Проф. Христова: Ваксините ще действат при Омикрон с намалена ефективност

Това не е първият, нито ще е последният вариант, смята тя
30 ное 2021 18:39, Петя Славова
120
Проф. Христова: Ваксините ще действат при Омикрон с намалена ефективност
Снимка: БГНЕС

Светът е в очакване да се разбере повече за новия вариант на коронавируса - Омикрон. Какви са точно симптомите му, ще действат ли ваксините и незащитени ли стават преболедувалите, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат", обеща пред БНТ проф. Христова По думите ѝ у нас засега не е доказано наличие на новия вариант, но това не означава, че той вече не е тук.

Още по темата
"Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза, България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване", допълни проф. Ива Христова.

Според нея Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния.

"Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти", добави проф. Ива Христова.

По думите ѝ се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам.

"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", уточни проф. Ива Христова.

Тя поясни, че симптоматиката не е толкова различна - болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. По думите ѝ не може със сигурност да се каже, че Омикрон не е вече в страната.

"Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна", подчерта проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че трябва да се ограничи туристопотокът не само от Южна Африка и не само с PCR тест, но и с карантина, тъй като е много вероятно вирусът да е в цяла Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вие гледайте сега на делтата да действат щото в Бг се заразяват от делта дневно повече от колкото са открити за една седмица в ЮАР.
48
16
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Омикрон има различен ДНК от останалите досега мутации, така че в голяма степен ще действа като различен щам и затова се предполага, че ваксините няма да са ефективни. Фактически, повишавайки имунната защита на тялото, засилвайки на имунитета, ваксините все пак косвено ще влияят на ковид-а, така че и затова и защото не знаем още колко мутации ще се появят, за които ваксината ще работи директно, според мен...
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я действат ,я не .Но докато не направят изследвания ,всичконе празни приказки .
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон.......Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант....." Това е в едно изказване на въпросната "професорка" хем ще действат, хем може да се окаже, че не действат.Какво ни ги цитирите тия капацитети изобщо,тази шизоффреничка?Дето не знае какво иска да каже и тя. Къде са ви изследванията и тестовете, мадам? Вие подлъгвате хората така, ако 1 ваксиниран човек се успокои от казаното и после се окаже друго - вие ли ще сте отговорна?
45
1
 
17
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Омикорнът е лек. Не се страхувайте от него. Радвайте се, ако дойде тук. Това ще означава, че много хора за малко време ще създадат силен имунитет, без да има сериозна смъртна опасност. След това стадният имунитет няма да е толкова илюзорен. Не слушайте поредните заплахи.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aман от глупави заглавия с догадки. Никой още нищо не е казал със сигурност, нито още има научни данни. Като излязат данните от изследванията на учените, тогава ще стане ясно. Много от ваксините за други болести имат не много голяма ефективност, но приложени на огромната част от населението, работят.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази откъде знае? Да не е правила изследване на ефективността на ваксината? С колко пациента е провела проучването?
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дозатаааааааа. Дайте ми дозата!
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим, бе ще ще видим дали действат. Нали затова сега укспериментираме върху ваксарските кра.туни, за да разберем-че бъди или нема да го бъди. Водим си бИлюжки.
40
1
 
1
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ей, как познавам, бе!
39
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата доза повишава имунитета, така че сме защитени след четвъртата доза. След като 80% от населението получи петата доза, ограниченията могат да бъдат облекчени, тъй като вирусът ще спре да се разпространява благодарение на шестата доза. Спокойна съм и вярвам, че седмата доза ще реши проблемите ни и няма защо да се страхуваме от осмата доза. Клиничната фаза II на деветата доза потвърждава, че антителата са стабилни след десетата доза.
38
1
 
21
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
В Австрия простотията на фашистката хунта се задълбочава. Въвеждат едномесечен затвор за всеки, който откаже да се ваксинира.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам каква ефективност имат ваксините ми се изправят косите.
36
0
 
19
 
! Отговори
Пазар за ваксини преди 2 години
"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя" ______ Ами докато стигне новата ваксина НА ПАЗАРА (!!!), новият щам ще е там преди нея и пак ще трябва да правите още по-нова, щото току-що направената станала неефективна. И така щам след щам, ваксина след ваксина... Медицината умря заедно със смъртта на Хипократовата клетва.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря на всички лекари, сестри и санитари, които работят в Ковид звената. Бог здраве да ви дава!
34
0
 
15
 
! Отговори
Манаго преди 2 години
Власите и експертите продължават да си мислят, че ще убедят обществото да се ваксинира на принципа "абе по-добре от нищо". След 2-3 години ще слушаме приказаката "е поне не навредиха ваксините".
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм с 10 бустерни енантат и мастерон вече и малко туринабол!
32
2
 
24
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Днес влизам в магазина JYSK и една млада красива продавачка се затича към мен. Аз се зарадвах че тича към мен, доближи ме, мислех, че иска да ми помогне с информация за стоките и тя изведнъж ми вика. "Имате ли сертификат?" Радостта ми премина в раздразнение и й казах: "Имам". Тя продължи да ме гледа втренчено и аз я попитах: "Искате да го видите ли?" Тя ми вика "Да". Показах й сертификата и си излязох от магазина. Вече нямах интерес да разглеждам и да купувам каквото и да е.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да има и отрицателна ефективност при която ваксинираните за алфа варианта са по податливи на омикрон от неваксинираните
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това напълно и окончателно обезсмисля всякакви сертификати и проценти от ваксинационни покрития. Единствената работеща мярка си остава, както и в началото, комбинацията от дистанция, дезинфекция и маски.