Омикрон - "подарък за Коледа" или нов повод за паника?

Проф. Ангъс Далглайш коментира новият вариант пред Daily Mail
1 дек 2021 18:33, Петя Славова
77
Омикрон - "подарък за Коледа" или нов повод за паника?
Снимка: БГНЕС

До колко опасен е новият вариант на коронавируса – Омикрон, коментира проф. Ангъс Далглайш - професор по онкология в St Georges Hospital Medical School в Лондон пред Daily Mail.

"Слушах как министрите реагират нервно през последните дни на новия вариант на  COVID – Омикрон, и започнах да изпитвам твърде познато усещане за потъване", обяснява той.

В магазините, училищата и фризьорсите салони са въведени отново маски, а тези, които се осмелят да нарушат правилата, ги очакват нови огромни глоби от £200.

Още по темата

Междувременно неизбежният хор от мрачни гласове започна да пее отново: онзи нечестив съюз от научни "експерти", които бяха широко отразявани от BBC и леви медии толкова често по време на тази пандемия.

Правителството използва тези гласове като оправдание, за да наложи нови ограничения върху живота ни – както и да ни плаши повече в бъдеще.

Паникьосване

Да,  има много неща, които не знаем за Омикрон, но ранните признаци са ясно окуражаващи. Съобщава се, че много пациенти са се възстановили бързо и са били с леки симптоми.

Южна Африка, където се появи вариантът, до голяма степен избягва паниката. Един германски епидемиолог, професор Карл Лаутербах, който се кандидатира за следващия здравен министър на Германия, дори каза, че лек щам би бил „подарък за ранна Коледа“.

Като се има предвид всичко това, доколко може наистина да бъде оправдан ястребовият подход на правителството?

Истинската опасност за повечето от нас сега не идва от Омикрон или друг вариант на коронавируса. Вместо това идва от министри и длъжностни лица, които очевидно флиртуват с това да ни отведат в поредната ера на пагубни ограничения, да отменят Коледа или други заветни празници, да разбият всяка надежда за чуждестранни пътувания, да разрушат икономиката и по друг начин да унижават живота ни по прищявка на държавата.

Да, открит е нов, силно мутирал вариант на коронавируса. Но професор Лаутербах, много уважаван клиничен епидемиолог, предположи вчера, че вариантът може дори да е добра новина. Причината е в многобройните му мутации - два пъти повече от варианта Делта, който обхвана света тази година. А това означава, че въпреки че може да е по-инфекциозен, може да бъде и по-малко смъртоносен.

Казано за лаици, това означава, че повече хора може да го хванат, но не и да страдат от сериозно заболяване. И това е по-добре в сравнение с появата на много заразен, много вирулентен вирус със способността да разболее или убие голям брой хора.

Всеки, заразен с "лек" COVID вирус е малко вероятно да получи сериозно заболяване. Затова пък ще развие антитела, за да се предпази от бъдеща инфекция. И колкото повече хора имат такива антитела, толкова по-близо сме до легендарния „стаден имунитет“.

Това, съчетано с помощта на нашата изключително успешна програма за ваксиниране, може дори да означава финалния етап на пандемията - макар че не, трябва да се каже, края на COVID.Това е вид дискусия, която министрите трябва да водят с нас.

Преди година написах в Mail как вярвам, че локдаунът е убиец, много по-лош от COVID-19. Днес заставам зад тази позиция.

От спираловидни списъци с чакащи в болници и забавено лечение на рак до ужасяващо въздействие върху психичното здраве на нацията, мисля, че виждаме върха на айсберга от преждевременна смърт от причини, различни от COVID – и че с времето историята ще нарече втория и третия локдаун глупост.

Преди да се вземе подобно решение е добре да се обмислят последиците от саботираната ни икономика, от поминъка, унищожен от принудителното спиране на бизнеса.

Наложително е управляващите да не тръгват отново по този опасен път – освен ако не се появи някакъв ужасен нов вариант или нов вирус с много по-висока смъртност.

Дори и най-ревностният любител на локдауна трудно ще опише днешния сценарий като създаващ се Армагедон, особено след като вирусът се държи точно както учените винаги са подозирали, че ще го направи.

Точно както при грипа, има вероятност след години светът да изпита нови вълни от този коронавирус. Най-важното е, че няма доказателства, че тези вълни по някакъв начин ще бъдат все по-смъртоносни. Вместо това е по-вероятно този вирус, подобно на повечето патогени, да стане по-малко смъртоносен с течение на времето.
По думите на професора, аргументът „за всеки случай“ да затворим, за да сме предпазливи ако новият вариант е по-опасен от очакваното, е бил важен в началото на пандемията, когато са липсвали лечения и ваксинации.

"Днес ние сме добре запознати с пътищата на нашия враг, казва още медикът. - С малки изключения (обикновено неваксинираните), повечето жертви на COVID, не умират непременно заради него. При други смъртта е била неизбежна и сега е просто забързана. Преди много време, когато бях млад лекар, работещ в A&E, първоначално бях изумен от факта, че сред приетите в болница със симптоми на грип и пневмония има млади и здрави хора, това често е в природата и на грипния вирус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ако се говореше по този начин рисковите хора щяха да бъдат Убедени да се вакксинират и проблема да е приключил. Вместо да убедят тези при които ваксините носят повече полза отколкото риск - системата се впрегна да вакснира всички ... и се счупи.
27
0
 
