Въпреки Омикрон: В Англия ограниченията отпаднаха

Боревете в центъра на Лондон се пълнят дори през седмицата
29 ное 2021 22:30, Петя Славова
140
Въпреки Омикрон: В Англия ограниченията отпаднаха
Снимка: БГНЕС

В Англия отпаднаха всички ограничения независимо от разпространяващия се нов вариант на коронавируса от Южна Африка. Засега. В Германия пък вече има два потвърдени случая на новата опасна мутация на коронавируса Омикрон, съобщава "Дойче Веле".

Малкият бар в центъра на Лондон е пълен дори през седмицата. На един екран се излъчва американски футбол. Пие се бира, а който е гладен си поръчва стекове или сандвичи. Не се спазва дистанция, никой не носи и маски.

Клайв Буут пуши цигара навън. Той ще посети концерт на група в съседен бар и се радва, че отново е навън. “Най-после животът поне донякъде е отново нормален”. Нощни клубове, театри, ресторанти - в Англия ограничения заради коронавируса няма. Клайв Буут е над 50-годишен, ваксиниран е, дори скоро си е сложил бустерна доза. Той се чувства относително защитен.

Още по темата

"Не можем да живеем в постоянен локдаун"

И други гости на заведението имат подобно усещане. Хю Джоунс и Барни Дайър следват в реномиран лондонски университетски колеж. Дайър, който следва политология, е израснал във Франция. Той се радва, че в момента е в Лондон, където няма почти никакви рестрикции. “Британците имат различна настройка от французите. За тях свободата е над всичко. Те искат да се наслаждават на живота.” Той не е почитател на идеята за нови ограничения. “Не можем да живеем в постоянен локдаун. Трябва да стиснем зъби и да продължим”, казва той.

Благодарение на имунизационната кампания на британското правителство той може да се движи отново свободно, казва студентът по география Хю Джоунс и добавя: "Великобритания върви по добър път."

Не всички британци споделят неговия ентусиазъм. Барбара Ромито е пенсионирана учителка. И тя е ваксинирана, включително с бустерна доза. Но се притеснява, че в супермаркетите и в градския транспорт почти никой не носи маска, и "най-вече младите". Затова избягва метрото. Чувства се "беззащитна" и се надява на по-строги правила.

От лятото Англия разчита напълно на ваксинациите. В Шотландия, Северна Ирландия и Уелс положението е различно. В Шотландия, например, е задължително носенето на маски на публични места и в обществения транспорт. Но в цяла Великобритания процентът имунизирани е висок – над 90 процента от населението над 12-годишна възраст е ваксинирано.

Постигнала ли е Великобритания стаден имунитет?

Според епидемиолога Нийл Фъргюсън, който работи в Имперския колеж, на Острова вече може да се говори за стаден имунитет. Той е резултат не само от високото ваксинационно покритие, но и от големия брой заразени: над 40 хиляди нови случая на ден и над 1000 жертви всяка седмица. И макар от седмици броят на новозаболелите да е висок, той не се покачва – за разлика от Германия или Австрия, например.  

Стратегията на властите във Великобритания остава: ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране. И дори новината за новата мутация от Южна Африка не разклаща мнението на здравния министър Саджид Джавид: Великобритания се намира в силна позиция, заяви той в парламента в Лондон в петък. Но и британците, подобно на други европейски държави, решиха да преустановят полетите от редица африкански страни.

И не само това: има индикации, че някои от мерките могат да бъдат върнати. Така например министър Джавид е цитиран днес от БиБиСи да казва, че от идния вторник маските отново ще бъдат задължителни в магазините и обществения транспорт в Англия.

Измамно спокойствие: въпреки високия дял ваксинирани във Великобритания, на седмица умират по над 1000 души във връзка с пандемията

Измамно спокойствие: въпреки високия дял ваксинирани във Великобритания, на седмица умират по над 1000 души във връзка с пандемията

Нямаме причина да сме толкова спокойни, смята също и имунологът Дани Алтман. Той не смята, че концепцията за стаден имунитет е панацея. Да, ваксините пазят от най-лошия сценарий. Но въпреки това във Великобритания се очакват около 50 хиляди допълнителни смъртни случая на година в резултат от пандемията. А новият вариант дава да се разбере: докато вирусът продължава да се разпространява по света, новите мутации могат да създават нова голяма опасност по всяко време.

Омикрон вече е установен в Германия

Новата южноафриканска разновидност, за която се предполага, че е много по-опасна и от Делта варианта, междувременно стигна до Европа. След Белгия, и в Германия бяха потвърдени два случая на инфекция с Омикрон. Двама пътници, пристигнали в Германия на 24 ноември с полет от Южна Африка, са били тествани положително за новия вариант на вируса, съобщи здравният министър на Бавария Клаус Холечек. Всички пътували с въпросния полет са длъжни да уведомят здравните власти, а пристигналите от Южна Африка в Германия през последните 14 дни са  призовани незабавно да ограничат контактите си, да си направят PCR-тест и също да информират здравните органи.

