Д-р Симидчиев: Рано е да се правят прогнози за Омикрон

"Ако боледуването от доминантен щам е по-леко, той ще облекчи пандемичната ситуация"
30 ное 2021 22:46, Ния Христова
18
Д-р Симидчиев: Рано е да се правят прогнози за Омикрон
Снимка: Pixabay

"Това, което знаем със сигурност за новия щам на Covid-19 – Омикрон, е, че е 5 пъти по-заразен от Делта варианта. Много лесно може да се разпространи във всякакви посоки. Все още не знаем, обаче, дали той ще причини по-тежко боледуване и ще затрудни работата на болниците с много пациенти или ще доведе до банална инфекция."
 
Това заяви пред БНР известният пулмолог д-р Александър Симидчиев.

Още по темата
"Ако боледуването от доминантен щам е по-леко, той ще облекчи състоянието на пандемичната ситуация, а няма да я влоши. Все още не знаем това, както и дали ваксините го покриват. Може да повлияват 5-6, а може и 50-60 процента."
 
"Ако покритието на ваксините е до 10% над Омикрон, на практика ще наблюдаваме рестарт на пандемията", отбеляза д-р Симидчиев.
 
Според него е рано да се правят прогнози, но трябва да ограничим навлизането на новия щам в страната ни и да продължаваме със стандартните мерки.
 
Специалистът подчерта, че с интелигентни решения и мерки и в бъдеще може да се избягва пълният локдаун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
16, преди 2 години
Само че...в Африка колко се тестват и колко са действително болни не е съвсем ясно. А населението е 2 пъти по-младо (средна възраст 27 години) от европейското. Отделно има чисто генетични фактори, които не знаем също как влияят. Така че колко са болни и как протича в Африка е без значение за Европа, Америка (и двете), Китай, Япония и т.н.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои казват 3 пъти по-заразен, а други 5. Докато се изредят всички български учени да преувеличават с надеждата да всеят още повече страх в сърцата и умовете на хората, този вирус ще е станал към 500 пъти по-заразен и 50 пъти по-унищожителен. А министъра на здравеопазването в ЮАР каза, че минавал като лека настинка. Но ние знаем повече от тях какво става в собствената им страна. Важното е да се назове някаква държава и О! Ужас ! Омикрон. Колко фрапантно звучи... можеше да е Ламда, но не би...
13
1
 
0
 
! Отговори
До 123 преди 2 години
Бъркате интелигентността с инат, нежелание да видите истинския свят и проблемите му, и склонност към илюзии.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УБИЙЦИ! ЛЪЖЦИ! ВИЕ КОИТО СТОИТЕ ЗАД ТОЗИ И ВСИЧКИ ИЗМАМЕ СПИН РАК ХИМИОТЕРАПИИ ДИАБЕТ ХИПЕРТОНИЯ ВИРУСИ ВАКСИНИ ОТРОВА ЗА ОРГАНИЗМА. ТЯЛОТО Е СЪВЪРШЕНО И ИМУННАТА СИСТЕМА МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ВСЯКО ЕДНО СЪСТОЯНИЕ НЕ БОЛЕСТ! ЗАЩОТО БОЛЕСТИ НЯМА! СЪСТОЯНИЯ ИМА КОИТО СА КАРМА ЗА РЛОШИТЕ ДЕЙСТВИ ЯН АХОРАТА И НЕПРАВИЛНИ МИСЛИ ХРАНЕНЕ ЗАТОВА ИМУННИТЕ ИМ СИСТЕМИ СА СЛАБИ И СЕ РАЗБОЛЯВАТ! ЖИВЕТЕ В ЛЮБОВ В БОГ ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ! ПИЙТЕ ВОДА! КАЗВА ВЕЛИКИЯТ ДЪНОВ !
11
1
 
7
 
! Отговори
  порогноза преди 2 години
целта на всеки вирус е да стане колкото се може по разпространим и колкото се можее по лек за приемника си, това му гарантира оцееляване в дългосрочен план, ако е много смъртоносен бързо ще се ограничи и ще изчезне, затова според мен този последен вариант ще направи коронавируса като поредниа коронавирус причиняваш леко неразлоложение за 5-6 дни на приемника си, това как реагират тъпите политици не е важно. ваксини срещи такива настинки са нещо добро нека даи ги има масово
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали ви казах че на третия ден се появява симидчийкатамоите прогнози са точнибай шилекунчосимидчийкатакунчо е извинен защото беше болен
9
2
 
8
 
! Отговори
Плоскоземец преди 2 години
Не съм чул мнението на Кунчо! А той сега жив ли е? За един приятел питам. Да не се крие от новия вариант още 100 дена, докато МЪДЕрна и Фазер измислят бустера?
8
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
Интелигентни сме, след като въпреки всички лъжи и манипулации се оказва, че не могат да ни въздействат!
7
1
 
8
 
! Отговори
Е как нищо не знаете преди 2 години
Онзи ден маг Витан ви каза всичко. Не пускайте Омикрона в България до Никулден, за да имаме спокойна Нова Година. После базовото репродуктивно число скача над 2 и идва Петата вълна. После заразени еди-колко си, умрели еди-колко си, претоварена здравна система и погребални бюра с подем в бизнеса... Само за локдаун няма прогноза, щото още не е сформирано новото правителство. Първо Алена да им направи хороскопи на министрите, тогава ще ви дадат по-точна информация за рестарта на пандемията.
6
3
 
4
 
! Отговори
Кунчев е преди 2 години
екзитус леталис
5
2
 
4
 
! Отговори
Скатавкин преди 2 години
Обзе ме О мимикрията
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се знае нищо. В юар болните били деца. В Европа главно ваксинирани, ходили на сафари. Така че не се знае.
3
5
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
А Ангел КУНЧ какво каза ???
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интелигентни мерки при неинтелигентен народ не вървят.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев, *** се разбери с Маджаров. Уж и двамата сте доктори, ала говорите абсолютно противоположни неща. Между другото, повече вярвам на Маджаров.