0
 
! Отговори
The Nomad Soul преди 2 години
Я делаю это предложение из-за вида исчезающих улыбок у тех, кто лицемерно говорит в стиле: Вы знаете, кто я! Вы знаете, сколько у меня денег, какие связи. В тот момент, когда вы попадаете в список военных преступников в Гааге либо Интерпол, либо Европейская прокуратура сразу начинают говорить по-другому. Разве мы не можем придумать что-нибудь? Что ж, это больше не мое, я продал, но он мне должен! Такие извращенные повороты стиля: я заплачу, чтобы спасти свою шкуру
26
1
 
11
 
! Отговори
С ваксина преди 2 години
Без ваксина може да живея, може и не, ама газта е 10% нагоре.,там избор нямам. След 1 седмица всичко е 10% нагоре, няма значение дали имаш ваксина или не. От януари се очаква тока(разбирай, ще е) да е минимум 20% нагоре. 450 милиона е държавната помощ за 2 месеца. За 10 месеца трябват 2.3 милиарда, ама ги няма. Ваксърите и антиваксърите, само след месец ковид ще ви е най-малкият проблем.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оооооо Макарена!Ееееее Макарена!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооооо макароня!
23
0
 
0
 
! Отговори
The Nomad Soul преди 2 години
Понимаешь? Я из Российской Федерации не видел ничего плохого - но я получил много гнева от этих жадных и жадных лошадей здесь. Они стали очень изобретательными, начиная с церкви, заканчивая образованием и покупкой недвижимости, азартными играми. Есть много способов вникнуть в мед государственного сектора, и если есть кто-то, кто точно знает, сколько они смешали с медом, так это ГРУ и ЦРУ, но ЦРУ не скажет.Есть много способов вникнуть в мед государственного сектора, и если есть
22
0
 
0
 
! Отговори
The Nomad soul преди 2 години
Для новообразованной богатой элиты Республики Болгарии очень неприятно быть соучастником многих грабежей и акций. Мне это папка может получиться в Гааге анонимно!Чтобы увидеть, кто в данном случае мировой полицейский, а что такое империя зла. И ГРУ ничего из этого не потеряет, наоборот, получит положительный имидж!
21
1
 
10
 
! Отговори
Ц преди 2 години
ЕДИН УМЕН И РАЗУМЕН ЧОВЕК НАЙ- НАКРАЯ! НО ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ МИЛИАРДИТЕ ЗА ВАКСИНИ ЩЕ ИЗТЕКАТ В КАНАЛА, АКО НЕ ВИ ПРОАГИТИРАТ ДА СИ ГИ БОДНЕТЕ !!!! СЛЕД КОЕТО ЩЕ СЛЕДВА СЪД И ПРИСЪДА!!!
20
4
 
2
 
! Отговори
бг чалгопитеци преди 2 години
Влиза болен с микрон в мол и киха, до 5 минути вътре всички са пътници. Гледайте филма Щама Андромеда и ще видите как действа микрона! Накрая пускат атомна бомба върху града.
19
0
 
0
 
! Отговори
Номадската душа преди 2 години
Мне? У меня есть коварный план - при всем уважении к ГРУ - Государственному разведывательному управлению Российской Федерации, я попрошу их с большим уважением передать в Гаагу информацию о лошадях, которых США разводят здесь по подозрению в военные преступления!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано политиците послушат човек като този професор, ама не вярвам, играта с пачки е огромна.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време какви вируси имаше които бяха много по-силни от ковид ама не се говереше за тях по 24 часа.
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко забавно! Всъщност статията е с ясно изразен уклон против мерките, както подобава на дясно-популистки, възжълт вестник като "Дейли мейл". Но тукашните антиваксърчета се издадоха, че не четат, а само копи-пействат хейтърските си коментари от тема на тема и от сайт на сайт. Какво сте се разревали, изказаните в статия до голяма степен съвпада с мненията ви. Никой не ви плаши в случая, по-скоро обратното. Макар че аз не бих обърнал особено внимание на нещо, публикувано във флагмана на Брекзит.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден измират от' ковит' около 200 БЪЛГАРИ това превърнато във пътници е около 4-5 автобуса с ХОРА или инач,,то не е едно и двее казано ЧОВЕШКИ ЖИВОТА питам се те не заслужават ли Национален траур или те са просто числа /статистика/ Оставете СПЕЦИАЛИСТИТЕ да вземат правилните решения без натиск от всезнаещите.И икономиката ни не е в това положение заради ;ковида;,а заради 30г. пладнежки грабеж.Ревизирайте и върнете заграбеното в хазната.И днес продължава това нали?
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах нищо за Делта, Омикрон и ваксинацията, бихте ли драснали още еда статия ама по подробна, че бавно схващам след третата бустерна.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се има предвид, че шефът на Шмайзер е роден в Солун ни става ясно, защо се казва Омикрон, кой го е измислил и кой ще се облагодетелства от него
12
0
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Подаръци ще има, за всички от сърце! :)
11
1
 
6
 
! Отговори
Сведущ преди 2 години
Производителят на Короната, произведе и антитяло. Дори антитялото е изпреварил новия щам.
10
1
 
20
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Прочетох статията през редове, но си личи че няма нищо с ковид-истерията, която сме свикнали да се публикува тук. Преди няколко часа имаше публикация за Южна Корея, откъдето се разбра, че Препаратите са пълен шиийтс и не действат. Що ми се струва, че нещо днес.бг обръщат палачинката този месец? Явно не са им изплатили някои от предишните грантове и сега си го връщат. Нема лошо :)
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам подобен подарък за Коледа.Предпочитам или хубава ракия или хубаво уиски.