Защо новият вариант получи точно името Омикрон?

Две букви от гръцката азбука бяха пропуснати от СЗО
31
Защо новият вариант получи точно името Омикрон?
Снимка: БГНЕС

Откритият в Ботсвана нов вариант на коронавируса бе наречен Омикрон - 15-ата буква от гръцката азбука, след като по-рано бе решено, че вариантите ще носят имена именно от нея.

Но предишните две букви „ню/nu“ и „кси/xi“ от азбуката са пропуснати от Световната здравна организация, писа "Ню Йорк таймс".

Говорителят на СЗО Тарик Ясаревич поясни през уикенда, че ню прилича на думата "нов" и би обърквала хората и заради това е пропусната.

Във втория случай пък можело да се стигне до проблем, тъй като Xi е популярна фамилия. Явно се има предвид фамилията на китайския лидер Си Цзинпин (Xi Jinping).

Политиката на организацията изисква да се избягват обиди към културни, социални, национални, регионални, професионални и етнически групи, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези си играят на политкоректност, а направиха милиарди на маймуни, после имат претенции да са с престиж и да им се вярва.
4
2
 
17
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
СЗО мое си *** нарича кък си иска ! Тука у Бг- то си казваме по народному Шака Зулу от иде от ЮАР ! И понеже Шака е трепал сичко така и новио щам коси сичко ! Затва ежте ,пийте и си носи новите дрехи и обувки ! Удрите *** на дживот бря ! Кът гушнете букета баре да не сте валат ! Видело съ е жа са мре ! Жените да станат по дашни ! Да не останат и те валат ! Умиргане има отърване няаа !
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев го крият , то не че ми липсва мазната му физиономия.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ни занимавали с глупости
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилният въпрос е, защо Кунчев не се върна днес, както обеща.