания стоят Маркетолози. Една дузина доктори дават интервюта с еднаква структура и последователност. Залга се много сериозно на темата с децата и насаждането на страх. Много ми приличат на комсомолските секретари, един патос, заплашителен поглед. Игра с веждите, поклащане назидателно на главата. Остротата в изказа и умекването на определени думи. Добре репитирано