Накъде потекоха милиардите от ваксините на Бионтех?

За първите 9 месеца на 2021 г. печалбата на компанията е €7,1 млрд.
1 дек 2021 21:36, Елка Василева
258
Накъде потекоха милиардите от ваксините на Бионтех?
Снимка: архив, БГНЕС

През първите девет месеца на 2021 г. Бионтех е реализирала печалба от 7,1 млрд. евро. Благодарение на данъчните постъпления град Майнц отчита рекордни приходи. И още: градът може да се превърне в световен научен център, пише Дойче веле.

Пандемията нанесе огромни икономически щети на много градове по света. В германския Майнц се случи точно обратното: той забогатя точно по време на пандемията. Или по-точно - благодарение на борбата срещу нея. Сега градът на Рейн може да се превърне в един от световните научни и медицински центрове в областта на онкологията, вирусологията и геронтологията.

Още по темата

Невероятният успех на Шахин и Тюреджи

В Средновековието Майнц процъфтява благодарение на Йохан Гутенберг и неговото откритие - книгопечатането. В дните на глобализираната икономика новият разцвет на Майнц се дължи на съпружеската двойка Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двамата учени имунолози и преподаватели в медицинския факултет в университета в Майнц, носещ името на Гутенберг. Те стоят зад биотехнологичната фирма Бионтех, създала ваксина срещу смъртоносния коронавирус.

В началото на 2020 година американският фармацевтичен гигант Пфайзер сключи стратегическо сътрудничество с Бионтех, организира широкомащабна трета фаза на клиничните изпитания на ваксината, подготви документацията за регистрирането ѝ в САЩ и ЕС, а в самия край на 2020 г. предостави и производствени мощности, за да може тя бързо да бъде пусната на пазара.

Ваксината изигра решаваща роля по време на имунизационните кампании по света. Тя се оказа много ефективна, а и достъпна. Защото фирмите-партньори съумяха в много кратък срок рязко да увеличат производствените количества. Така за по-малко от година двете компании реализираха многомилиардни печалби, а едновременно с тях към три германски града потекоха и огромни постъпления от данъци.

Как град Майнц изведнъж забогатя

Само през първите девет месеца на годината фирмата Бионтех е реализирала печалба в размер на 7,1 милиарда евро. Колко точно са отишли в хазната на Майнц като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че за първи път от много години насам градът ще приключи годината с плюс. Вместо очаквания минус от 36 милиона евро Майнц отчита рекорден излишък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се очаква плюс - в размер на 490 милиона евро. Затова градските власти смятат, че в края на 2022 г. ще могат не само да върнат всичките си стари задължения, трупали се от 1980 година насам, но и ще успеят да намалят данъците на местния бизнес, с което да привлекат и нови фирми.

Компанията Бионтех бе създадена през 2008 г. с намерение да разработи нови методи за лечение на рака - въз основа на РНК-технологиите. В борбата срещу COVID-19 тя доказа своята ефективност, а от нея се очаква и пробив по основното ѝ направление - борбата срещу онкологичните заболявания. Едновременно с това се работи и по създаването на ваксина срещу маларията. От всичко това се очакват значителни нови постъпления в хазната на Майнц.

В какво инвестира Угур Шахин?

Благодарение на неочаквания прилив на данъчни постъпления в Майнц, който има около 220 000 жители, се очертава строителен и инвестиционен бум. Управителят и съсобственик на Бионтех Угур Шахин съобщи, че смята да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови сгради в целия град. Сред тях е и една производствена площадка за бъдещите препарати срещу ракови заболявания.

Още в началото на 2022 г. компанията ще прехвърли главната си квартира в съседна бивша казарма на Бундесвера. "Там ще построим нови лаборатории и офиси", съобщи проф. Шахин. В момента в Майнц Бионтех има около 1800 служители. През следващото десетилетие в града се очаква да възникнат до 5000 нови високоплатени работни места за учени и специалисти в медицината и фармацевтиката.

"Във времената на пандемията Бионтех превърна Майнц в световна аптека", радва се кметът на града Михаел Еблинг. Сегашната му амбиция е да го превърне в "глобален технологичен център в областта на онкологията и геронтологията". "Благодарение на световния успех на Бионтех нашият град получи шанс, какъвто идва само веднъж на столетие", казва Петер Хенер, президент на Търговско-промишлената палата на Райн-Хесен.

И други градове извличат ползи от печалбите на Бионтех

Град Майнц е столица на федералната провинция Райнланд-Пфалц. Тъй като данъчните постъпления от Бионтех са толкова значителни, в бъдеще Райланд-Пфалц явно няма да бъде вече регион, дотиран от федералния бюджет на Германия, а сам ще се превърне в донор. В момента 11 провинции са дотирани от федералния бюджет, а 5 са донори.

