Въпреки Омикрон: В Англия ограниченията отпаднаха

Боревете в центъра на Лондон се пълнят дори през седмицата
29 ное 2021 22:30, Петя Славова
140
Въпреки Омикрон: В Англия ограниченията отпаднаха
Снимка: БГНЕС

В Англия отпаднаха всички ограничения независимо от разпространяващия се нов вариант на коронавируса от Южна Африка. Засега. В Германия пък вече има два потвърдени случая на новата опасна мутация на коронавируса Омикрон, съобщава "Дойче Веле".

Малкият бар в центъра на Лондон е пълен дори през седмицата. На един екран се излъчва американски футбол. Пие се бира, а който е гладен си поръчва стекове или сандвичи. Не се спазва дистанция, никой не носи и маски.

Клайв Буут пуши цигара навън. Той ще посети концерт на група в съседен бар и се радва, че отново е навън. “Най-после животът поне донякъде е отново нормален”. Нощни клубове, театри, ресторанти - в Англия ограничения заради коронавируса няма. Клайв Буут е над 50-годишен, ваксиниран е, дори скоро си е сложил бустерна доза. Той се чувства относително защитен.

Още по темата

"Не можем да живеем в постоянен локдаун"

И други гости на заведението имат подобно усещане. Хю Джоунс и Барни Дайър следват в реномиран лондонски университетски колеж. Дайър, който следва политология, е израснал във Франция. Той се радва, че в момента е в Лондон, където няма почти никакви рестрикции. “Британците имат различна настройка от французите. За тях свободата е над всичко. Те искат да се наслаждават на живота.” Той не е почитател на идеята за нови ограничения. “Не можем да живеем в постоянен локдаун. Трябва да стиснем зъби и да продължим”, казва той.

Благодарение на имунизационната кампания на британското правителство той може да се движи отново свободно, казва студентът по география Хю Джоунс и добавя: "Великобритания върви по добър път."

Не всички британци споделят неговия ентусиазъм. Барбара Ромито е пенсионирана учителка. И тя е ваксинирана, включително с бустерна доза. Но се притеснява, че в супермаркетите и в градския транспорт почти никой не носи маска, и "най-вече младите". Затова избягва метрото. Чувства се "беззащитна" и се надява на по-строги правила.

От лятото Англия разчита напълно на ваксинациите. В Шотландия, Северна Ирландия и Уелс положението е различно. В Шотландия, например, е задължително носенето на маски на публични места и в обществения транспорт. Но в цяла Великобритания процентът имунизирани е висок – над 90 процента от населението над 12-годишна възраст е ваксинирано.

Постигнала ли е Великобритания стаден имунитет?

Според епидемиолога Нийл Фъргюсън, който работи в Имперския колеж, на Острова вече може да се говори за стаден имунитет. Той е резултат не само от високото ваксинационно покритие, но и от големия брой заразени: над 40 хиляди нови случая на ден и над 1000 жертви всяка седмица. И макар от седмици броят на новозаболелите да е висок, той не се покачва – за разлика от Германия или Австрия, например.  

Стратегията на властите във Великобритания остава: ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране. И дори новината за новата мутация от Южна Африка не разклаща мнението на здравния министър Саджид Джавид: Великобритания се намира в силна позиция, заяви той в парламента в Лондон в петък. Но и британците, подобно на други европейски държави, решиха да преустановят полетите от редица африкански страни.

И не само това: има индикации, че някои от мерките могат да бъдат върнати. Така например министър Джавид е цитиран днес от БиБиСи да казва, че от идния вторник маските отново ще бъдат задължителни в магазините и обществения транспорт в Англия.

Измамно спокойствие: въпреки високия дял ваксинирани във Великобритания, на седмица умират по над 1000 души във връзка с пандемията

Измамно спокойствие: въпреки високия дял ваксинирани във Великобритания, на седмица умират по над 1000 души във връзка с пандемията

Нямаме причина да сме толкова спокойни, смята също и имунологът Дани Алтман. Той не смята, че концепцията за стаден имунитет е панацея. Да, ваксините пазят от най-лошия сценарий. Но въпреки това във Великобритания се очакват около 50 хиляди допълнителни смъртни случая на година в резултат от пандемията. А новият вариант дава да се разбере: докато вирусът продължава да се разпространява по света, новите мутации могат да създават нова голяма опасност по всяко време.

Омикрон вече е установен в Германия

Новата южноафриканска разновидност, за която се предполага, че е много по-опасна и от Делта варианта, междувременно стигна до Европа. След Белгия, и в Германия бяха потвърдени два случая на инфекция с Омикрон. Двама пътници, пристигнали в Германия на 24 ноември с полет от Южна Африка, са били тествани положително за новия вариант на вируса, съобщи здравният министър на Бавария Клаус Холечек. Всички пътували с въпросния полет са длъжни да уведомят здравните власти, а пристигналите от Южна Африка в Германия през последните 14 дни са  призовани незабавно да ограничат контактите си, да си направят PCR-тест и също да информират здравните органи.

Съмнителен случай на новата опасна мутация има също и в провинция Хесен. При пътник, завърнал се от Южна Африка, са установени няколко характерни за новия Омикрон вариант мутации, написа в Туитър хесенският социален министър Кай Клозе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е смисълът от сертификатите и инжектирането с тези експериментални течности, след като инжектираните умират и се заразяват с вируса точно толкова колкото и от чистите, а също така и инжектираните разнасят вируса. Разликата е само, че инжектираните имат в кръвта си клетки от абортирани човешки бебета, а чистите нямат.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 40-50 хиляди заразени на всеки ден. Еraти "ваксинита".
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах това да не ви е на Алеко героя да му налагат къде да си носи мускалите :D тез откачалки англичаните са друга категория!
9
15
 
4
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Ниско интелигентните селяни не ми харесват коментарите, ходете си у село в ТКЗС -то бр
8
3
 
23
 
! Отговори
Оксиморон преди 2 години
Не можем да живеем в постоянен локдаун! Така е! Всичко в тази "пандемия" е безумно - получаваш зелена индулгенция с препарат, който не те защитава и си "свободен", сеейки зараза. Купуваш "свобода" - оксиморон. Спасение дебне отвсякъде - от всичко друго може да умреш, но не и от Ковид. Това е забранено! Готови са да те убият с ваксина, но да те спасят от ковид. Дано ваксинираните си отворят очите най-накрая, защото те поддържат жива тази идиотия. Без тях малките менгеленца са загубени!
7
22
 
7
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Ниско интелигентните не се ваксинират
6
3
 
13
 
! Отговори
Хм? преди 2 години
Е , как бе? Нали утре в Англия почваме пак да носим маски , как да няма ограничения. Ами за тези които летят, пак има тестове и изолация.
5
18
 
6
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Само селяните selianite не се ваксинират
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла, бла, бла,бла. Ето вижте Джон е с трета бустерна доза и се чуства сравнително добре. Гражданите общуват заедно и почни всичко е наред. Бла, бла,бла. Е да де, ама аз нямам нито една ваксина, нито притежавам смърделия ви сертификат, и не съм спрял да живея.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е англичаните са луди наложете им ограничения и гледайте какво ще стане ;)
2
2
 
24
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Да щото на Англия казаха кратко и ясно. Няма повече икономиката да страда на гърба на неваксинираните. Който иска да се ваксинира, който не иска негова си работа. Тук ограниченията са от друго естество все пак сме малка държава колония на онези, които ни продаваха илюзии за богатства близо 30 години.
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното стилизирано украсено с епитети и описания романче. Няма да се ваксинираме!