Съмнителен случай на новата опасна мутация има също и в провинция Хесен. При пътник, завърнал се от Южна Африка, са установени няколко характерни за новия Омикрон вариант мутации, написа в Туитър хесенският социален министър Кай Клозе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
17
 
! Отговори
Див Дивак преди 2 години
Залаглавието-отпаднаха!Статията-връщат се.Манипулатори!
71
2
 
31
 
! Отговори
Д.ИВАНОВА преди 2 години
Това е препарат,не е ваксина !!! На участниците в медицинския експеримент-ЧЕСТИТО !!!
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшива новина,затягат мерките.
69
9
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Пускайте и в България дивия народ да живее на воля докато се изтръшка половин народ
68
1
 
15
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
до 95- Ваксманиаците са като оная блондинка дето като гледала филм дето някакъв бягайки от торбалан, скочил от покрива и станал на пихтия, решила да гледа филма пак и пак, очаквайки да види че следващия път няма да скочи след като вече се знае какво го чака.
67
0
 
16
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
До Борис Джонсън- Така е и така ще е- крачка назад, две напред- до пълната победа на новия световен ред. И спасяването на Планетата от Торбалан.
66
3
 
17
 
! Отговори
Билчо ви Гейчев преди 2 години
Докато печеля пари от вас и на ваш гръб няма да спра да ви се подигравам!
65
2
 
21
 
! Отговори
до 84 преди 2 години
"Вирусът мутира в хора със слаба имунна система, които карат болестта дълго. Вземете да прочетете малко." ---- И къде го прочете това? В Днес бг ли? И кой го доказа? Китайския етиопец от СЗО ли? Единственото което официално е доказано че тръгна от напълно ваксани! Вземи попрочети малко официални източници. И като е тръгнало от ваксани, с още вакси ли ще го борят. Щом нещо не помага ич, дайте ни още бустери от същото, а?
64
1
 
18
 
! Отговори
Борис Джонсън преди 2 години
От утре пак задължително маски в магазини и градски транспорт вие отпада всичко рровелявайте си малко информацията
63
1
 
26
 
! Отговори
Se edno преди 2 години
Така... След като ваксинираните доказано могат пак да се разболяват и да заразяват.. Къде мамка му е проблема... И защо са необходими тези зелени сертификати... Като и едните и другите могат да заразяват и разболяват... Разликата е че при едните протича по тежко, но не при всички.. И така логиката на заповедите е нулева и дискриминсционна във всеки един аспект
62
4
 
24
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 2 години
След третата доза и лекия ковид който изкарах, за мен всички ограничения свършиха! Вече пея песни с Елвис, ритаме мачле с Марадона и шмъркаме бело по цял ден! Все едно сме в рая... само че не е "все едно" а сме си баш там! ХАХА
61
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 81,Вирусът мутира в хора със слаба имунна система, които карат болестта дълго. Вземете да прочетете малко.
60
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв омикрон бе. Оня ден го открихте, вчера започнахте да пишете за него, днес вече очаквате всички да са в бункерите. Я се усещайте малко защото вече се оляхте с опитите за насаждане на страх.
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ограничения в Англия няма, но за българите, които ходят там вече има. Големи са хитреци, само да не им излезе сметката крива. Вирусът не подбира нации.
58
3
 
19
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
"Как пък не се досети че не всички изграждат антитела от ваксините"---- На истинските ваксини не им е работа да изгражат антитела, а да приучат организма да си ги създава при нужда. Така че ваксинираните създадоха и поредната мутация. И ваксинирани са тези от които тръгна.
57
5
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 76 Щом искаш вярвай, твоя си работа. Системата убива повече хора от "вируса", особенно тези които и вярват. Точно в момента в който повярваш на политици, милиция, телевизора и училището, веднага минаваш в в раздел баластра и чакаш да ти пуснат водата. Не вярвам в никакви вируси, не познавам болен от ковид/грип/чистене на токсините. Само с няколко витамина и малко детоксикиращи неща мога да си бъмпна имунитета и да се подиграя на токсините на Гейтс и СЗО когато ми е кеф.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Етиопеца от СЗО и гръцкия ветеринар от Файзър, дори него слагат в джоба си по тарикатлък. И не си ли чул че тия, в които първо е открита мутацията са до един ваксинирани?..... Много вътре съм в нещата че да си хабя времето за да ти обяснявам какво знам по въпроса. Съвсем скоро ще излезе резултат за ефектността на ваксините при новия О вариант!
55
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярваш или не, вирусът е тук и убива. Много елементарно звучиш да сравняваш политици с медицина или полиция. Точно като недорасло дете.
54
0
 
10
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
"Аз вярвам единствено в правешкия шмекер и неговите медицински постижения!"---- Етиопеца от СЗО и гръцкия ветеринар от Файзър, дори него слагат в джоба си по тарикатлък. И не си ли чул че тия, в които първо е открита мутацията са до един ваксинирани?
53
2
 
7
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 71 На морето няма провинция. Ти вярваш ли в омикрон? Вярваш ли, че родната полиция те пази? Вярваш ли, че политиците ти мислят доброто?