Впрочем, от печалбите на Бионтех ползи извличат и още два германски града - Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха построени нови лабораторни помещения. А в Марбург се намира основният завод на Бионтех. Сградата там беше закупена преди година и само за броени месеци превърната в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света. Целта, която са си поставили в Марбург, е да достигнат производство на 1 милиард дози годишно. "Ние обаче можем да си представим, че някой ден ще произвеждаме и още повече", казва проф. Угур Шахин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 г. известен футболист турчин в Германия се снима с Ердоган и вбеси немците! Та и сега да не бързат да се радват щото да не се окаже, че е инвестирал в Турция и е създал ваксини и бизнес и там! Турчинът- вари го печи го си е турчин и на немците им е доста зле да виждат как немски турци се връщат да живеят и работят в Истанбул. Все пак, добре, че е Ердоган за съсипва държавата инак ще са още по- напред.
173
2
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОМПАНИЯТА БИОНГЕЙТСХ Е ПУСНАТА ПУБЛИЧНО НА ПАЗАРА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2019-ТА! ТОЧНО РЕДОМ С ВИРУСА! НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО!
172
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А морално ли е? И плати ли на политиците, които поддържат коронаистерията и въвеждат задължителна ваксинация?
171
0
 
12
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
До Експертин напротив на глупавите им е най-лесно. Ако човек прочете статията и реагира, значи мисли, има мнение иска да се изкаже, да го сподели. Безропотно изпълняващите са хора роботи, без собствено мнение.
170
1
 
21
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Майнц не е забогатял благодарение на борбата с пандемията, а е забогатял благодарение на борбата с човечеството в която борба пЛандемията е едно от оръжията. И по-точно не борба с човечеството, а война за унищожение на човечеството.
169
1
 
24
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Изобщо не ни хвърляйте прах в очите с подобни статии. Знаем кой стои на върха на пирамидата и не се опитвайте да ни настройвате срещу измислен враг!
168
5
 
8
 
! Отговори
`(..)` преди 2 години
Ако беше българска мутра щеше да ги вложи в поршета, самолети, екскурзии и к0pBu. А той - изследвания срещу рака... Накъде върви света а...
167
2
 
15
 
! Отговори
do 188 преди 2 години
Според теб, г-н компетентен, ще инвестират в изследвания за борба с рака... Голям шегаджия си.. Ще инвестират в нещо, което в момента от химиотерапии струващи десетки/стотици хиляди? Егати смeшкaтa си, честно. Реалист ... хахаххаах
166
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне един недвусмислен ефект да има от тези ваксини - потоците от милиарди. Защото всички останали ефекти са съмнителни.
165
10
 
5
 
! Отговори
Експертин преди 2 години
Тъй как гледам и на база на моята си експертиза, поне 70% от пишущите тук няма да умрат от вирус или ваксина, а ще умрат от ниският си коефициент на ителигентност. Ниските коефициенти на този показател водят до бавна и мъчителна смърт. Макар повечето физически да останат живи, духом и ителектуално са мъртавци. Повтарям за да разберете, че ви е трудно асимилирането на информация
164
0
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИОНГЕЙТСХ - БИЛ ГЕЙТС ОСНОВЕН СПОНСОР ОТ СЪЗДАВАНЕТО И! ПИШЕ ГО В ПРОФИЛА НА КОМПАНИЯТА В УИКИПЕДИЯ!
163
3
 
2
 
! Отговори
БГ преди 2 години
До От БерлинДай го това проучване, да го видим. Иначе няма какво повече да обясняваш.Говори се с цифри, данни от специалисти, които са си написали имената, фейк нюз такъв.
162
1
 
21
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Новини от Ада: 5 пъти повече умрели след,, ваксинацията", отколкото от Ковида..! Посочват учени в новоизлязло проучване... Не е шега! Той Угур, си знае, защо не се боцна със собствената си течност!? Помните ли...? Бог с ВАС и пазете децата
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПНе ти е ясна статистиката май. От тия дет са ваксинирани, колко процента са болни, че да очакваш такъв процен и умрели + дай му време 25% станаха тоя месец преди месец бях 15% ваксинирани, горе долу смъртта следва след около месец от разболяването. Да не стане Януари 25% умрели вакцинирани.
160
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът тотално се изкриви. Хетеросексуалните станахме малцинство, а сега на възхваляват убийците и им дават медали.
159
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиките са замрели, политиците спят и си бъркат в носа, безработица, малки бизнеси фалират, хора гладуват, фарма империята цъфти.Welcome to Hell.
158
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая пандемия с К-19 даже и да свърши, мислите ли, че няма да измислят нещо друго, ако знаете какви хора са инвестирали в тия фирми ще ви стане лошо, няма да позволят да им паднат печалбите никога.Кой бяга от лесни пари ?
157
2
 
8
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Поредните *** назначени за месии от кукловодите! Когато се компрометират ще бъдат захърлени в килера на живота, също като мен.!.
156
3
 
1
 
! Отговори
-10 преди 2 години
До РеалистТи ако живеш като скот, а не го правя.
155
2
 
5
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Тепърва ще гледаме къде, как и за какво ще се използват хиперпечалбите от експерименталните разтвори... и това само на трета игла!!!