Ограничените пътувания заради COVID нанасят повече вреда, отколкото полза

СЗО разкритикува тази практика
1 дек 2021 07:30, Петя Славова
47
Ограничените пътувания заради COVID нанасят повече вреда, отколкото полза
Снимка: БГНЕС

Забраните за пътуване са част от отговора на пандемията - особено с появата на нови варианти като Омикрон. СЗО разкритикува тази практика, но това не попречи на държавите да продължат да я прилагат, предава "Дойче Веле".

Новината, че Южна Африка е идентифицирала и съобщила за нов "тревожен вариант", беше посрещната с бърза реакция. Голяма част от света наложи ограничения за пътуващите от Южна Африка и няколко нейни съседни страни.

Още по темата

Правилата продължават да действат, въпреки че бързо стана ясно, че вариантът Омикрон вече се среща и на други места. Германия и други европейски страни съобщиха за първите случаи само няколко дни след съобщението от Южна Африка. Действителният брой на случаите вероятно е по-висок, особено в Германия, като се има предвид сравнително ниският брой тестове в страната.

"Правим всичко възможно, за да сведем до минимум навлизането на варианта", заяви в изявление за "Дойче Веле" Себастиан Гюлде, говорител на федералното министерство на здравеопазването на Германия.

Реакцията на Германия е част от призива на Европейската комисия към държавите - членки на ЕС, да въведат "аварийна спирачка", за да "спечелим време, докато добием по-добра представа за варианта "Омикрон", заяви пред „Дойче Веле” Лаура Берар, говорител на Европейската комисия.

Ефективни ли са забраните за пътуване?

Все още не е ясно доколко ефективни са ограниченията за пътуване, а и изследванията по темата са малко. Докато COVID-19 все още до голяма степен беше ограничен в Китай, проучване на Journal of Emergency Management относно разпространението на други болести, като SARS, Ebola и MERS, предполага, че "забраната за пътуване може да забави пристигането на инфекциозно заболяване в дадена страна с дни или седмици. Въпреки това има много малко доказателства, които да сочат, че забраната за пътуване елиминира риска от преминаване на болестта през границите в дългосрочен план", заяви Никол Ерет, автор на проучването от Вашингтонския университет.

По-скорошно и по-глобално проучване, публикувано в списание Communications Physics, установи, че повече от 63 % от ограниченията за пътуване са неефективни, главно защото са били некоординирани или "не са били въведени в оптимално време и на оптимални места".

Докато плюсовете на забраните за пътуване може би все още са неясни, то минусите стават все по-ясни.

"Неефективните ограничения за пътуване създадоха значително и ненужно отслабване на международния пътникопоток, което в крайна сметка нанесе вреда на световната икономика и социалната стабилност", заключава проучването на Communications Physics.

По данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие през 2020 г. световният туризъм е загубил близо 2,4 трилиона долара (2,13 трилиона евро). Подобна сума може да бъде изтрита от сметките и за 2021 г., като държавите с по-ниски доходи ще се справят още по-зле.

Отчасти това е причината Световната здравна организация (СЗО) редовно да предупреждава срещу мащабни ограничения на пътуванията, които могат да се разглеждат като "наказание" за страните, които са спазвали глобалните здравни протоколи, като са съобщавали за нови варианти на коронавируса.

"Ограниченията на пътуванията могат да играят роля при леко намаляване на разпространението на COVID-19, но представляват тежко бреме за живота и поминъка на хората. Ако бъдат въведени ограничения, те не трябва да бъдат ненужно инвазивни или натрапчиви и трябва да бъдат научно обосновани", се казва в едно от изявленията на СЗО.

"Въвеждането на забрани за пътуване, които са насочени срещу Африка, атакуват глобалната солидарност. COVID-19 постоянно се възползва от нашите разделения", се казва в изявлението на Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Правителството на ЮАР, което нарече ограниченията "прибързана" реакция, в събота призова държавите да преосмислят забраните си. "Нови варианти бяха открити и в други държави. Заслужава да се отбележи, че реакцията към тези страни е различна от тази към Южна Африка", се казва в изявлението.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се съгласи с това в началото на тази седмица: "Африканският народ не може да бъде обвиняван за неморално ниското ниво на ваксинации в Африка - и не трябва да бъде наказван за това, че е идентифицирал и споделил със света важна научна и здравна информация".

