Проф. Христова: Ваксините ще действат при Омикрон с намалена ефективност

Това не е първият, нито ще е последният вариант, смята тя
30 ное 2021 18:39, Петя Славова
120
Проф. Христова: Ваксините ще действат при Омикрон с намалена ефективност
Снимка: БГНЕС

Светът е в очакване да се разбере повече за новия вариант на коронавируса - Омикрон. Какви са точно симптомите му, ще действат ли ваксините и незащитени ли стават преболедувалите, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат", обеща пред БНТ проф. Христова По думите ѝ у нас засега не е доказано наличие на новия вариант, но това не означава, че той вече не е тук.

Още по темата
"Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза, България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване", допълни проф. Ива Христова.

Според нея Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния.

"Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти", добави проф. Ива Христова.

По думите ѝ се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам.

"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", уточни проф. Ива Христова.

Тя поясни, че симптоматиката не е толкова различна - болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. По думите ѝ не може със сигурност да се каже, че Омикрон не е вече в страната.

"Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна", подчерта проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че трябва да се ограничи туристопотокът не само от Южна Африка и не само с PCR тест, но и с карантина, тъй като е много вероятно вирусът да е в цяла Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаВируса ще бъде спрян само от естествения имунитет. Всичко друго е блянова за набодени!
68
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоркатаабрави да спомене най-важния симптом: при мъжете микронясва пол0вият член, затова се наложи да прескочат няколко букви от гръцката азбука. Пичове, ваксинирайте се докато не е станало късно.
67
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ваксинирани страни имат много по-ниска смъртност след като се ваксинираха от преди това. А сравнени с България са направо цвете. Германия има за последните седмици случаи колкото е половината население на България, ако погледнем починалите там и тук в последните 8-10 седмици картината е потресаваща. Те имат починали колкото нас. Просто ние сме посмешището на Европа.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това кога го сънува професорке
65
12
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен83 Може така да ти изглежда, но това се дължи на лошите ни политици. Всъщност, ако вирусът се вихри без ограничителни мерки като ваксините, лок даун, маски и т.н. се появяват нови мутации..За да спрем вируса, важно е да не му позволяваме да мутира..Ето защо, нищо че е не много ефективна, ваксината все пак създава някакъв имунитет, а и не знаеш кога ще дойде следващия мутант, който може да е напълно подвластен на ваксината и много убийствен без нея...Така че ваксината е важна!
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
45 са мутациите на 0-микрона. На делтата бяха 30.
63
0
 
16
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
При 30 мутации в същия протеин, дето използвате за "ваксините", да се изправиш и да кажеш, че ще действат! Нали до вчера делтата ви беше виновна за издънките! Тия се борят за приза "Лъжец на годината"и конкуренцията е главозамаваща!
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, които всъщност не са, се провалиха тотално. Пълен шовинизъм, комунизъм и фашизъм с неистова пропаганда и терор не могат да прикрият повсеместната катастрофа на супер ваксаните държави.
61
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До САМОЗВАНКА Има си причина за да го говори това - този Омикрон е доста по-различен от предишните мутации. Казват /вж.74/, че има променени два много важни протеина в него: S - на шипчетата за атака и N - покриващ РНКто на вируса при атака на белтъка в клетката вече. Това прави тази мутация доста по-различна, почти като нов вирус, а това прави ваксините явно много по-неефективни, дори може и напълно неефективни...
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, омръзна ми да гледам непрекъснато физиономията на тази " професорка". Нещата, които изрича, са като научено наизуст стихотворение. За мен нейната научна титла е под въпрос. Знам, че е награждавана, но нещата които говори, са доста спорни, а понякога и далеч от научността.
59
0
 
13
 
! Отговори
САМОЗВАНКА преди 2 години
Като чета как проф. Христова обяснява, че ваксините ще действат с намалена ефективност при омрикона, ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ НЯКОЯ САМОЗВАНА ГАДАТЕЛКА ГО ГОВОРИ. Инак то и до сега се видя, че ваксините действат с доста намалена ефективност. Накъде повече?
58
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана А възможно е и двамата да сме прави! Ето какво прочетох за РНК в Уикипедия: "Информационна или матрична РНК служи като матрица или шаблон, по който се осъществява белтъчната синтеза. Процесът на тази синтеза се нарича още ДНК транслация" и още "Една от главните функции на РНК е копирането на генетична информация от ДНК и превеждането й в белтъци" - значи има и ДНК, която РНКто превежда в белтъци...Има и ДНК и РНК едновременно!
57
0
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Бе ваксините ще са неефективни, ноооооо ще действат!!! Какво ли е действието?????
56
0
 
19
 
! Отговори
Край преди 2 години
Изложеното от професорката не издържа на елементарна логика. Повече госпожа не се явявай да ни агитираш за бустерици щото с всяко явяване отказваш 10 000 човека от ваксиниране.
55
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване", допълни проф. Ива Христова.Ми тогава що ни занимаваш с глупотевините си бе госпожо професор.И аз мога да взема да ти разправям за някаква страшна болест дето всички ще разболее но ще се прекарва лесно.след тая епидемия трябва атетиране на професори и доценти и някой да им се вземат титлите с които се кичат.
54
2
 
0
 
! Отговори
Але преди 2 години
С Омикрон ваксините ще станат задължителни за всички, както и бустерната доза.
53
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана Вече имахме спор по този въпрос, но аз отново слушах информация по въпроса от БиБиСи и особено внимание обърнах на това, че два пъти беше повторено, че става въпрос на ДНК на вируса! Не знам каква е твойта информация, но аз не ти вярвам в случая..
52
2
 
0
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Вирусът е РНК вирус, а не ДНК, и има мутации в някои от гените, които кодират S-протеина, но също и N-протеина, и на още няколко места. На практика това означава, че има РИСК изградена имунна защита и чрез ваксинация, и чрез преболедуване, да е намалена. Има и някои по-лоши варианти, но никой нищо не споменава за тях. Да изчакаме учените и техните данни. Всичко преди това са предположения и догадки.
51
0
 
8
 
! Отговори
до дияна преди 2 години
кака, оправи си понятията РНК и ДНК , тези вируси са от типа РНК вируси има други ДНК вируси но смесени няма.
50
1
 
9
 
! Отговори
Проста да падладейш! преди 2 години
Абе тая много грозна и дебела,тези дето са я направили пРофесор сигурно са извратени де*ге*нерати.