Омикрон и у нас около 15 декември заедно с прибиращите се за Коледа

Намалената имунна защита на ХИВпозитивните допринесла за мутацията
86
Омикрон и у нас около 15 декември заедно с прибиращите се за Коледа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вариантът на вируса "Омикрон" идва у нас около 15 декември, прогнозира математикът от БАН Огнян Кунчев пред bTV.

Той се обоснова с факта, че около коледните празници се прибират студентите и работещите в чужбина и това ще пренесе и новия мутирал вариант.

Още по темата
Кунчев предупреди, че ваксинираните до юни - това са 800 000 души, е вече време да си сложат бустерна доза, защото имунитетът им отслабва. Наблюдения показват, че доста деца са преболедували корона вируса почти безсимтомно.

Вирусологът доц. Любомира Гломб е убедена, че трябва да се разчита на науката, а производителите на ваксини проучват мутиралия вирус. Данните показват, че защитата с ваксина е спаднала с няколко процента при делта варианта. Въпреки това изходът е във ваксинирането, категорична е тя.

Доц. Гломб разказа, че хивпозитивните са много в Южна Африка, а намалената им имунна защита е допринесла за новата мутация.

Според и двамата учени предпазните мерки срещу корона вируса са помогнали да няма грипна вълна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Мангъров преди 2 години
Само чай от бъз
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много просто. Не ги пускайте да се прибират. Затворете границата като Северна Корея и ще спестите много пари и много хора няма да умрат.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали само в Южна Африка го има ОММИКРОНА.Как така гастарбайтерите ще го докарат от европота. Нали еврогей.ците спряха полетите от и до Африка. Пак нещо ни вързаха кънките. Ще се пързаляме.
27
1
 
21
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
То това като премиера на филм бе , знае се точната дата на пристигането.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта бе слабичък Омкрона още по слабичък-заразява, но се кара леко.За Коледа ще вкарат Конида в графата на хремата!
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворете границата за ЕС НАТО и ЮАР или за сички.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксите не направиха нищо и сега трябва нова ваксина. Неваксинираните се оказаха прави да исчакат, защото тази болест лекарите не я познават добре и от много ваксини може да стане само рак или инфаркт.
23
1
 
4
 
! Отговори
Срам за лекарите преди 2 години
Бойко борисов побези коронните вируси с КПП-та. сега да му мислят новите управляващи как ще го побеждават този Омилиметър !
22
4
 
16
 
! Отговори
Стихче преди 2 години
Гастарбайтерче съм аз, но едва завърших осми клас,За Италия заминах и едва не се споминах,Бачкам там за чест и слава, кат се върна си почивам на КаварнаС гордо вдигната глава, харча дребната пара. Дезертирах още млад, даже на акцент ви шпрехам аз,Че забравих родния език, оти жендърството аз открих
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако объркате планирната дата, мислете му. Ше ви дърпа ушите оная германка.
20
4
 
8
 
! Отговори
МУХОМОР преди 2 години
КАМЕЛИЙКАААА...ВЗЕМИ НАПИШИ НЕЩО ПО-СЕРИОЗНО БЕ ГЪЛЪБЧЕ!!!!СТИГА С ТАЗИ МИЖАВА И ЖАААЛКА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО-ВАКСЪРСКА ПРОПАГАНДА С ЦЕЛ ПЕЧАЛБАРСТВО ЗА ТРИЛИОНИ!!!!!!!!!!МОЛЯ ТЕ КАМИ, НЕ ПИШЕШ СТАТИИ ЗА ОФЧЕ СТАТО....ВЪПРЕКИ ,ЧЕ В ТАЗИ КОЛОНИЗИРАНА ТЕРИТОРИЯ ИМА НЕМАЛКО ХОРА С ПО-МАЛКО АКЪЛ И ОТ ***!АЙДЕ, ДА СЕ ПАЗИШ КАМЕЛИЙКА И ДА НЕ ЗАБРАВИШ БУСТЕРНАТА ДОЗИЧКА , МОЖЕ И ПРЕЗ ДЕН ДА СИ Я СЛАГАШ ;-)
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов да не си е изгубил кристалнта топка, че праща някъв си негов подгласник да пророкува какво щяло да става след три седмици?
18
1
 
7
 
! Отговори
Един с Една преди 2 години
Особено студентите и ромите са най-опасни, те по принцип са си бацилоносителчета. Не ги пускайте, не са ни изтрябвали :)
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва ли се Кунчев - не ми го хвалете!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да затворят границите и да напарят затворени комплекси за всички пристигащи, както направиха Израел, Австралия, Исландия и още други държави дето все ни ги дават за пример. Когато трябва нещо да направи държавата все нещо става, а когато трябва да направят хората - айде глоби и кой откъде е ....В Пирогов Ковид отделението има един доктор, една сестра и един санитар и 60 легла както каза директора на Пирогов и тия тръгнали да ми говорят за бобра с пандемия, смях и кражби, това ни е медицината
15
5
 
6
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Поредното типично по български настройване на хората един срещу друг. Студентите, работещите зад граница, бла, бла, бла. Най вероятно гадинката вече е в БГ. Може всеки да я пренесе: я шофьор на ТИР, я служител от някое посолство и т.н. Обаче пак плюене по живеещите извън БГ. Защо бе?
14
0
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Ех ела и ме вземи, но си импотент Уви. Семето ти е неплодовито, а държиш се шегувито?Мий чинии и за похот не мисли, а изкарвай у чужбина жълтите пари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е модерен.
12
4
 
3
 
! Отговори
мъжът ти преди 2 години
До 4 АнонименЩе си дойда за да те "пълня " една седмица скъпи мой неженГендарВаксарски и дано тоя път забременееш
11
0
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Само за час човек по празниците като застане на летището и види какви индивиди се връщат у нас и повече няма нужда да се коментира. Абе слиза от самолета, уж не се знае какъв е , ама то си личи от 200 метра, че нашенец. Самото излъчване...една такава леко нахална физиономия, която сякаш казва ''Айде кажете ми нещо'' Все едно някоой му е длъжен за нещо...много странно