Междувременно защитниците на справедливото разпределение на ваксините критикуват богатите държави, че не изпълняват обещанията си да снабдяват по-бедните с необходимите им дози. Това може да се отрази негативно, защото неваксинираното население дава възможност на вируса да циркулира и да мутира опасно.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Кукумберг иска това! преди 2 години
О...йе
20
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО са корумпирани ***. Всякакъв въздушен трансторт трябва да се ЗАБРАНИ! Това е зеленото бъдеще. Да спасим планетата от авиационните фашисти!
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозно ли? Ами сърбайте си попарата от фашистки мерки.
18
4
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА КУНЧЕВ! преди 2 години
3 месеца нямаме здравен инспектор, няма кой да ни обясни за Омикрона. ОСТАВКА КУНЧЕВ! КЪДЕ СИ! ОСТАВКА!!!!
17
1
 
10
 
! Отговори
Отдръпване преди 2 години
Ако ви се струва че чукът сзо се отдръпва, не. Той се засилва да ви удари отново хахаха умея ги метафорите
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За СЗО е важно новите щамове да се разпространят по-бързо по света. Повече болни = повече парички за Герберейсус и СЗО
15
0
 
22
 
! Отговори
сзо преди 2 години
Защо сзо внезапно започват да дърпат от мерки и омикрони и всичко? От вчера нещо се промени. Не искам да казвам, че е за добро. Според мен кроят нещо много долно. Нямам им доверие. Сигурно се подготвят да пуснат някой нов бацил.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ограничиния до тук са нанесли само вреди и никакви ползи. Насилието със зелените сертификати - също.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вредата е както за самолетните компании, така и за ресторантьори, хотелиери, а в последния месец и за големите магазини. Моловете вече са на колене, пълни с разхождащи се тинейджъри, които не купуват нищо. А онлайн търговията у нас не върви. Хората нямат доверие на компютъра, особено по-възрастните. Така, че ще има икономически колапс. А като добавим и цените как хвърчат на горе, аз очаквам ново Жан Виденово време. Дано греша. Наистина се моля да греша.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13 в Англия със сигурност ги плашат с вируса. Имам няколко приятели, които живеят там и всичките са в такава депресия и ужас само като чуят ковид. Опитвам се да ги успокоявам, но те не разбират. Страхотна промивачка на мозъка им е направена и страха така им е вкоренен, че ще остане за винаги. У нас никой не се плаши от ковид. Дори децата
11
0
 
20
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 2 години
Турската лира удари 0,10лв. или иначе казано десет с'тинки.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как родителите плашат децата си когато не искат да спят и да ядат?Новия щам омикрон ще дойде да те изяде..
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да спрат самолетите, отколкото да ни затворят в локдаун. Върху психиката на хората също има тежки последици. Още не сте ги видяли. Но само след няколко години ще гледате реколтата какво ще ви сервира. Ужасът от психическите отклонения тепърва предстои.
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера отивам в Кауфланд яйце да хвърля няма къде да падне народ рекох да отида до Homemax няма кьорав човек искат сертификат не разбирам каква, е логиката
7
1
 
9
 
! Отговори
fact преди 2 години
а в европа: затвор и глоби.....ние за некво си пътеване спорите.
6
1
 
11
 
! Отговори
морски преди 2 години
Лятото поработихме добре. Алчните печалбари не можаха да изплатят високите наеми. Догодина пак да дойдат!
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами у нас няма ограничения за пристигащите, нито кой знае какви мерки, но нито икономиката е добре, нито можем да се похвалим със справяне с пандемията. Единственото стабилно нещо е, че сме на първите места по смъртност.
4
1
 
29
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
СЗО тръгнаха да променят генерално здравното мислене и култура на човешкото общество . Вирусите , ваксините , мерките са просто " инструмент " , който решиха да използват ! Проблема е , че май започнаха да изпускат контрола над тази мащабна " образователна " програма ! Правителствата взеха да изпадат в паника , а хората да се отегчават все повече .
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бпже наш благодаряти за днешният ден нека да се слави името ти велико благодаряти за всичко което ни даваш.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пътуват ваксите само, значи те си менкат някви вируси, препарати, стръхове, нас не ни занимавайте!