Нужно било обсъждане на задължителната ваксинация в ЕС

До края на март ще има достатъчно дози за допълнителна ваксина
115
Нужно било обсъждане на задължителната ваксинация в ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Необходимо е в ЕС да бъде обсъдена възможността за въвеждане на задължително ваксиниране против коронавируса, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя съобщи, че до края на март догодина ЕС ще разполага с достатъчно дози ваксина от производителите "Пфайзер" и "Модерна" за поставянето на допълнителни дози на вече имунизираните.

Още по темата

Фон дер Лайен отново призова европейците да се ваксинират и отбеляза, че обстановката се влошава там, където имунизираните са малко.

По нейните думи може да се очаква от 13 декември в ЕС да започне ваксинирането и на децата.

Председателят на ЕК поясни, че ако учените установят нужда съществуващите ваксини да бъдат променени заради появата на нови щамове, ще бъдат необходими 100 дни за подготовката на подобрените препарати.

По нейните думи все още 1/3 от европейците, които могат да се ваксинират, не са го направили и това е твърде висок дял, защото повечето от тези хора не отказват ваксината по здравословни причини.

Досега в ЕС са ваксинирани 66 на сто от населението, уточни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. По нейните думи появата на щама Омикрон на вируса на ковид подчертава отново нуждата от имунизация.

ЕК прие днес препоръка, която предвижда държавите от ЕС да оценяват всеки ден ограниченията за пътуване заради появата на нови вирусни щамове. Комисията препоръчва държавите да подновят информационните кампании за имунизация и да ги съобразят с националните комуникационни стратегии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.