Проф. Христова: Омикрон ще предизвика пета Ковид вълна през януари

Лекарствата, които идват, ще са ефективни
30 ное 2021 21:51, Анисия Иванова
65

Омикрон вариантът ще предизвика пета Ковид вълна у нас през януари. Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в предаването "Денят ON AIR".

"Това е нов вариант, променен и съответно ще обхване неимунно население и ще го разболее. Но ние не знаем колко висока ще бъде тази вълна", заяви проф. Христова и поясни, че всички нови болести се развиват с вълнообразен характер на постепенно засилване и намаляване на заболеваемостта.

"Затова в Европа са много притеснени и действащи, защото няма място за паника, а за действия. Нужни са максимално превантивни действия, намаляване на туристопотока и вкарването му в карантина", посочи директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова очаква Омикрон вариантът да се появи скоро и в България.

"Взели сме мерки максимално бързо да стигнем до доказване на такъв случай. Това означава да имаме PCR реакция, с която по някакъв начин да стигнем до проби, които са съмнителни – с променен s-протеин, и съответно те да бъдат приоритетно секвенирани. Така до няколко дни ще имаме данни за Омикрон, ако се появи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Омикрон е изключително заразен вариант, който е способен само в рамките на няколко седмици да се превърне в доминиращ. Вероятно е и ваксините да не са особено ефективни срещу него, но според проф. Христова те остават най-ефективното средство за противодействие.

"Мутациите водят до така наречения immune escape. Тоест, се избягва имунния отговор, но частично. Не е толкова различен вирусът и затова единственото, което можем да направим, е да се ваксинираме. Колкото и да е ефективността срещу Омикрон, ваксината отново е най-силното оръжие", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Според нея не е възможно PCR тестовете да не хващат Омикрон, защото те разчитат освен на s-протеина и на други два гена.

"Лекарствата, които навлизат и блокират ензимите, ще си бъдат ефективни. Ще си бъдат ефективни и противоепидемичните мерки, и частично ваксините. Ще чакаме и новите ваксинални продукти. Ще се стегнем и ще преодолеем и този вирусен вариант", завърши проф. Ива Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая шири фалшива информация и насажда омраза и нетърпимост. Трябва социално изключване и лишаване от всички титли! И да върне награбеното.
28
1
 
14
 
! Отговори
Шефа на МодеРНА преди 2 години
да го питаме дали довчерашните им чудодейни ваксини-панацейки са защита за африканската страхотия Оми-боми намсиквоси. Несереиозно и неубедително се държат тея медийни "спецове".
27
1
 
6
 
! Отговори
против преди 2 години
кога ще дойде варианта-незнаемколко е заразен новия вариант-незнаемваксините може и да не помагат-слагайтено пък новите лекарства много ще помагатнищо не се знае но си слагайте т.н ваксини
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая продажна фантазьорка в разгара на критическата си възраст само и само за да се показва и да получава комплименти какви ли не ги дрънка.Какви срокове и предсказания прави? Коя е тя, пророк ли е или така и е наредено, защото такава ще е политиката?
25
4
 
6
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Това ще е голям феномен, ако има нова вълна през януари. В бг 50% от хората прекараха корона, 30% ваксинирани. Вече ума стаден имунитет.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ,не беше ли човек на Били Гетца ??:))))))
23
2
 
13
 
! Отговори
Ггххххййф преди 2 години
Да само да на накарат да си бием ваксина ще измислят се възможни простотии
22
1
 
7
 
! Отговори
Хйккккк преди 2 години
То на изкарахте че като пием алкохол и от него се заразяваме Само да накарате да си сложи народа ваксина ще кажете че и водата води до зараза
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, спрете да коментирате всяка подобна измишльотина!
20
4
 
15
 
! Отговори
Гхйккуй преди 2 години
Махайте всички забраниАз по принцип си бия ваксина вътрешно нарича се ракия
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей лелче, да не е пак януарския грип?
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бръщолевенията на една ниша масонка.Сама не си вЕрва.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живеят ракиените казани !
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шкембе войвода: И ти си забелязал, че е без зъби, значи.
15
3
 
6
 
! Отговори
чакай малко преди 2 години
ние не сме преодоляли предния вариант по 200 умират всеки ден в БГ, как така този ще преодолеем не става ясно?
14
2
 
18
 
! Отговори
Уплашена Майка преди 2 години
Бира и алкохол има навсякъде, а ваксини няма. На този студ детето как да излезе без Пфайзер? Сутрешната доза ще го пази до вечерята.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорке, плаши си децата с приказки за страшната, тъмна гора и баба меца-стръвница. Мен не ме е страх.
12
3
 
15
 
! Отговори
Уплашена Майка преди 2 години
Как да пускам детето сутрин за училище? Ваксини по магазините няма. Без сутрешна доза Пфайзер не е защитено. Защо няма Пфайзер по кафетата?
11
2
 
29
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
На народа му омръзна тази идиотия и спря да обръща внимание на лъжите които разни глупави г,ъски за пари плещят по радиа и телевизии! Животът си тече и всеки търси начин да се освободи от ковид робството и да не му бъде сложено числото на звяра!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе всичко като преди ама много по-страшно. Но не знаем дали ще е така. Евала на врачката. А ако няма вълна през Януари ще се самоубиеш ли ритуално пред камерите на Нова и БТВ?